Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995

Dato: 08.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

John Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

Migrenepreparatet Imigran er fra 1. januar 1995 godkjent opptatt på blå resept. Godkjent til å forskrive preparatet Imigran er nevrologer og spesialister i allmennmedisin.

Mener ikke helseministeren at det ville være naturlig at også anestesileger som i stor utstrekning driver smertebehandling, ble godkjent til forskriving av Imigran?

Statsråd Werner Christie: Det spørsmålet som representanten John Alvheim her tar opp, har på bakgrunn av flere henvendelser, blant annet fra stortingsrepresentant Annelise Høegh, blitt behandlet i departementet og Statens helsetilsyn i løpet av februar.

Spesialister i anestesiologi vil i samråd med nevrolog nå bli gitt rett til å forskrive Imigran på blå resept i forbindelse med arbeid ved godkjent smerteklinikk. Ordningen vil bli iverksatt så snart det er praktisk mulig, basert på et nærmere regelverk.

Saken om migrenemidlet Imigran på blå resept ble som kjent sist høst behandlet i departementet, i Regjeringen og i Stortinget på bakgrunn av de betydelige økonomiske konsekvensene som følger av legemidlets usedvanlig høye pris. Det er viktig at medikamentet kommer de rette pasientene til gode, samtidig som tilgjengeligheten bør være rimelig god i alle deler av landet. Det store flertallet av pasienter med migrene behandles av allmennmedisinere og nevrologer, men vi var ikke i tilstrekkelig grad klar over at migrenepasienter også synes å utgjøre en ikke ubetydelig del av smerteklinikkenes klienter. Dette vil departementet som nevnt nå ta konsekvensen av.

John Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret. Det er særdeles hyggelig å få denne type svar på et spørsmål.

Jeg har likevel to spørsmål i tillegg. Det ene er: Kan helseministeren utdype hva som ligger i « i samråd med nevrolog »? Og: Vil også godkjente private smerteklinikker og anestesilegen der få lov å forskrive preparatet?

Ellers har jeg ingen kritikk mot departementet. At man ikke var klar over at anestesilegene driver en utstrakt smertebehandling også av migrenepasienter, finner jeg ingen grunn til å påklage, for det burde jeg selv som medlem av sosialkomiteen også ha vært oppmerksom på.

Statsråd Werner Christie: Det er ikke alltid like lett å være fullt orientert om verdens mangfoldighet, verken for stortingsrepresentanter eller statsråder, det kan jeg fullt ut gi representanten Alvheim støtte i.

Når det gjelder det første tilleggsspørsmålet han hadde, hva som ligger i at forskrivningen skal skje « i samråd med nevrolog », vil jeg si at dette er en ordning vi vil gjøre så fleksibel som mulig for å utnytte kapasiteten til de altfor få nevrologer vi har i virksomhet i landet, best mulig. Det er allikevel sterkt ønskelig og nødvendig at forskrivingen av dette legemiddelet og også andre tiltak på det nevrologiske området som utøves av andre leger, skjer innenfor en ramme som er bygd på god nevrologisk kompetanse. Det vil da skje ved at man sammen med nevrologer etablerer dialoger og kriterier for når medikamentet skal skrives ut og i hvilke sammenhenger, og hvilke undersøkelser som skal gå forut for dette.

Når det gjelder spørsmålet om private smerteklinikker, vil vi komme tilbake til dette når vi har sett nærmere på det regelverket som skal til for godkjenning av smerteklinikkene.