Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Svein Ludvigsen (H): « Antall russiske fiskefartøy som anløper norske havner, har økt sterkt. Tollvesenet fakturerer etter selvkost agenten for inspeksjon. Spesielt rammes fiskeværene i Finnmark som ligger langt fra tollstedet. Dette har medført en uforholdsmessig stor kostnad som virker konkurransevridende.

Vil statsråden gjøre noe for å unngå at tollvesenets praksis virker diskriminerende overfor fiskemottak i distriktene? »

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Gebyrer for Tollvesenets tjenester bør settes slik at gebyrsystemet virker på en best mulig måte, både i forhold til næringslivet i distriktene og selvsagt i forhold til statens utgiftsrammer. Departementet og Toll- og avgiftsdirektoratet arbeider for tiden spesielt med å sikre hensiktsmessige løsninger på disse spørsmålene, blant annet med utgangspunkt i den spesielle situasjonen i Finnmark.

Tollvesenet krever godtgjørelse til statskassen for tollforretninger utført utenfor tollsted og utenom kontor- og ekspedisjonstid, etter de gebyrsatser som Stortinget har fastsatt. Dette gebyret er ment å dekke de omkostninger Tollvesenet har i denne forbindelse.

Det er ellers etablert ekspedisjonsordninger ved bruk av det edb-baserte systemet TVINN, som er kostnadsfritt for næringslivet hele døgnet. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett vil det bli fremmet forslag om styrking av personalressursene til kontrollformål i Finnmark. Ressursene vil primært bli knyttet til kontrollvirksomheten, men administrative endringer vil også føre til at tjenester utført i ekspedisjonstiden ved Honningsvåg, Båtsfjord og Vardø ikke blir belagt med gebyr.

En intern arbeidsgruppe har vurdert Tollvesenets prissetting av tjenester. Spørsmålet om bruk av gebyrer i forbindelse med tollkontroll utenom kontortiden og i uthavner vil bli vurdert nærmere i forbindelse med en gjennomgang av de eksisterende gebyrordninger og prissettingssystemer. Vi vil i forbindelse med budsjettprosessen for 1995 vurdere endringer i etatens gebyrer og prissettingssystemer. Etter mitt syn har vi allerede flere tiltak i gang som vil forhindre diskriminerende praksis overfor fiskemottak i distriktene. Jeg vil følge opp dette arbeidet, blant annet slik jeg har beskrevet ovenfor.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden for svaret og har for så vidt ikke noe tilleggsspørsmål, for han imøtekom til fulle grunnlaget for spørsmålet - ved å varsle om både at man nå har satt i gang et arbeid for å se på rutinene, og at man skal øke antall tjenestemenn. Jeg vil bare minne om at det ikke bare er antall tjenestemenn som er avgjørende, men også hvor de plasseres - jeg forstår at det i hvert fall vil skje i tre nye havner, men man bør ikke binde seg til det. Det er viktig at distansekostnadene når det gjelder toll, ikke virker konkurransevridende og på den måten forhindrer at også de små anleggene kan konkurrere om fisken. Vi har eksempler på at tollkostnadene har løpt opp til 5 prosent av fangstens verdi, og da er det klart at det får negative virkninger. Men jeg takker for den positive vilje som statsråden har vist.