Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Rita H. Roaldsen (Sp): Jeg har da et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren som jeg skjønner at han skal svare på på vegne av statsråd Gunnar Berge:

Kåfjord kommune er kommet spesielt dårlig ut ved tildeling av rammetilskudd etter Agder-modellen.

Hva vil statsråden gjøre for at Kåfjord kommune kan opprettholde sin skolestruktur?

Statsråd Gudmund Hernes: Som presidenten antydet, oppdager vi her to ting - for det første at vi holder orden i sakene, og for det andre at representanten får den statsråd hun helst ville ha.

Omlegging av fordelingsnøkkelen i inntektssystemet fra 1992 hadde som utgangspunkt at fordelingen av rammetilskuddet ikke skulle være påvirket av kommunale vedtak om skolestruktur. I forhold til tidligere nøkkel, som bygde på faktisk elevtall og klassetall for 1985, måtte omleggingen derfor gi endringer.

Kommunal- og arbeidsdepartementet har merket seg at omlegging av grunnskolenøkkelen i inntektssystemet i 1992 gav store utslag for enkelte kommuner. Disse kommunene fikk i 1993 tildelt 40 millioner kr i skjønnsmidler, som i 1994 ble videreført ved at det ble lagt inn i inntektssystemets basis. Kåfjord kommune fikk tildelt 400000 kr i skjønnsmidler i 1993. Dette beløpet ble videreført i basis i 1994. Det er på denne bakgrunn tatt hensyn til utslagene Agder-modellen fikk for Kåfjord kommune.

Stortinget har ved flere anledninger sluttet seg til prinsippet i inntektssystemet om at rammetilskudd ikke er ment som signal om prioritering. Nå som rammetilskuddet overføres som en samlet sum, understrekes dette ytterligere. Kommunen må selv gjøre prioriteringene innenfor de gitte ressursrammer og det gjeldende lovverk. Grunnskoleloven legger ansvaret for å fastsette kretser og skoler til kommunestyret.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 1995 har flertallet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen uttalt at de avventer kommunal- og arbeidsministerens evaluering og forslag til forbedring av inntektssystemet, inkludert Agder-modellen. I nær framtid skal det settes ned et utvalg som skal gjennomgå inntektssystemet med sikte på å iverksette eventuelle endringer fra og med budsjettåret 1998.

Rita H. Roaldsen (Sp): Jeg vil da takke rette statsråd for svaret.

Vi er klar over at man ikke ønsker å vurdere Agder-modellen før man ser på hele tildelingssystemet til kommunene. Jeg mener derfor det er spesielt viktig at Regjeringen gjør noe for å dempe de uheldige virkninger som Agder-modellen har fått, ved at den fortsatt gir kompensasjon til de kommuner som står i fare for å måtte legge ned grendeskoler. Den kompensasjonen de får i dag, vil jo gradvis bli nedtrappet, og Kåfjord kommune er i en helt spesiell situasjon. Den hadde nemlig en skolestrid som raste i ti år på bakgrunn av religiøse og etniske konflikter i kommunen. I den saken ble departementet koblet inn og var med på å opprette to skoler så nær hverandre, som er en direkte medvirkende årsak til at de i Kåfjord har den skolestrukturen de har i dag.

Jeg vil derfor spørre statsråden om han ønsker å se på Kåfjord kommune spesielt, og så gjøre noe, slik at man kan hindre en ny skolestrid, noe som var svært uheldig for befolkningen der.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg registrerte at representanten takket den rette statsråden for svar, men ikke takket for det rette svar, og det er kanskje derfor nødvendig med noen tilleggskommentarer.

Det er altså slik at en for en rekke kommuner har forsøkt å dempe uheldige utslag av Agder-modellen ved å bruke skjønnsmidler. Det har Kåfjord fått i størrelsesorden 400000 kr som er videreført, og dermed mener vi at det her er tatt et rimelig hensyn til de spesielle problemer som Kåfjord har. La meg også legge til at vi selvsagt ikke ser det verken som ønskelig eller på noen annen måte tilstedelig at en ny skolestrid skulle oppstå her. Men som sagt, jeg mener at man har tatt et rimelig hensyn til de spesielle problemer som Kåfjord har, ved tildelingen og videreføringen av skjønnsmidler.

Rita H. Roaldsen (Sp): Kåfjord kommune har regnet på det, og funnet ut at de får 2 millioner kr mindre til å opprettholde sin skolestruktur etter Agder-modellen. De står derfor i en konkret situasjon hvor de må legge ned en av de to skolene, noe som vil medføre en ny skolestrid i kommunen. På bakgrunn av dette sendte Kåfjord kommune et brev til KUF den 1. juni 1994. Dette har de pr. dags dato ikke fått svar på. Jeg syns det er litt viktig at de får svar på de brev de sender, og får hjelp i den vanskelige situasjonen, og jeg ber statsråden om å vurdere Kåfjord kommune på nytt.

Statsråd Gudmund Hernes: Det er riktig at Kåfjord kommune har sendt et brev til departementet den 1. juni i år, og det er beklagelig at svar på det brevet ikke er kommet før, men jeg vet at svaret ligger klart til undertegning, slik at jeg kan få det av gårde senere i dag.