Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Erling Folkvord (RV): Da får eg nøye meg med å stille dette spørsmålet til justisministeren:

Under beredskapsøvinga TOTEX 93 var flyktningar og personar som driv solidaritetsarbeid for flyktningar, ein sentral del av trussels- og fiendebiletet som militære og sivile myndigheiter trena seg på å kontrollere og bekjempe.

Var det riktig å bruke TOTEX 93 til å trene opp både sivilt byråkrati og militærapparatet mot slike innanrikspolitiske målgrupper?

Statsråd Grete Faremo: Øvinga TOTEX 93 var ei nasjonal totalforsvarsøving som både inneheldt ei tryggingspolitisk krise og aktuelle kriser i fredstid - slik som ekstreme vêrtilhøve, miljøproblem, ei atomulukke m.v.

Det er ikkje rett at flyktningar og personar som driv solidaritetsarbeid for flyktningar, var ein del av trussel- og fiendebiletet.

Flyktningspørsmålet var nemnt i samband med ei tenkt atomulukke. Store flyktningstraumar i slike tilfelle reknast ikkje som ein tryggingspolitisk trussel, men som ei humanitær medisinsk, forsyningsmessig, transportmessig problemstilling. Dette gjeld særleg dersom flyktningstraumen er stor. Personar eller organisasjonar som driv solidaritetsarbeid for flyktningar, er ikkje aktuelle i samband med slike øvingar og var heller ikkje nemnde.

Handtering av kriser i fredstid krev førehandsplanlegging, kriseforståing, utstrekt samarbeid og øving. Øvinga TOTEX 93 gav høve til dette.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar for svaret, som eg ikkje synest det var nokon grunn til å kjenne seg roa av. Eg vil minne om dei erfaringane vi har frå 1970-talet med tilsvarande øvingar under namnet WINTEX, som delvis blei retta mot innanrikspolitiske fiendar. Når det gjeld flyktningspørsmålet si rolle under TOTEX 93, omfatta øvingsopplegget m.a. ein situasjon der NTL-avdelinga i Utlendingsdirektoratet blir tatt ut i streik, og at ein skal finne ut korleis ein skal takle det. Avdelingsdirektør Fuglaas i Direktoratet for sivilt beredskap seier til Klassekampen m.a.:

Men jeg erkjenner at ... ikke minst flyktninge-episodene, nok fikk en for stor og spesiell plass.

Han seier at flyktningepisodane vart « rett og slett overspilt », og avsluttar med:

Dette er selvsagt beklagelig.

Er justisministeren heilt ueinig med Fuglaas, som seier seg lei for den rolla flyktningepisodane har fått i øvinga?

Statsråd Grete Faremo: Jeg kjenner ikke Fuglaas, og kjenner heller ikke de uttalelser som han eventuelt skal ha kommet med til Klassekampen.

Jeg må innrømme at justisministeren så langt dessverre flere ganger har sett at hun ikke har kunnet berolige representanten Folkvord, men jeg håper jeg likevel kan gi faktiske opplysninger om hva som var del av TOTEX 93. Det er to viktige faktiske opplysninger, nemlig at flyktninger og personer som driver solidaritetsarbeid for flyktninger, ikke var en del av trussel- og fiendebildet, og at personer eller organisasjoner som driver solidaritetsarbeid for flyktninger, ikke er aktuelle ved slike øvelser og var heller ikke nevnt. Det synes jeg er to helt sentrale deler knyttet til den problemstillingen Folkvord har reist.

Erling Folkvord (RV): Det er ingen tvil om at debatten om dette kjem til å gå vidare på grunnlag av dei svara justisministeren så langt har gitt. Men eg vil ta opp ei anna side ved desse spørsmåla.

På eitt tidspunkt i øvingsopplegget blei det nødvendig å vurdere bruksendring av fengsel til interneringsleirar. Det kan ha forskjellige grunnar. Eg vil ta opp noko som ikkje var tatt med i øvingsopplegget, nemleg at Regjeringa syter for at det til kvar tid finst utarbeidde lister over personar som det kan bli aktuelt å internere i særskilde krisesituasjonar. Kan statsråden gjere greie for om personar i Noreg kan bli førte opp på desse listene på grunnlag av lovleg politisk aktivitet i Noreg? Og kan statsråden gjere greie for dei kriteria som ligg til grunn når interneringslistene blir ajourførte? Spørsmålet er altså om statsråden kan garantere at listeføringspraksisen er slik at ingen hamnar på dei listene på grunnlag av slik innanrikspolitisk aktivitet som eg har nemnt.

Statsråd Grete Faremo: Jeg oppfatter dette spørsmålet som spørsmål om noe helt annet og uten tilknytning til TOTEX 93, men jeg vil selvsagt med glede besvare de konkrete spørsmålene ved en annen anledning, om Folkvord ønsker å ta det opp med justisministeren.