Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 1995

Dato: 11.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Børre Rønningen (SV):

Statoil skal inngå en ny kontrakt for vedlikehold, modifikasjoner og tjenester med et større entreprenørselskap. En legger opp til innleie av arbeidskraft til oppgaver som ikke er selvstendige arbeidsoppdrag med forhåndsavtalte spesifikasjoner. Prinsippene for omorganiseringen er ikke drøftet med de ansatte.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre at lovbestemmelsene på disse områdene undergraves?

Statsråd Gunnar Berge: Norsk petroleumsindustri møter i dag nye utfordringer. Dette gjelder både infrastruktur og måter å organisere virksomheten på. Revisjon og fornyelse av kontrakter mellom de ulike aktørene i virksomheten vil være en naturlig del av dette arbeidet. Det har hele tiden vært en klar forutsetning at det høye sikkerhetsnivået i norsk petroleumsindustri opprettholdes. Dette ligger til grunn også for fremtidig aktivitet på sokkelen.

Jeg er kjent med at Statoil i disse dager skal inngå en ny kontrakt med en entreprenør om vedlikehold, modifikasjon og tjenester. I forbindelse med en slik kontraktsinngåelse er det på sokkelen som innen all industri på land en sjølsagt forutsetning at det regelverk som setter rammer i forbindelse med slike avtaler, overholdes.

Dersom kontrakten eller deler av kontrakten innebærer utleie av arbeidskraft, så forutsetter jeg at sysselsettingsloven og dens forskrifter vedrørende utleie av arbeidskraft blir fulgt. Blant annet skal en bedrift som leier inn arbeidskraft, drøfte dette med tillitsvalgte for sine ansatte.

Så langt har arbeidsmarkedsmyndighetene ikke mottatt konkrete søknader om utleie av arbeidskraft i forbindelse med dette prosjektet. En del firmaer har imidlertid en generell tidsbegrenset dispensasjon for utleie av arbeidskraft og trenger derfor muligens ikke å søke om dispensasjon dersom de engasjeres til dette prosjekt.

Oljedirektoratet har i et møte 7. desember 1994 med representantene for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i Statoil redegjort for det arbeidsmiljøregelverk som kommer til anvendelse når det gjelder arbeidstakermedvirkning i denne type saker. Etter direktoratets vurdering er det nå ikke tilstrekkelig informasjon til å kunne konkludere med at det foreligger eventuelle brudd på regelverket. Direktoratet, i samarbeid med partene i arbeidslivet, planlegger å avholde en konferanse i mars 1995 om omstilling og samarbeid. Formålet med denne konferansen vil blant annet være å rette søkelyset mot de ansattes medvirkning i omstillingsprosesser innen en rekke selskaper i petroleumsvirksomheten og på den måten søke å bidra til konstruktive samarbeidsforhold i selskapene.

Jeg vil understreke at det er Statoil som har ansvaret for at regelverket til enhver tid blir fulgt i den omstillingsprosess selskapet nå er inne i.

Børre Rønningen (SV): Eg er sjølvsagt einig i at Statoil har eit hovudansvar for at lov- og regelverket til kvar tid blir fylgt. Men i denne samanhengen har eg opplysningar som viser at det kan vere tvil om regelverket blir fylgt. Det er knytt til § 27 i sysselsettingsloven og § 12 i arbeidsmiljøloven. Etter dei opplysningane eg sit inne med, er det slik at dei tilsette ikkje er tatt med på råd i tilknyting til denne omorganiseringa, og det er også reist tvil om denne forma for tilbod og innleige av arbeidskraft kan dekkjast bak § 27 i sysselsettingsloven.

Statsråden reknar med at lov- og regelverket blir fylgt. Kan eg da gå ut frå at departementet vil fylgje opp denne saka og sjå nærare på det dersom det oppstår meir tvil knytt til dette?

Statsråd Gunnar Berge: Det vil være et generelt utgangspunkt i alle saker at hvis departementet er i tvil om regelverk og lovbestemmelser blir fulgt, vil en selvfølgelig slå ned på det. Det gjelder også i denne saken. Men pr. i dag har vi ingen grunn til å tro at det forholder seg slik. Hvis den videre utvikling skulle avdekke noe annet, kommer det spørsmålet selvfølgelig i et annet lys.

Børre Rønningen (SV): Eg takkar statsråden for svaret, og er glad for den presiseringa som kom. Det er også viktig å ha med seg i forhold til dei saker Stortinget har hatt oppe knytt til tryggleiken på sokkelen. Det er også knytt til den nye arbeidsmiljølova, der eit klart stortingsfleirtal ynskte tiltak mot ulike former for korttidstilsetjingar, engasjement og inn- og utleige av arbeidskraft. Særleg vart det påpeika i samband med tryggleiken på kontinentalsokkelen - også av Regjeringa - at det var viktig å treffe tiltak mot utviklinga på offshoresektoren knytt til aldringsprosessar for installasjonar og til operatørane sine manglande krav til entreprenørselskapa når det gjeld personellkvalifikasjonar, helseovervaking og arbeidsmiljø. Difor er eg glad for statsråden si presisering her, og eg vil til slutt seie at det kan vere eit negativt signal dersom eit statleg selskap som Statoil går foran med å utvikle nye filosofiar på dette området.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg går ut fra at representanten Børre Rønningen og jeg er enige om at det ikke er noe negativt i seg sjøl å utvikle nye filosofier. Tvert imot kan det i mange sammenhenger være både nødvendig og fornuftig. Det som selvfølgelig ville være uheldig, var hvis et selskap som Statoil utmerket seg ved ikke å følge lov og regelverk. Men det har vi ikke noe grunnlag for å ha mistanke om i dag i tilknytning til denne saken.