Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Bjørn Hernæs (H):

I spørretimen 23. februar 1994 gav forsvarsministeren åpning for at de historiske flyene som ikke skal til Bodø, kan lånes ut til for eksempel en stiftelse.

Vil samferdselsministeren ta initiativ til at det blir planlagt en egnet hall for en slik utstilling i tilknytning til den nye hovedflyplassen på Gardermoen?

Statsråd Kjell Opseth: Ein føresetnad i reguleringsplanvedtaket er at det må finnast ei løysing på lagring av den delen av flysamlinga som ikkje blir flytta til Bodø. Dei som utfører tilsyn og vedlikehald av flya, må gjevast like gode arbeidsvilkår som i dag.

I svar til representanten Eva R. Finstad i spørjetimen 23. februar dette år sa forsvarsministeren at det ikkje ville bli aktuelt for Forsvarsdepartementet å engasjere seg i utstillingar på permanent basis i konkurranse med Luftforsvarsmuseet i Bodø. Dette gjeld også for Samferdselsdepartementet og underliggjande etatar og deira selskap.

Oppføring og drift av eit utstillingslokale for flysamlinga er difor ikkje ei oppgåve for Oslo Hovedflyplass AS eller Luftfartsverket.

Om andre derimot vil etablere slik utstilling, vil Oslo Hovedflyplass AS, anten sjølv eller saman med andre, medverke til at det blir lagt til rette areal slik at det kan byggjast ein hall for dei flya som ikkje vert flytta til Bodø. Ein slik hall kan i så fall bli plassert på flyplassområdet eller i det området som dei verna husa på Gardermoen skal flyttast til.

Bjørn Hernæs (H): Bedømmelsen av det svaret man får, er avhengig av de forventningene man hadde på forhånd. Jeg hadde ikke ventet at statsråden skulle love å sette opp et museum på Gardermoen, og i lys av det er jeg svært fornøyd med det svaret han har gitt.

Innenfor rammen av for eksempel den kulturminneplanen som Oslo Hovedflyplass arbeider etter, vil det nå kunne legges til rette for en utstillingshall. Poenget er at noen må ta tak i denne saken. Staten har ansvaret for disse flyene, hovedflyplassen har kjøpt de hangarene flyene nå står i, og disse hangarene skal rives en gang før århundreskiftet. Foreningen det nasjonale flymuseum har stående 5 - 6 millioner kr til disposisjon for en utstillingshall og vil kunne administrere flysamlingen. Jeg vil også minne om at en utstilling av disse meget verdifulle flyklenodiene vil være en stor attraksjon på den nye hovedflyplassen, og i denne sammenheng helt enestående i verden.

Det er etter dette, hvis jeg har forstått det riktig, ikke nødvendig å stille tilleggsspørsmål for spørsmålets skyld. Så i lys av det jeg oppfatter som statsrådens meget positive svar, vil jeg bare uttrykke glede over at flyentusiastene i området nå kan gå videre med sine planer i samarbeid med de aktuelle myndighetene og Oslo Hovedflyplass.

: