Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994

Dato: 13.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Erik Solheim (SV):

Colombia er av Amnesty International pekt ut som et av verdens verste land med hensyn til politiske drap og forsvinninger.

Hvordan kan Norge bidra til sosial forsoning og respekt for menneskerettene, og vil Norge støtte forslag om at FNs menneskerettskommisjon utpeker en egen rapportør for Colombia?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er en tragisk kjensgjerning at Colombia er blant de mest voldspregede land i Latin-Amerika. Det foregår omfattende krenkelser av menneskerettighetene til tross for at den nye grunnloven av 1991 skulle styrke de institusjoner i samfunnet som har til oppgave å beskytte sivilbefolkningen. Overgrep skjer fra flere hold, fra geriljagrupper, paramilitære styrker organisert av narkotikakarteller eller jordeiere og fra regjeringens egne sikkerhetsstyrker.

I neste måned skal det holdes president- og kongressvalg i Colombia. Valget vil kunne gjøre det lettere å komme videre i fredsforhandlingene mellom myndighetene og geriljaen. Vi håper den nye presidenten vil gripe sjansen til å ta nye initiativ i fredsprosessen.

Norske myndigheter ønsker å utvikle kontakten med Colombia om menneskerettighetssituasjonen i landet. Vi ser fram til å ta imot en delegasjon fra Colombia i juni i år, ledet av landets ombudsmann for menneskerettigheter - en slik finnes. Et formål med besøket er å drøfte aktuelle samarbeidsprosjekter mellom Colombia og Norge på dette viktige området. Besøket vil også gi anledning til å ta opp andre spørsmål, herunder tiltak innen rammen av FN som vil kunne bidra til å bedre forholdene i landet. Forslag om etablering av en stilling som spesialrapportør for Colombia under FNs menneskerettighetskommisjon er vi fra norsk side rede til å drøfte. Menneskerettighetssituasjonen i Colombia omtales imidlertid fortløpende i en rekke rapporter som fremlegges av Menneskerettighetskommisjonens spesialrapportører og arbeidsgrupper på de ulike temaer, blant annet om forsvinninger og drap.

Norge vil fortsatt følge utviklingen av menneskerettighetene i Colombia med stor oppmerksomhet.

Erik Solheim (SV): Jeg vil først og fremst takke for svaret som jeg anser for positivt. Norge har etter hvert opparbeidet seg en meget sterk stilling og står sterkt i folks bevissthet når det gjelder menneskerettigheter. Det er også årsaken til at colombianske menneskerettighetsorganisasjoner henvender seg til Norge og ber om norsk innsats i en meklerrolle og om norsk innsats for å legge press på myndighetene i FN. Det gir jo et inntrykk av at regjering og myndigheter i Colombia spiller en større rolle i bruddene på menneskerettighetene enn det man kanskje kan få inntrykk av i pressen, hvor skylden ofte legges på narkotikakarteller - som selvsagt også bidrar.

Jeg syns det er positivt når utenriksministeren sier at en vil vurdere at Norge støtter et forslag om en rapportør for menneskerettighetene. Jeg vil egentlig ikke presse det lenger nå, men bare si at vi kommer tilbake til det på et senere tidspunkt når vi ser hvordan det utvikler seg.