Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995

Dato: 22.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Lisbeth Holand (SV): Jeg vil få stille følgende meget korte spørsmål til utenriksministeren:

Har Regjeringen tillit til NATOs generalsekretær Willy Claes?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Svaret kunne kanskje vært like kort, men det er noe lengre.

NATOs generalsekretær har ved flere anledninger måttet redegjøre for omstendighetene omkring sin befatning med den såkalte Agusta-saken. Han har understreket at han ikke har noe å skjule, og at han ikke er innblandet i forhold av lovstridig karakter. Til nå har det ikke framkommet opplysninger som tyder på at Claes har vært direkte involvert i saken, som fremdeles er under etterforskning av belgisk politi. Generalsekretær Claes har lovet å gjøre sitt ytterste for å bidra til at saken oppklares. Vi legger til grunn at han vil stå ved dette.

Lisbeth Holand (SV): Jeg vil takke for svaret. Det er klart jeg er enig med utenriksministeren i at ingen skal dømmes uten å ha vært gjennom en rettssak, og her dreier det seg om en sak som er under etterforskning. Men særlig etter at den nederlandske forsvarsministeren har tatt opp saken og bedt om at han må gå - midlertidig i hvert fall - så syns jeg det var viktig å få klargjort Regjeringas syn på dette.

Jeg har ett spørsmål til, som går mer generelt på hva Regjeringa vil gjøre i forhold til den type utnevnelser, for det er et problem for det internasjonale samfunn at folk som bekler så viktige stillinger, kommer opp i situasjoner med korrupsjonsanklager og mistanker om å være innblandet i uheldige forhold. Det skal snart velges generalsekretær i WTO. Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre at en ikke skal komme opp i slike situasjoner?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er ikke så godt å vite hva man skal svare på slike spørsmål. Jeg viste til at saken er under etterforskning av belgisk politi. Norge tar standpunkt til en lang rekke kandidater til verv, både viktige og mindre viktige, i tusentall hvert eneste år, også i år. Hvis man i utgangspunktet spør om det er mulig å forsikre seg mot at ikke noen på disse lange og mange lister noen gang blir gjenstand for noen som helst mistanke eller blir satt under etterforskning, tror jeg svaret er nei, helt ærlig talt. Man kan ikke garantere at slike situasjoner ikke kan oppstå. Så jeg tror vi spenner buen for høyt hvis vi har som utgangspunkt at Norge skal sette i gang en særskilt etterforskningsvirksomhet i tilknytning til kandidater til viktige og mindre viktige internasjonale stillinger.

Lisbeth Holand (SV): Jeg var bare ute etter å få klargjort Regjeringas syn på denne saken, men med det svaret jeg nå fikk, følte jeg behov for en tilleggsmerknad.

Jeg syns det er nokså lettvint av utenriksministeren å avfeie spørsmålet, som er knyttet til tillit til det internasjonale samfunn, med å si at vi ikke kan sette i gang etterforskning ved alle de mange utnevnelser som vi er med på til viktige og mindre viktige verv. I denne saka dreier det seg om generalsekretæren i NATO, og jeg viste til at det skal velges sjef for WTO. Det er altså noen av de aller mest sentrale stillinger i det internasjonale samfunn. Ser ikke utenriksministeren at de kommer i en litt annen stilling, at de kravene som stilles ved utnevnelse til de vervene, må være høyere enn ved de mange viktige og mindre viktige utnevnelser som Regjeringa deltar i?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg tror Norge ville komme i en særstilling hvis vi gikk inn for et særskilt etterforskingsinstitutt i forkant for sikkerhets skyld i forbindelse med jobber på det nivået vi her snakker om. Det er ikke mulig. Men hvis justiskomiteens leder føler behov for et eget parlamentarisk initiativ for å få det under særskilt parlamentarisk behandling, imøteser jeg behandlingen av det i komiteen.