Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Einar Steensnæs (KrF): Jeg tillater meg herved å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

De siste årene har domstolene, med utgangspunkt i dagens alkohollovgivning, kjent ugyldig bevillingsvedtak i en del kommunestyrer som har vært begrunnet ut fra edruskapspolitiske hensyn.

Vil departementet ta initiativ til lovendringer/forskriftsendringer som på en bedre måte klargjør forutsetningene for en korrekt saksbehandling og der kommunestyrenes rett til å utøve skjønn og gjennomføre nødvendige edruskapspolitiske tiltak blir presisert?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Med henvisning til mitt lange svar på et tidligere spørsmål, skal jeg forsøke å avgi et kort svar.

Adgangen til å gi bevillinger til salg og skjenking av alkohol og til å bestemme hvor mange salgs- og skjenkesteder det skal være i kommunen er blant de virkemidlene den enkelte kommunen har for gjennomføre en selvstendig alkoholpolitikk. Det er imidlertid en forutsetning at vedtak i bevillingssaker etter alkoholloven fattes etter et alkoholpolitisk skjønn og innenfor alkohollovens formål. Dessuten setter visse forvaltningsrettslige prinsipper rammer for hvilke vedtak kommunen kan fatte.

Jeg er kjent med de problemene representanten Steensnæs tar opp. Sosial- og helsedepartementet har allerede satt i gang et arbeid med å gjennomgå alkoholloven. Bakgrunnen for arbeidet er blant annet de problemer som er nevnt i spørsmålet. Vi vil i denne sammenhengen vurdere hvorvidt det bør tas inn presiseringer direkte i loven for å gjøre kommunene bedre i stand til å fatte korrekte vedtak i bevillingssaker, herunder rammen for skjønnsutøvelsen. Jeg regner med å kunne sende ut et høringsnotat om dette til høsten.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er også klar over det arbeidet som er satt i gang for å avklare disse forholdene. Jeg er veldig glad for det initiativ som er tatt for å styrke lokal avgjørelsesmyndighet og vurdering i edruskapspolitiske spørsmål.

Denne problematikken er overmoden, og mange av oss kjenner den godt fra lokalpolitisk forvaltning. Behovet for avklaring er meget stort, og det ville være uheldig om dette nå trekker ut i tid. Jeg ser for meg to mulige løsninger: At en trekker ut denne delen av utvalgets arbeid for en særskilt behandling, eller at dette utvalget kan velge å avgi delingsstillinger. Og jeg vil spørre statsråden: Kunne statsråden vurdere slike alternativer?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Til representanten Steensnæs' tilleggsspørsmål må jeg få lov å presisere at det arbeidet som departementet har satt i gang når det gjelder dette forholdet i alkoholloven, ikke er lagt inn i det alkoholpolitiske utvalget. Det ligger i en egen arbeidsgruppe i departementet. På den måten har et av de alternativene som spørreren skisserer, nettopp blitt departementets løsning på å få gjennomgått alkoholloven på dette punkt. Vi tar sikte på å holde høringsmøter med berørte interesser, herunder selvfølgelig kommunesektoren.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg er meget godt fornøyd med det svaret som sosialministeren nå gav. Det var en nyttig opplysning for meg som ikke var klar over at det var den løsningen departementet hadde valgt.

For å referere til statsrådens første svar: Når flere av disse kommunene nå trekkes for domstolene, er det ikke bare fordi det er det politiske realinnholdet som bestrides, men også fordi det faktisk er mangel på kunnskap om korrekt saksbehandling. Det står altså igjen et stykke informasjonsarbeid, og jeg vil spørre statsråden: Hvilket initiativ vil statsråden kunne ta for at relevant informasjon om saksgang og korrekt saksbehandling kan nå ut til de enkelte kommunestyrer?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Det er gjennom tidligere rundskriv gitt retningslinjer for behandling av kommunale bevillingssaker. Likevel er det slik, som Steensnæs påpeker, at det i mange sammenhenger også skjer feil i den kommunale saksbehandling, som i sin tur får konsekvenser for resultatet av bevillingssøknadene når de kommer til en rettslig prøving.

Først og fremst tror jeg det nettopp er den gjennomgangen og den høringsrunden vi skal ha når det gjelder dette tema, som kommer til å bidra til å informere kommunene om hva som er viktig å ivareta nettopp ved behandlingen av salgs- og skjenkebevillinger. I tillegg vil det selvfølgelig etter en eventuell presisering i lovverket av departementet bli tatt initiativ for i forhold til de berørte parter, først og fremst kommunesektoren, å få satt lys på hva som er nytt og spesielt viktig å ivareta etter eventuelle endringer i loven.

Presidenten: Vi er dermed ferdig med spørsmåla i dagens spørjetime.