Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernminister Thorbjørn Berntsen:

For å ta vare på mangfoldet, planlegges det kalking i mange vassdrag. For eksempel har Mandalselva fått sin flerbruksplan. Kalkingsdelen er kostbar, ca 7 millioner kr for å ta vare på både lokale ørret- og laksestammer. I tillegg kommer investeringsutgifter. Dette prosjektet er prioritert av fylkeskommunen.

Hvilke opptrappingsplaner har statsråden for å imøtekomme det økte behovet for kalkingsmidler som vil komme?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg har ved tidligere anledninger, sist her i spørretimen 16. februar, gitt uttrykk for at forsuringsskader er et omfattende problem, og det er åpenbart at vi må prioritere meget strengt mellom de kalkingsprosjekter som igangsettes. Likeledes sa jeg den gang at igangsetting av kalking på nye lokaliteter er et langsiktig initiativ som må bygge på et strengt faglig grunnlag og følges opp med ressurser gjennom en relativt lang periode. Hovedmålsettingen for den framtidige kalkingsvirksomheten vil være å ta vare på biologisk mangfold i de forsuringsrammede områdene, og det er gitt klare retningslinjer for prioritering av prosjekter i de fylkesvise kalkingsplanene.

Mandalsvassdraget, som representanten her nevner spesielt, er et stort og kostbart prosjekt og må vurderes sammen med andre kalkingsprosjekter av tilsvarende omfang som det finnes planer for. I likhet med for andre store kalkingsprosjekter på Sørlandet, hvor kalking også har stor lokaløkonomisk interesse, kan det påregnes at prosjektet ganske sikkert vil kreve økonomisk medvirkning også fra andre enn miljøvernmyndighetene.

Nivået på den framtidige kalkingsvirksomheten vil avhenge av bevilgningene i de kommende årlige budsjetter, og spørsmålet om opptrapping kan derfor ikke besvares av meg nå. Jeg vil likevel si at min intensjon er å bygge videre på det gode faglige grunnlaget som er lagt for kalkingsvirksomheten, og å opprettholde bevilgningen til dette formål på nåværende nivå.

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg kommer fra den landsdel som er sterkest berørt når det gjelder sur nedbør, Sørlandet, der spørsmålet om kalking av vassdrag av denne grunn opptar folk spesielt. Etter opplysninger som er gitt fra Norsk Institutt for vannforskning, NIVA, er det behov for 400 millioner kr pr år til kalking av norske vassdrag. Budsjettforslaget i fjor var på 28 millioner kr. Beløpet ble hevet under behandlingen til 58 millioner kr. Det er derfor litt skuffende å høre at en ikke kan forvente at det her vil bli en betydelig økning i de kommende år.

Det er på Sørlandet også i ferd med å spre seg en frykt for at kalkingsmidler heretter i større utstrekning vil bli benyttet i områder der surheten ikke er så omfattende som på Sørlandet, dette for å kunne dekke større områder og flere vassdrag. Er frykten for nedprioritering av Sørlandet som kalkingsområde berettiget?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Som Stortinget vil være kjent med, skal vi nå i begynnelsen av juni undertegne en ny såkalt svovelprotokoll, som er en gjensidig avtale mellom en lang rekke land, spesielt i Europa. Det er en oppstramming av de forskjellige landenes forpliktelser eller engasjement når det gjelder å redusere utslippet av svovel. Dersom landene følger opp de forpliktelser som nå ligger i denne protokollen, vil det i seg selv føre til en klar reduksjon av sur nedbør over Norge. Det er klart at det vil ta noe tid før man kan se resultatene av det, men det er antakelig på lang sikt det aller viktigste tiltaket.

Når det gjelder hva vi kan gjøre selv, er situasjonen den at vi i stor grad må prioritere de midlene vi har, slik at vi sørger for at sur nedbør og blant annet fiskedød ikke sprer seg til nye områder. Så får vi ta de andre områdene i tur og orden for å få tilbake liv i vassdrag der fisken har vært borte i mange tiår.

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg føler ikke at jeg fikk skikkelig svar på mitt spørsmål om Sørlandets plass når det gjelder framtidig kalking, og jeg vil derfor forsøke igjen: Innebærer det som ble sagt til slutt nå fra miljøvernministeren, at Sørlandet heretter vil bli nedprioritert når det gjelder å få midler til kalking?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Nei, det vil det selvfølgelig ikke gjøre. Men vi er nødt til å foreta en vurdering av hvorvidt vi skal kalke for å få tilbake livet i vassdrag og innlandssjøer der fisken har vært borte i mange tiår, eller om vi skal beskytte de områdene som nå står i fare for å tippe over, for å si det på den måten. Sørlandet har imidlertid fått hovedtyngden av disse kalkingsmidlene i mange år, og det tror jeg også kommer til å være tilfellet framover. Men vi er nødt til å foreta en vurdering av hva som er riktig å gjøre for å unngå at skadene ved sur nedbør får et større omfang enn det de faktisk allerede har. Det er prioritet nummer 1.