Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Eilef A. Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

I 1993 nedsatte Nærings- og energidepartementet et utvalg som skulle utarbeide en handlingsplan for konkurranseposisjonen på norsk kontinentalsokkel. Det er nå lagt fram en rapport hvor også arbeids- og lønnsforhold er vurdert.

Hvorfor er ikke oljearbeidernes organisasjoner representert i dette arbeidsutvalget?

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Meland viser til arbeidet i Forum for utbygging og drift som på initiativ av nærings- og energiministeren ble etablert sommeren 1993. Forumet består i dag av 24 representanter, i hovedsak fra oljeselskapene og leverandørindustrien, men også med deltakelse fra myndighetene, forskningssiden og fagbevegelsen. Fagbevegelsen er altså representert i forumet. Ut fra de oppgaver som er ment å skulle behandles innenfor forumet, fant departementet at Fellesforbundet var best egnet til å ivareta disse oppgavene. Jeg vil imidlertid understreke at lønns- og arbeidstidsordninger ikke vil bli gjenstand for forhandlinger i forumet. Slike forhandlinger hører hjemme i etablerte fora mellom partene i arbeidslivet og ikke i utbyggings- og driftsforumet. Jeg vil også peke på at arbeidsutvalget under forumet i sin rapport har uttrykt som klar målsetting at en skal opprettholde den posisjon norsk sokkel har opparbeidet på områdene sikkerhet og miljø.

Bakgrunnen for opprettelsen av et kontaktforum innenfor petroleumssektoren var en erkjennelse av at det var nødvendig med tiltak for å videreutvikle norsk sokkels konkurranseposisjon.

Regjeringen har nylig framlagt stortingsmeldingen Utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen og der redegjort for de utfordringer sektoren står overfor. Flere forhold tilsier at lønnsomheten i oljevirksomheten på norsk sokkel vil bli satt under større press i årene som kommer. En vedvarende lav oljepris på dagens nivå vil påvirke oljeselskapenes evne til fortsatt å investere. For det andre vil enhetskostnadene for felt øke som følge av fallende produksjon på eksisterende felt og mindre størrelse på felt under utbygging og felt under vurdering.

Vi må erkjenne at vi har et meget høyt kostnadsnivå på norsk sokkel sammenlignet med andre petroleumsprovinser i verden. I motsetning til oljeprisen kan vi selv gjøre mye for å påvirke kostnadsutviklingen. Reduserte kostnader er nødvendig for å kunne opprettholde et akseptabelt aktivitetsnivå på norsk sokkel.

Forumets arbeid vil forhåpentligvis bidra til å opprettholde flere arbeidsplasser både i oljeselskapene og offshore leverandørindustrien enn om arbeidet ikke var blitt igangsatt. Det har vært stor pågang fra så vel bransjeorganisasjoner, fagforbund som enkeltbedrifter for å delta i forumets arbeid. For å sikre handlingsdyktighet i forumet har det vært nødvendig å begrense den direkte deltakelsen i forumet. Det er like fullt lagt stor vekt på både fra forumet og fra departementet at alle som er interessert i å påvirke det løpende arbeid i forumet, kan spille inn ideer og forslag til de sju arbeidsgruppene som er nedsatt i regi av forumet.

Eilef A. Meland (SV): Det har vært en grunnfestet tradisjon i norsk politikk og arbeidsliv at de ansattes organisasjoner, fagbevegelsen, er trukket med som fullverdige medlemmer og deltagere i offentlig utredningsarbeid som berører næringens fremtid, lønns- og arbeidsforhold. Arbeidsgruppen som står bak rapporten om norsk sokkels konkurranseposisjon, har ikke hatt representanter for oljearbeidernes organisasjoner. Både LO-forbundet NOPEF og OFS har vært utelukket fra utredningsarbeidet. Derfor protesterer de også. Mener statsråden at Fellesforbundet, med 1 av 24 representanter i dette utvalget, er representativ for oljearbeidernes interesser på sokkelen?

Statsråd Jens Stoltenberg: Oljearbeidernes lønns- og arbeidsvilkår håndteres gjennom forhandlinger mellom organisasjonene. De håndteres ikke i forumet. Hovedpoenget med forumet er å bidra til en dialog mellom næringen og departementet om hvordan vi kan få ned kostnadene innenfor olje- og gassvirksomheten. Der var vurderingen at det var Fellesforbundet som representerte de viktigste interessene, fordi veldig mye av dette er knyttet nettopp til leverandørindustrien og hvordan vi skal kunne få ned kostnadene i den delen av norsk olje- og gassvirksomhet. Da var det vår vurdering at Fellesforbundet var den rette representanten i forumet. Utover det har jeg ikke noen kommentar til om OFS eller NOPEF burde ha deltatt.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret. Det medfører ikke riktighet at rapporten ikke inneholder vurderinger av arbeidstidsordninger, arbeidsvilkår som angår de ansattes interesser. Jeg kan henvise statsråden til side 5, side 37 osv. Min begrunnelse for å ta opp spørsmålet er blant annet at NOPEFs leder, Lars Anders Myhre, har reagert på at statsråd Stoltenberg har nedsatt et utvalg som bryter med en historisk tradisjon. Da er mitt siste spørsmål: Er dette innledningen til ny praksis? Akter statsråden å rette opp misforholdet mellom oljeindustriens 16 representanter, 1 representant for Fellesforbundet og ingen fra oljearbeidernes organisasjoner?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg sa ikke at rapporten ikke omhandlet for eksempel arbeidstidsordninger. Det jeg sa, var at den type spørsmål ikke vil bli gjenstand for behandling - i hvert fall ikke beslutninger - i forumet, men at den type spørsmål håndteres i forhandlinger mellom partene, eventuelt gjennom lovverket. Vår vurdering er altså at forumets hovedoppgave er knyttet til hvordan industrien kan bidra til lavere kostnader. Derfor har det vært viktig å trekke med selve industrien. Det har vi gjort gjennom at både oljeselskapene og offshoreindustrien er trukket med. Vi har også vært opptatt av hvordan vi skal formidle kunnskap og forskningsresultater inn til industrien for å få ned kostnadene. Det håper vi gir resultater, fordi det er helt avgjørende at vi får ned kostnadene i Nordsjøen. Lykkes vi ikke med det, lykkes vi heller ikke med å bevare arbeidsplasser knyttet til norsk olje- og gassvirksomhet.

Utgangspunktet var at da forumet ble opprettet sommeren 1993, var det ingen representanter med fra fagbevegelsen. Men senere i 1993 eller kanskje det var tidlig i 1994 - det husker jeg ikke helt - ble det besluttet at fagbevegelsen skulle være representert, og da kom vi fram til at Fellesforbundet var best egnet.