Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Siri Frost Sterri (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Vårens eksamensavvikling i videregående opplæring står i fare på grunn av store problemer med å skaffe sensorer.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at eksamen kan gjennomføres på en forsvarlig måte for elever og privatister?

Statsråd Gudmund Hernes: Lærerforbundets aksjoner har forårsaket uro blant elever og privatister. Det er sterkt beklagelig at elevene brukes som buffer i en arbeidstvist og særlig beklagelig fordi dette skjer etter at tvisten om tolking av inngåtte avtaler er brakt inn for Arbeidsretten. Jeg viser til det jeg sa i spørretimen for to uker siden: « Når man har en sak for Arbeidsretten, mener jeg også det er uheldig at man ikke følger det som er en vanlig norm i norsk arbeidsliv, å holde fred mens saken er til avgjørelse. »

Jeg har fortsatt håp om at Lærerforbundet ser sitt ansvar for å overholde fredsplikten slik at verken ordinære elever eller privatister blir skadelidende gjennom de aksjonene som er satt i gang.

Etter opplysninger fra Eksamenssekretariatet synes ikke gjennomføringen av skriftlig eksamen å være noe problem foreløpig, verken for elever eller privatister. Dette skyldes at sensorene har skriftlige avtaler med eksamensformennene. Departementet følger likevel nøye med på utviklingen også her med tanke på eventuelle ekstraordinære tiltak dersom situasjonen skulle bli vanskelig.

Lærerforbundets aksjon retter seg særlig mot sensur av muntlig eksamen for privatister. Det er privatistene som er den mest sårbare gruppen, da de er helt avhengig av eksamen for å få dokumentert sine kunnskaper. Som nevnt vil jeg i det lengste håpe på at Lærerforbundet besinner seg. Avviklingen av eksamen er i stor grad basert på at lærerne mot ekstra godtgjøring tar ansvar for å få gjennomført nødvendig sensur. Når denne tilliten fra statens side blir misbrukt av Lærerforbundet, slik vi ser et eksempel på i det foreliggende tilfellet, må det vurderes permanente ordninger som ikke er basert på dette prinsippet.

De mer kortsiktige tiltakene som kan være av betydning for vårens eksamensavvikling for privatister, er blant annet:

  • Honorarene som skal nyttes som godtgjøring ved eksamen til våren, avgjøres i nemnd i disse dager. Jeg kjenner ikke resultatet. Det foreligger ikke ennå, men kjennelsen kan innebære at honorarene blir hevet.
  • Jeg vurderer dessuten om det er mulig å få laget skriftlige prøver for privatister som har meldt seg til muntlig eksamen.
  • Jeg vil også be Eksamenssekretariatet vurdere om det er mulig å finne nye kvalifiserte sensorer.

Det er helt klart at jeg vil gjøre alt som er realistisk mulig for å forhindre at privatistene blir skadelidende ved vårens eksamen.

Men i denne saken er det ikke bare elevene som lider skade. De aksjonsformer som er valgt, er etter Administrasjonsdepartementets vurdering ulovlige. Administrasjonsdepartementet har derfor brakt dem inn for Arbeidsretten, og de vil komme til behandling i neste uke.

Det er mitt klare syn at Lærerforbundet må følge de normer og regler som gjelder for andre yrkesgrupper i vårt land. Nå brukes ulovlige aksjoner for å få en sak forbundet selv har brakt inn for Arbeidsretten, ut av Arbeidsretten. De som ønsker dialog med en regjering, oppnår ikke det ved å bryte loven. Og de som skal være et forbilde for den voksende slekt, må passe nøye på hva slags eksempel de setter.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for et langt mer utdypende svar denne gang enn for 14 dager siden i spørretimen. Jeg synes det svaret han gav den gang, virket foruroligende, nettopp fordi privatister er helt avhengig av å få avlagt eksamen for å få karakterer. De kan ikke som andre benytte standpunktkarakterer, fordi de rett og slett ikke har det. Når vi da vet at det er godt og vel 20000 privatister som skal avlegge eksamen nå til våren, og at i hvert fall halvparten av disse skal avlegge eksamen for første gang, skjønner vel også statsråden at dette egentlig er ganske dramatisk.

Jeg vil ikke ta stilling til den konflikten som pågår, men jeg har jo lyst til å nevne at i 1988, da det var en tilsvarende konflikt, ble privatistene holdt utenfor denne konflikten. Spørsmålet mitt til statsråden er om han i tillegg til denne oppramsingen av ulike tiltak, som jeg er glad for at han nå klarla, vil ta kontakt med lærerorganisasjonene med tanke på - hvis konflikten blir langvarig - å unnta privatistene fra denne konflikten.

Statsråd Gudmund Hernes: Som jeg sa, er det uheldige her at man velger aksjonsformer som rammer utenforstående tredjeparter, nemlig elevene. Jeg har selvsagt ikke noe imot at man reagerer verken på meg eller mitt departement, men jeg synes det er uheldig at man her velger en form som gjør at de som er en uskyldig part, skal lide.

Jeg har ikke noe imot å rette en slik henstilling som den Siri Frost Sterri nevner, til Lærerforbundet om å holde privatistene utenfor. Jeg kan i og for seg også ta kontakt og komme med en slik henstilling også i en annen form enn fra Stortingets talerstol.

Jeg er enig i den vurderingen at privatistene er den gruppe som vil lide aller mest, fordi de ikke har andre karakterer de kan hekte en bedømmelse på når de for eksempel skal søke seg videre til høyere utdanning. Så som sagt: Både de tiltak som jeg har nevnt i mitt hovedsvar, og også andre tiltak som vi har under vurdering, kan her komme på tale. Jeg kan bare nevne at det er jo ikke gitt at det er ordinære lektorer i høyere skole som skal være sensorer ved muntlig eksamen.

Siri Frost Sterri (H): Jeg vil takke statsråden for svaret, og for at han også er villig til å prøve å ta et initiativ for om mulig i hvert fall å unnta privatister. Det synes jeg høres bra ut.

Statsråden nevnte i sitt første svar den nemnda som har jobbet med sensorhonorarer. Så vidt jeg vet, skulle det være et såkalt hurtigarbeidende utvalg som jobbet med denne saken. Det har altså nå jobbet i tre år, men kan jeg da forstå statsråden slik at avgjørelsen nå er rett om hjørnet, og at en eventuell heving av honorarene vil kunne få virkning for vårens eksamensavvikling? Når jeg spør om dette, er det selvfølgelig fordi det ikke bare er i år problemet med å skaffe nok sensorer har oppstått. Dette har vært et gjennomgående problem, og mye av årsaken er vel lave sensorsatser.

Og et siste tilleggsspørsmål: Er statsråden også villig til å vurdere dispensasjon fra kravet til yrkespraksis, hvis det er fare for at man ikke får tilstrekkelig med sensorer på annet vis?

Statsråd Gudmund Hernes: Ja, slik jeg har forstått det, er det nettopp i disse dager at nemndas kjennelse skal falle. Det er helt klart at når den kjennelsen er falt, vil vi iverksette den avgjørelse som der treffes, på vanlig måte. Jeg er klar over at dette er et område hvor man kan ha ulike oppfatninger når det gjelder satsene. De har jo ikke vært justert, etter det jeg forstår, siden 1986.

Når det gjelder det siste spørsmålet om yrkespraksis, er det helt klart at også dette er noe vi må se på. Det som er mitt primære hensyn i den pågående konflikt, hvor valget av virkemidler etter Administrasjonsdepartementets oppfatning er ulovlig, er at disse virkemidler i minst mulig grad skal ramme en uskyldig tredje part. Og fra departementets side skal vi gjøre alt vi kan for at det ikke skjer.