Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995

Dato: 08.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

John Alvheim (Frp): Først må jeg beklage at jeg ikke var til stede da det var min tur.

Jeg har følgende spørsmål til den ærede justisminister:

Er justisministeren klar over at sikringsfanger som er dømt for alvorlige forbrytelser som voldtekt og drapsforsøk, soner i en behandlingsavdeling i Skien uten tilsyn om natten, og finner justisministeren en slik soningsform forsvarlig?

Statsråd Grete Faremo: La meg innledningsvis si at jeg har forståelse for at folk kan bli urolige dersom man skulle få inntrykk av at sikkerhetsaspektet ikke blir ivaretatt ved innsattes innleggelse i sykehus. Dette gjelder særlig nå på bakgrunn av den tragiske hendelsen som dessverre fant sted i Vestfold for kort tid siden.

Den behandlingsavdeling i Skien som representanten Alvheim formodentlig sikter til, er en bo- og rehabiliteringsavdeling tilknyttet Telemark Sentralsjukehus.

Jeg har fått opplyst at det for tiden er innlagt en innsatt i anstalten i medhold av fengselsloven § 32. Vedkommende er for øvrig ikke dømt for voldtekt.

Fengselsreglementet har generelle regler som har til hensikt å ivareta sikkerheten ved innleggelse av domfelte i sykehus. Ved slik innleggelse må det ordnes med tilsyn eller vakthold når rømningsfaren, det straffbare forhold eller andre særlige grunner tilsier det.

Hvis fengslets direktør i samråd med sykehusets lege ikke finner at vakthold er nødvendig, kan det unnlates. Det blir foretatt en konkret sikkerhetsmessig vurdering rundt plassering av domfelte, også ved innleggelse i sykehus. Vurderingene synes generelt å være forsvarlige i slike situasjoner.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er imidlertid ikke enig med statsråden i at denne form for soning er forsvarlig sett fra et sikkerhetsmessig synspunkt, verken når det gjelder hensynet til nærmiljøet eller når det gjelder hensynet til andre pasienter i en slik avdeling som eksempelvis Bakkane. Det er riktig at det finnes bare en pasient der i dag etter § 32, men der har tidligere vært flere pasienter etter § 12 som har begått langt alvorligere forbrytelser.

Jeg vil stille statsråden følgende tilleggsspørsmål: Gjør virkelig fengselsvesenet eller departementet en skikkelig forundersøkelse før man sender pasientene til sikring eller soning i behandlingsinstitusjon, eksempelvis psykiatriske sykehus, slik at sikkerheten er ivaretatt? Det er ikke veldig lenge siden vi hadde en drapsdømt pasient ved det samme sykehus i Skien som rømte etter en dag fordi det ikke var tilstrekkelig tilsyn og vakt om natten.

Statsråd Grete Faremo: Her er det selvsagt spørsmål om svært vanskelige saker. Ser en på bruken av permisjoner fra norske fengsler, fremstillinger og også innleggelser i sykehus og sikringsopplegg, er omfanget ganske stort, men det som springer en i øynene, er at svikten er bemerkelsesverdig liten. Saker hvor det er snakk om innleggelse i sykehus, underlegges en konkret vurdering hvor, etter hvor alvorlig forholdet er, både påtalemyndighet, fengslets direktør og sykehusets direktør tar stilling til saken ut fra en vurdering av de elementene som jeg gjorde rede for i hovedsvaret.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Det er nok riktig som statsråden sier, at antall uheldige konsekvenser av denne typen soning er få, men selv om de er få, er de for mange. Vi kan ikke vente til noe alvorlig skjer før vi retter på disse forholdene.

Mitt siste tilleggsspørsmål til statsråden går på dette: Blir det tatt hensyn til den såkalte gjestepasientordningen når det er snakk om å plassere psykotiske fanger til behandling eller soning i psykiatriske sykehus? Tar man da hensyn til at de fylkene som ikke har adekvate og skikkelige behandlingsopplegg, likevel tar imot disse pasientene fordi fylkeskommunen skal spare penger, og pasientene dermed ikke får et adekvat og sikkerhetsmessig godt fundert behandlingstilbud?

Statsråd Grete Faremo: Jeg må dessverre innrømme at mitt kjennskap til gjestepasientordningen er begrenset. Men i disse sakene er det selvsagt, i tillegg til det behandlingsopplegg vedkommende trenger, helt sentralt om man kan etablere den sikkerhet som er nødvendig, rundt vedkommende.

Jeg har også lyst til å legge til at vi har en grundig gjennomgang av både våre reaksjonsformer og det praktiske innhold i dem ved at Regjeringen for en tid tilbake la fram forslag til nye særreaksjoner og nå har under arbeid en egen melding om kriminalomsorgen.