Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995

Dato: 22.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Gårdbruker Roar Østli får ikke lov til å kjøre sin norskregistrerte traktor på det jordstykket han leier på svensk side av riksgrensen, uten å betale svensk toll på traktoren. Grunnen til dette er forandringer i grensetollsamarbeidet mellom Sverige og Norge da Sverige gikk inn i Den europeiske union.

Vil finansministeren ta et initiativ overfor svenske myndigheter, slik at denne uheldige situasjon opphører?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: En kan jo si det på den måten at det ikke er helt greit å bo i et fylke som over natten fikk 350 km felles grense med EU, men en må prøve å gjøre det beste ut av det.

Det har i mange år vært regler som har gitt skog- og jordbrukere som bor i norske, finske eller svenske grensekommuner, anledning til å innføre tollfritt maskiner og redskaper. De norske reglene er nedfelt i forskrift fra Finansdepartementet av 8. november 1972 nr. 4 om tollfritak for visse varer som innføres av grenseboere.

Ved undersøkelse har jeg verken fått bekreftet eller avkreftet at Sverige eller Finland har endret sitt regelverk overfor Norge på dette området etter EU-medlemskapet fra 1. januar i år. På bakgrunn av spørsmålet fra representanten Sortåsløkken vil jeg imidlertid undersøke dette nærmere og om nødvendig, dersom det viser seg at det har skjedd endringer i regelverket fra svensk eller finsk side, ta saken opp med våre naboland med sikte på at den praksis vi har i dag, kan videreføres.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg for øvrig er svært godt fornøyd med. Jeg tolker statsråden dit hen at dette nå vil bli undersøkt, og at statsråden om nødvendig vil ta kontakt med svenske myndigheter med sikte på at dagens ordning skal kunne opprettholdes.

For øvrig vil jeg si at riktignok har vi fått en lang grense mot EU, men det ville være synd om vi ikke skulle kunne få til praktiske ordninger i et tilfelle som det det her er snakk om. Det kan da ikke være slik at det faktisk er verre å ha grense til EU enn det var å ha grense til det tidligere Sovjet, så jeg håper det er mulig å få til praktiske ordninger her. Og jeg er som sagt svært godt fornøyd med svaret fra statsråden.