Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato: 22.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Arild Lund (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til den ærede helseminister:

Svaneapoteket i Larvik ble høsten 1993 pålagt å legge ned et medisinutsalg med begrunnelsen « ikke behov, for nær sentrum ».

Hva er begrunnelsen for at man ett år etter oppretter et filialapotek på samme sted og gir driftsretten til et konkurrerende apotek?

Statsråd Werner Christie: Det medfører riktighet at innehaveren av Svaneapoteket i Larvik ble pålagt å nedlegge et medisinutsalg i egne lokaler på Øvre Nanset i Larvik. Begrunnelsen for nedleggelsen var at utsalget var opprettet uten nødvendig godkjenning, og at betingelsene for å opprette medisinutsalg på stedet ikke var til stede. Blant kriteriene for opprettelse av medisinutsalg er blant annet avstanden til nærmeste apotek/medisinutsalg.

Et utvalg nedsatt av Statens helsetilsyn kom i august 1994 med forslag til en revisjon av Landsplan for apotekdekningen. Dette forslaget omfattet blant annet opprettelse av et apotek på Øvre Nanset. Helsetilsynet har i sin videre behandling av landsplanen gått inn for at det opprettes et apotek på Øvre Nanset som filial av Apoteket Ørnen i Larvik.

Det er stor forskjell på de tjenester som utføres på apotek, og de som utføres på medisinutsalg. Et medisinutsalg er et utsalgssted for et utvalg av reseptfrie legemidler og handelsvarer uten farmasøytisk kompetanse. Et apotek har derimot et komplett tilbud på farmasøytiske tjenester, herunder ekspedisjon av resepter, tilvirkning av legemidler og informasjonsvirksomhet. Behov for apotek og medisinutsalg er således ikke identiske. Når Helsetilsynet går inn for å legge et filialapotek på Øvre Nanset til Apoteket Ørnen og ikke til Svaneapoteket, har dette sin årsak i at Svaneapoteket allerede har et filialapotek i Stavern. Å legge et filialapotek på Øvre Nanset til Svaneapoteket ville gi innehaveren et konkurransemessig fortrinn i forhold til Apoteket Ørnen som Helsetilsynet ikke finner rimelig.

Den reviderte utgaven av landsplanen foreligger først ca. 1. mars i år. Landsplanen er retningsgivende for Helsetilsynets arbeid. Dette innebærer at forslaget til opprettelse av apotek på Øvre Nanset må ut på høring før Helsetilsynet tar en endelig avgjørelse i saken. Høringsinstansene, deriblant innehaveren av Svaneapoteket og Larvik kommune, har således full anledning til å uttale seg til både opprettelse av og tilhørighet for et apotek på Øvre Nanset før et endelig vedtak fattes.

Det kan også opplyses at innehaveren av Apoteket Ørnen ble pålagt å legge ned to medisinutsalg i egne lokaler andre steder i Larvik kommune på samme tid som medisinutsalget på Øvre Nanset ble nedlagt.

Arild Lund (H): Jeg takker statsråden for svaret, og for at det ikke skal bli noen misforståelse: Jeg ønsker apotekfilialen velkommen.

Spørsmålet er stilt på bakgrunn av egen undring og også undring i lokalmiljøet. At en nødvendig godkjenning ikke forelå, ble oppfattet som et litt underlig argument. Medisinutsalget har vært i dette området i flere tiår, til glede for publikum. Man burde vel da i det minste sagt fra ganske mye tidligere, for jeg tror ikke det har vært ukjent for myndighetene at utsalget var der. I statsrådens svar henvises det til at det skal bli et komplett tilbud i området, og det har jeg allerede sagt jeg hilser velkommen, men det er nok umulig å forstå hvorfor man må nedlegge et populært medisinutsalg det ene året for så å opprette et filialapotek det neste året. Jeg vil gjerne høre om statsråden har noen betraktninger rundt akkurat det. Er det en normal saksgang at man nedlegger et medisinutsalg det ene året og oppretter et filialapotek det neste året?

Statsråd Werner Christie: Jeg går ut fra at det ikke er noen vanlig situasjon at medisinutsalg nedlegges for så å erstattes av filialapotek like etterpå, men det er heller ikke nødvendigvis et galt opplegg. Det dette fører til, er at man får brakt i orden tillatelsene, og man får håndhevet det prinsipp som ligger til grunn for godkjenningen, nemlig at det skal foreligge tillatelse. I tillegg får man etablert et vesentlig bedre tilbud enn det som var før, i og med at servicen ved et filialapotek har en helt annen karakter enn den service man kan få ved et medisinutsalg. Dermed skulle det være rimelige begrunnelser for det som er gjort, og det skulle være godt i samsvar med befolkningens behov og ønsker, slik jeg kan forstå det.

Arild Lund (H): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Vi er vel ikke helt enige om det fornuftige i saksgangen, men jeg tror vi begge ønsker filialapoteket velkommen, så da er jeg fornøyd med svaret.