Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 1994

Dato: 18.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

FNs krigsforbryterkommisjon har avhørt flyktninger fra Bosnia som er i Norge. Det har kommet fram opplysninger som kan tyde på at det finnes bosniske krigsforbrytere i norske mottak. Rutiner for å håndtere dette mangler.

Hva vil statsråden gjøre med saken?

Statsråd Grete Faremo: I likhet med representanten Hedstrøm er jeg kjent med opplysninger om at det kan være bosniske krigsforbrytere i norske mottak, men vi har til nå ikke sikre holdepunkter for at dette virkelig er tilfelle.

Regjeringen fremmet den 22. april i år en odelstingsproposisjon om lov om gjennomføring i norsk rett av FNs sikkerhetsråds vedtak om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia. I proposisjonen foreslås det blant annet bestemmelser som gir norske myndigheter adgang til å bistå den internasjonale domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia. Personer som er mistenkt for brudd på internasjonal humanitær rett i det tidligere Jugoslavia, kan begjæres utlevert fra Norge.

Ansvaret for å oppfylle våre forpliktelser i samsvar med Sikkerhetsrådets resolusjon påligger særlig politiet, påtalemyndigheten og utlendingsmyndighetene. Det avholdes i dag et møte mellom Justisdepartementet, Utenriksdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Riksadvokaten og utlendingsmyndighetene med sikte på å belyse nærmere ulike ansvarsforhold og oppgavefordelingen mellom de myndigheter som er involvert dersom krigsforbrytere identifiseres i Norge.

Det fremgår for øvrig av proposisjonen at Riksadvokaten vil gi nærmere retningslinjer om hvordan statsadvokatene og politiet skal forholde seg i disse tilfellene. Slike retningslinjer vil bli gitt når gjennomføringsloven er vedtatt. Riksadvokaten har inntil videre bedt underordnede myndigheter om straks å innberette saker som gjelder krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia. Politiet og påtalemyndigheten er imidlertid i stor grad avhengig av å motta opplysninger for å kunne iverksette nærmere etterforskning i disse sakene.

Jeg vil også nevne at Justisdepartementet umiddelbart etter at proposisjonen ble fremmet, sendte ut et informasjonsskriv til samtlige politimestre.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Mye tyder på at det haster for Norge å få rutiner på dette området. Ting har mer eller mindre vært overlatt til tilfeldighetene. Det virker som om ingen har hatt oversikt over om folk som har gjenkjent krigsforbrytere, har gjort noe med det, eller om det er blitt en politisak. Jeg er redd for at det er kjent blant krigsforbryterne at norske myndigheter er lette å lure, og at de setter kursen hit etter at de har skaffet seg en falsk identitet. Så tidlig som i februar tok utlendingsmyndighetene på Sørlandet opp dette problemet, etter henvendelse fra en lege som hadde vært i kontakt med bosniske flyktninger i Norge. Spørsmålet var: Hva gjør vi hvis vi har grunn til å tro at flyktninger er krigsforbrytere - skal det meldes til politiet, og når og hvordan skal andre flyktninger informeres?

Jeg forstår at dette arbeidet nå er i gang, og at man forsøker å finne fram til løsninger og ordninger som kan være tilfredsstillende. Så jeg har ingen tilleggsspørsmål til statsråden, hvis ikke hun selv har ytterligere kommentarer.

Presidenten: Spørsmål 13 er allerede besvart.