Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato: 01.06.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Paul Chaffey (SV): Jeg vil be miljøvernministeren svare på følgende spørsmål:

Høyre-flertallet i Bærum kommunestyre har vedtatt at arealene på Fornebu som blir frigjort etter nedleggelsen av flyplassen, skal bli et eksklusivt villastrøk befolket av svært rike mennesker.

Hva vil miljøvernministeren gjøre for å sikre at Fornebu får en variert boligmasse der også vanlige mennesker kan bosette seg, og for å hindre at Høyre legger til rette for et evig Høyre-styre i Bærum?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Planleggingen av ny bruk av Fornebu-området etter at flyplassen legges ned, er nå i oppstartingen. Det er kommunen som har ansvar for og myndighet til å utarbeide og vedta planer innenfor de nasjonale og regionale rammene som foreligger.

Ved behandlingen av hovedflyplassen på Gardermoen i oktober 1992 gav Stortinget visse retningslinjer for etterbruken av Fornebu-området. Dette har Regjeringen fulgt opp i rikspolitiske retningslinjer for planlegging i forbindelse med hovedflyplass på Gardermoen. Når det gjelder ny bruk av Fornebu, er det i rikspolitiske retningslinjer presisert følgende:

Arealdisponeringen må vurderes i sammenheng med utviklingen i nærliggende områder, hele kommunen og regionen.

Dette understreker betydningen av Fornebu som et sentralt nytt boligområde i Oslo-regionen og et viktig element i den videre utviklingen i hele regionen - ikke bare i Bærum.

I rikspolitiske retningslinjer er også gjentatt de føringer som ble lagt i Innst.S.nr.1 (1992-1993), ved behandlingen av flyplassaken. Om boligbebyggelse står det der at « det bør i hovedsak legges til rette for boligbebyggelse med god arealutnyttelse ». Dette er rammer som kommunen må forholde seg til - uten at jeg her og nå vil eller kan si noe om de mer konkrete løsningene.

Jeg har ellers registrert at ordføreren i Bærum ifølge avisene regner med at utnyttelsen av Fornebu til slutt vil bli en annen og høyere enn den flertallet i Bærum kommune har vedtatt i denne omgang. Det regner også jeg med. Jeg forutsetter at flere ulike alternativer vil bli vurdert i den videre planprosessen, og at alle parter vil bidra til at vi får en utvikling i dette området som gir en løsning som er i samsvar med de rikspolitiske retningslinjene som er fastsatt for planleggingen av Fornebu.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker miljøvernministeren for svaret. Det er ekstremt attraktive arealer det her er snakk om, og Bærum kommunestyre har med et flertall på én stemme vedtatt en utnyttelse som må føre til meget høye boligpriser.

Nå var det sider ved det som miljøvernministeren ikke ville gi seg inn på i svaret sitt, men han understreket i hvert fall de rikspolitiske retningslinjene som framhever en boligbebyggelse med en god arealutnyttelse. Jeg tolker det som et signal om at staten vil gripe inn overfor Bærum kommune dersom man fastholder et antall på mellom 2000 og 3000 boliger. Men jeg vil gjerne være helt sikker på det, så mitt oppfølgingsspørsmål er rett og slett: Vil staten gripe inn dersom Bærum kommune fastholder sitt vedtak eller gjør vedtak om en tilsvarende dårlig arealutnyttelse som den gjorde i kommunestyret nå nylig?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Når det gjelder det som ligger kanskje mer indirekte i det spørsmålet som representanten Chaffey stiller - å hindre at Høyre legger til rette for et evig Høyre-styre i Bærum - tror jeg det der er vanskelig å legge statlige reguleringsplaner. Der må livet så å si gå sin gang, så får vi se hva som hender. Men det er klart at Høyre-folk ønsker å bo i Bærum - det har vi jo sett lenge.

Dette er en planprosess som skal følge bestemte prosedyrer. Det er et flertall og et mindretall i Bærum kommune. Disse planene har jo kommunen i utgangspunktet en egengodkjenningsposisjon for, men de kan jo ankes inn for høyere myndigheter. I verste fall vil de havne på miljøvernministerens bord, hvor det da eventuelt blir opp til ham å fastsette utnyttingsgraden. Men jeg tror ikke det er riktig å foregripe begivenhetenes gang her. Vi har iallfall sagt i de rikspolitiske retningslinjene at det skal være en god arealutnyttelse, og det ble også sagt i innstillingen om flyplassaken. Da er jeg - for å gjenta det - helt enig i hva ordføreren i Bærum selv har sagt, ifølge avisene iallfall, at han ikke regner med at vedtaket til Høyre-flertallet i Bærum kommune vil bli stående, og jeg sier at det regner heller ikke jeg med. Så får vi se hva det vil føre til.

Paul Chaffey (SV): Jeg må si at jeg ble litt skuffet over det siste svaret, for miljøvernministeren gjør nå dette til et prosedyrespørsmål og noe han vil komme tilbake til på et seinere tidspunkt.

Det som hadde vært nyttig å vite, er om miljøvernministeren har noen mening om hva « god arealutnyttelse » vil si, om man da de rikspolitiske retningslinjene ble utarbeidet, hadde noen forestilling om hvilke konsekvenser det ville få for dette området, og hvilken arealutnyttelse man ville legge seg på. Jeg har lyst til å utfordre miljøvernministeren en gang til på om han syns det vedtaket som er gjort eller en arealutnyttelse som ligger i nærheten av det - la oss si 3000 boliger - tilfredsstiller de kravene som er satt i de rikspolitiske retningslinjene.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg konstaterer at representanten Chaffey ikke har fått den rette « feeling » for de mer elegante formuleringene, « understatements » - som de sier på nynorsk - men jeg vil gjenta for tredje gang: Jeg har registrert at ordføreren i Bærum ifølge avisene regner med at utnyttelsen av Fornebu til slutt vil bli en annen og høyere enn det flertallet i Bærum kommune har vedtatt i denne omgang. Og så sier jeg da: Det regner også jeg med. Så får vi slå oss til ro med det mulige slingringsmonnet som ligger der. Men hvis jeg skal svare helt klart på spørsmålet, synes jeg at det vedtaket som Bærum kommunestyre har gjort med hensyn til utnytting av arealet på Fornebu, er et altfor dårlig og så å si eksklusivt vedtak. Arealet blir da simpelthen ikke bare for høyrefolk, men for høyere høyrefolk, og det er for mye av det gode!