Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato: 15.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Anders C. Sjaastad (H): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Gjennom media er det blitt kjent at det foreligger 10000 saksrestanser ved Oslo politikammer.

Hva vil Justisdepartementet gjøre for omgående å sette Oslo-politiet i stand til å løse dette problemet?

Statsråd Grete Faremo: Oslo politikammer opplyser at antallet på 10000 restansesaker, som er omtalt i pressen den siste tiden og også vist til i spørsmålet, ikke er riktig. Det korrekte tallet er ca. 5000. Dette er saker som er ferdig etterforsket, men ikke undergitt påtalemessig sluttbehandling.

Årsakene til at restansesituasjonen ved Oslo politikammer har hatt en negativ utvikling de siste årene, antas å være knyttet til et generelt stort sakstall og en meget stor utskifting av jurister.

Oslo politikammer har på budsjettet for 1995 fått tildelt 11 nye faste juriststillinger. Dette betyr at engasjementstillinger omgjøres til faste stillinger og representerer slik sett ikke en direkte økning av kapasiteten. Men det må antas å ha en positiv virkning i forhold til problemene man har hatt med utskifting.

Ansvaret for restansesituasjonen ved politikamrene påhviler den enkelte politimester. De tilgjengelige ressursene skal disponeres på en slik måte at saksmengden blir behandlet på en tilfredsstillende måte. I tråd med dette har Oslo politikammer iverksatt ulike særskilte tiltak for å nedarbeide straffesaksrestansene, blant annet har man gjennomført overtidsaksjoner i helgene.

I samarbeid med Eidsivating statsadvokatembeter har Oslo politikammer nylig nedsatt et utvalg som innen 1. mars skal utarbeide en plan for nedarbeiding av restansene på kort sikt. Dette utvalget skal også innen 1. mai foreslå nødvendige tiltak for å forebygge at det skjer en ny oppbygging av restanser. Det vil være politimesterens ansvar å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes i denne forbindelse.

Oslo politikammer er tilført betydelige ressurser de siste årene. Departementet har en løpende dialog med kammeret og vil selvsagt ikke på det nåværende tidspunkt på noen måte utelukke ytterligere planmessig styrking av det politikammeret som står helt sentralt i kampen mot kriminalitet i Norge.

Anders C. Sjaastad (H): Jeg takker justisministeren for svaret.

Det er positivt at det « bare » er 5000 restanser i stedet for 10000 restanser. Men så vidt jeg kunne forstå på justisministeren, la hun i realiteten ansvaret for denne situasjonen på den forrige politimester, idet hun sa at det hadde å gjøre med organiseringen. Jeg vil da spørre justisministeren om dette ikke har noe med ressurser å gjøre, og om det er slik at bytte av politimester nå vil føre til at disse restansene nær sagt automatisk forsvinner, og at det ikke bygger seg opp nye.

Som justisministeren neppe glemmer, har vi fra tid til annen diskusjoner om nettopp tildelingen av ressurser til Oslo politikammer. Det ville derfor være interessant å få vite om det er noen sammenheng mellom restanser og tildelingen av ressurser til Oslo politikammer.

Statsråd Grete Faremo: Det er viktig å ha det riktige utgangspunktet, og det var selvsagt bakgrunnen for at jeg gikk gjennom det restansetallet som Oslo politikammer faktisk har. La det være sagt at ansvaret også selvsagt påhviler den til enhver tid sittende politimester, og at det fra departementets side har vært gjennomført en løpende innsats for å styrke Oslo politikammer.

Jeg er glad for at det nå ved Oslo politikammer er gjort til en hovedprioritering å få en bedre avvikling av straffesaksbehandlingen, slik jeg skjønner politimesteren, og representanten Sjaastad og jeg hadde gleden av å høre dette i et foredrag hun gav i går kveld. Det er også enighet hos berørte parter ved Oslo politikammer, herunder tjenestemannsorganisasjonene, om at straffesaksavviklingen skal ha førsteprioritet. Det tror jeg er et godt utgangspunkt for å få ned restansene.

Anders C. Sjaastad (H): Ifølge pressen kom det åpenbart som en overraskelse på den nye politimesteren at det var såpass mange restanser. Som kjent kom hun fra stillingen som departementsråd. Jeg vil da bare forsikre meg om at den nye departementsråden i Justisdepartementet hjelper justisministeren til å ha god nok kontakt med den nye politimesteren i Oslo, slik at man kan vite hvordan situasjonen er når det gjelder restanser, og at man også kan sørge for at man har de ressurser som skal til for å sikre seg at Oslo-politiet er i stand til å håndtere den situasjonen man er oppe i, med så mange restanser.

Statsråd Grete Faremo: Situasjonen ved Oslo politikammer er selvsagt ikke kommet som noen overraskelse for Justisdepartementet i 1995. Hvis man ser hva som er gjort i en tre-, fire-, eller fem-årsperiode for å styrke Oslo politikammer, burde det også klart fremgå.

Det har vært en grundig organisasjonsprosess også ved Oslo politikammer blant annet med sikte på å effektivisere saksbehandlingen. I ulike foredrag gjennom lengre tid har også justisministeren gått gjennom de ulike ledd i straffesakskjeden for å synliggjøre i hvilke deler av den vi har et forbedringspotensial å hente ut, og der har politiet vært hyppig nevnt fra min side.