Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 1995

Dato: 11.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Arne Haukvik (Sp):

Forsvaret har planar om å kvitte seg med ein del eigedomar som dei ikkje treng å ha råderett over av forsvarsmessige grunnar. Mange av desse eigedomane har delvis gjennom lengre tid vore nytta av lokalbefolkninga til friluftsføremål.

Kva har Regjeringa tenkt å gjere for å sikre mange av desse eigedomane til fortsatt offentlege friluftsføremål, også der som kommunane ikkje har råd til å overta eigedomen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Forsvaret vil samarbeide med andre statsorganer og berørte kommuner om alternativ anvendelse og nødvendig omregulering av de eiendommer som Forsvaret ikke lenger har behov for. For områder som hittil har vært åpne for alminnelig ferdsel, vil det normalt ikke bli foretatt noen endringer i dette.

Forsvaret har dessuten en del eiendommer som hittil har vært inngjerdet og stengt for alminnelig ferdsel, og som nå kan åpnes. Disse representerer i mange tilfelle områder som har vært skjermet mot utbygging og annen slitasje. Forsvaret kan imidlertid ha en del anlegg som må sikres, og i noen tilfelle bevares som kulturminner. Videre er det nødvendig å ivareta hensynet til vern av flora, fauna og kulturminner der hvor dette er aktuelt, og Forsvaret samarbeider her med miljøvernmyndighetene.

En del av disse eiendommene leies av Forsvaret og vil normalt gå tilbake til grunneieren. For eiendommer som eies av staten, vil eiendomsretten beholdes når dette anses formålstjenlig, og nødvendig bruksavtale vil bli inngått med vedkommende kommunen eller andre interessenter. Det vil her bli lagt vekt på å sikre så vel hensynet til varig vern av kulturlandskap, flora og fauna som å legge forholdene til rette for allmennhetens bruk til friluftsformål.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar forsvarsministeren for svaret.

Det offentlege har gjennom lengre tid søkt å sikre strandområde til allmenn bruk. Det er prøvt gjennom frivillig sal og ekspropriasjon for å sikre fri ferdsel i populære friluftsområde. Dei fleste av oss synest dette er eit viktig arbeid. Eg synest derfor det er merkeleg at staten når den har slike område å selje, ikkje sjølv går føre med eit godt eksempel, som til dømes ved salet av eit område ved Moss, der ein privatmann nå har sikra seg eit område til 1,5 millioner kr, etter det Dagsrevyen kunne fortelje. Statsråden skal ikkje få skulda for at både Moss kommune og Østfold fylke ikkje er vakne nok til å sikre område som kostar småpengar, men kan statsråden love at staten følgjer opp med ein finansieringsplan for å sikre område der det er naudsynleg?

Statsråd Jørgen Kosmo: Ved behandling av omorganiseringsproposisjonen for Forsvaret i fjor skaffet vi oss hjemmel for at Forsvarsdepartementet etter vedtak ved Kongen i statsråd kan overføre eiendommer til kommuner enten vederlagsfritt eller med begrenset vederlag. Den hjemmelen hadde vi ikke tidligere. Da var det prinsippet om at Forsvaret skulle søke å selge eiendommene og realisere verdien til andre forsvarsformål, som rådet. Det var bakgrunnen for at det, da torpedostasjonen i Moss skulle avhendes, krevdes at kommunen og fylkeskommunen var aktiv på markedet da stasjonen ble avertert til salgs. Dette kan verken Forsvaret eller Forsvarets bygningstjeneste lastes for. Men for ettertiden har vi, som sagt, gjennom stortingsvedtak skaffet oss nødvendig hjemmel for å kunne presentere disse eiendommene på en annen måte enn tidligere.