Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Det trengs en overgang til mer miljøvennlig drivstoff i ferger. Troll-utvalget har søkt om å få drive forsøk med gass i en ferge, M/F « Rennesøy », med midler fra departementet. Departementet har bestemt at ferjesambandet Arsvågen - Mortevika skal være prøveprosjekt for anbud.

Vil statsråden sørge for at det legges inn en forutsetning om gass som drivstoff i anbudsdokumentene?

Statsråd Kjell Opseth: Trollutvalet har med midlar frå Samferdselsdepartementet utarbeidd eit forprosjekt som er kalla Naturgass på ferje. Konklusjonane syner at bruk av naturgass kan gje store miljøgevinstar dersom gass blir nytta i større skala.

Det er framleis uavklara spørsmål i samband med å ta i bruk naturgass som drivstoff for ferjer og passasjerskip. Særleg gjeld dette problemstillingar knytte til tryggleiken for mannskap og passasjerar og til leveransen av gass. Samferdselsdepartementet har også løyvd midlar til ei utviding av forprosjektet for å få vurdert desse tilhøva. Det utvida forprosjektet skal etter planen sluttførast i første halvdel av 1994. Før vi veit meir om føresetnadene for å nytte naturgass til desse føremåla, finn eg det ikkje rett å ta stilling til bruk av naturgass i spesielle ferjesamband.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Når driften av ferjene over Boknafjorden i Rogaland er det første som skal ut på anbud, har statsråden en gyllen anledning til å slå et slag for forsøk med gass som drivstoff i ferjedrift og nettopp få avklart uavklarte spørsmål på dette området.

Nå er alt lagt til rette for at en av de to motorene på M/F « Rennesøy » kan gå på gass - hele infrastrukturen er klar. Et slikt forsøksprosjekt vil være viktig for å samle erfaring innenfor annen transportvirksomhet og næringsvirksomhet med gassatsing. Jeg er glad for at statsråden selv poengterer dette, men jeg synes likevel at statsråden er for forbeholden. Hvis departementet ikke legger inn forutsetninger om gass når anbudsdokumentene utarbeides, er det sannsynlig at det ikke vil bli noe av gassforsøket. Det vil være negativt og kan gi satsing på gass i transportsektoren et skudd for baugen. Hvis en fikk i stand et slikt forsøksprosjekt, vil vi få en kumulativ og positiv effekt med større gassatsing. Jeg håper derfor at statsråden ser positivt på gassdrift med M/F « Rennesøy » og legger inn nettopp denne forutsetningen om gass som drivstoff i anbudsdokumentene for ferjesambandet Arsvågen-Mortevika.

Statsråd Kjell Opseth: La det ikkje vere nokon tvil om at naturgass gir miljøgevinst ved bruk på ferjer, kanskje det området der det er mest å hente på miljøsida ved å ta i bruk gass. Det er difor departementet har vore ein pådrivar for å få avklara dei forholda som det er naudsynt å avklare for nettopp å ta i bruk denne gassen. Men det er enkelte område ein ikkje kan setje i gang prøvedrift på før ein kjenner til alle sidene ved risikoen, og difor er ikkje departementet innstilt på å setje i gang noka prøvedrift før vi veit om risikoen eller kan hindre ein eventuell risiko for mannskap og passasjerar ved å ta i bruk gass.