Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede justisminister følgende spørsmål:

Det har naturlig nok vakt stor oppsikt at tolv amerikanske statsborgere og abortmotstandere ble utvist ved ankomst Fornebu 11. februar 1994.

Skjedde utvisningen etter ordre fra eller i samarbeid med justisministeren, og med hvilken begrunnelse?

Statsråd Grete Faremo: Først vil jeg bemerke at de tolv amerikanerne ikke ble utvist fra Norge, men bortvist , og at de derfor når som helst kan reise inn i landet igjen forutsatt at de alminnelige vilkårene for innreise er oppfylt.

Bortvisningen skjedde verken etter ordre fra meg eller i samarbeid med meg. Det er politiet - i dette tilfellet Asker og Bærum politikammer - som er vedtaksmyndighet, med Utlendingsdirektoratet som klageinstans. Politikammeret orienterte imidlertid Justisdepartementet om vedtakene, noe som ikke er uvanlig når det er grunn til å tro at det vil komme henvendelser til departementet om en sak.

De tolv bortvisningsvedtakene ble truffet med hjemmel i utlendingsloven § 27 første ledd bokstav e annet alternativ, hvoretter en utlending kan bortvises når det foreligger omstendigheter som

gir særlig grunn til å frykte at utlendingen her i riket eller i annet nordisk land vil begå straffbar handling som kan føre til fengselsstraff i mer enn 3 måneder

Jeg har fått opplyst at vedtakene er påklaget til Utlendingsdirektoratet.

Jeg nevner til slutt at politiets beslutning om at vedtakene skulle iverksettes straks, ble brakt inn for namsretten med begjæring om midlertidig forføyning, med andre ord begjæring om at politiet skulle forbys å effektuere vedtakene. Begjæringen ble ikke tatt til følge.

John Alvheim (Frp): Jeg takker justisministeren for svaret.

Den begrunnelsen for bortvisningen, som det nå heter - det kan jo bli ett fett - som justisministeren gav, er etter mitt skjønn ikke akseptabel, og utvisningen forblir således en gedigen skandale fra politiets side med stilltiende medvirkning fra justisministeren.

Ikke bare ble de amerikanske statsborgerne internert og utvist, men ifølge de rapporter som jeg har fått, og som vi har god grunn til å stole på, ble også disse menneskene grovt trakassert, fratatt pass, personlige eiendeler, blant annet sine bibler. Det fremgår videre av disse rapportene at norsk politi i forkant hadde samarbeidet med FBI i kartleggingen av de tolv amerikanske statsborgerne. Kan justisministeren bekrefte at FBI har vært innkoblet i saken, var det rapporten fra FBI som gjorde at bortvisningen ble aktuell, og kan justisministeren akseptere det?

Statsråd Grete Faremo: Jeg må ta avstand fra de karakteristikker som representanten Alvheim kom med nettopp i denne saken. Jeg er ikke kjent med de nærmere omstendigheter som ligger bak det vedtak som er fattet av Asker og Bærum politikammer, annet enn at jeg har selve bortvisningsvedtaket og også namsrettens kjennelse.

Jeg synes det er viktig å understreke her at ytringsfriheten er svært viktig og må sikres. Det gjenspeiles også i våre lover og i regelverket vårt for øvrig, og det er ytterst sjelden at begrensninger i retten til å ytre seg fritt er godtatt i vårt regelverk. Men jeg kan ikke se at den konkrete politisaken - iallfall slik jeg nå kjenner den - tilsier inngripen verken fra Justisdepartementet eller justisministeren. Vedtaksmyndigheten tillå politikammeret, og ankeinstansen er Utlendingsdirektoratet.

John Alvheim (Frp): Jeg takker for tilleggssvaret. Jeg registrerer at justisministeren heller ikke denne gangen verken på egne eller politiets vegne tar selvkritikk for de uhyrlige brudd på religions- og ytringsfriheten som kom til uttrykk ved utvisningen av de aktuelle amerikanere.

Jeg har fått opplyst at enkelte av de angjeldende amerikanske statsborgerne av politiet på Fornebu ble forklart at de ikke kunne få komme inn i landet og reise til Lillehammer på grunn av at også Hillary Clinton på dette tidspunkt skulle være på Lillehammer. Hillary Clinton er som kjent en meget liberal aborttilhenger. Kan justisministeren bekrefte at Hillary Clintons besøk på Lillehammer på nevnte tidspunkt var en sterkt medvirkende årsak til at de amerikanske statsborgerne ble utvist fra landet?

Statsråd Grete Faremo: Jeg er redd for at det her søkes fremstilt som om denne saken har hatt større betydning enn den egentlig har hatt hos politiske myndigheter i Norge. Det ble sågar den dagen dette vedtaket ble kjent, insinuert at det skulle være statsministeren som hadde grepet direkte inn i denne saken. Verken statsministeren eller justisministeren var på noe tidspunkt involvert i denne saken. Den er behandlet som en ordinær politisak, og vedtaket fra Asker og Bærum politikammer er anket inn for Utlendingsdirektoratet, men namsretten, som er en fri og uavhengig domstol, har allerede sagt at det ikke var grunn til å ta begjæringen om midlertidig forføyelse til følge.