Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994

Dato: 13.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Grethe Fossli (A): Jeg ber om presidentens tillatelse til å stille statsråd Totland følgende spørsmål:

I et oppslag i Aftenposten 6. april 1994 opplyses det at 1,5 milliarder kr, eller 4,5 prosent av statens lønnsutbetalinger, gikk til overtid i fjor.

Medfører dette riktighet og innebærer det i så fall at overtidsbruken i staten faktisk øker?

Statsråd Nils Olav Totland: Overtid i staten skal ikke være mer enn et virkemiddel for fleksibel avvikling av oppgavene. Jeg legger til grunn at bruken av overtid i staten bygger på en reell og fornuftig vurdering av behov og hensiktsmessighet.

De tall Aftenposten brakte 6. april 1994, gir ikke et fyllestgjørende bilde av overtidsbruken i staten. Det skyldes flere forhold. Viktigst er at de anslag avisen gjengir, baserer seg på utbetaling i én av årets måneder og ikke legger til grunn det antall kroner som ble utbetalt i overtidsgodtgjøring basert på ulike overtidssatser.

Administrasjonsdepartementet har gjennomført en undersøkelse som bygger på antall faktiske utbetalte overtidstimer over hele året i sammenlignbare virksomheter. Tallene fra denne undersøkelsen viser at overtidsbruken i 1993 utgjør om lag 2 prosent av årsverkene i staten, mot 4,5 prosent i den undersøkelsen som baserte seg på én måneds overtidsutbetaling med ulike overtidssatser.

Utviklingen fra 1992 til 1993 viser en beskjeden økning på 0,6 prosent Jeg vil understreke at denne utvikling gir et annet bilde av situasjonen i staten enn det Aftenposten opererte med.

Administrasjonsdepartementet vil likevel fortsette arbeidet for å sikre at overtidsbruken i staten ikke er større enn hva som er nødvendig for å få arbeidet gjort på en hensiktsmessig måte. I den utstrekning det er praktisk mulig, må overtid gjøres om til arbeidsplasser.

Spørsmålet om overtidsbruken i relasjon til sysselsettingssituasjonen er tatt opp under årets sentrale forhandlinger i staten. Jeg ber derfor om forståelse for at det nå mens forhandlingene pågår, er vanskelig å uttale seg nærmere om dette spørsmålet. Men Regjeringens overordnede mål er klart - det skal ikke utføres overtidsarbeid i staten dersom det er mulig å la arbeidet bli utført av ordinære stillinger.

Grethe Fossli (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg setter pris på den presisering som statsråden hadde i slutten av sitt svar til meg, og har for så vidt ikke behov for noe oppfølgingsspørsmål.