Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995

Dato: 22.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Jan Otto Fredagsvik (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Adresseavisen har mandag 13. mars 1995 et oppslag med overskriften « Norge uten uranberedskap ».

Hvordan vurderer statsråden beredskapen for å hindre uransmugling til Norge, og foreligger det planer for å styrke denne beredskapen?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Etter gjeldende regelverk skal innførsel av radioisotoper være godkjent av Statens strålevern, som utsteder innførselstillatelse. Tollvesenet har ansvaret for å påse at importøren har slik tillatelse samt å avdekke smugling av radioaktive stoffer.

Tollvesenet anskaffet for ca ett år siden geigertellere for bedre å kunne avsløre eventuell smugling av radioaktive stoffer. I tillegg kan etaten etter avtale med bl.a. Sivilforsvaret låne utstyr. Etter anskaffelse av utstyret har Tollvesenet ikke oppdaget forsøk på smugling av radioaktive stoffer. Tollvesenet har heller ikke mottatt informasjon som tilsier at det er blitt smuglet inn radioaktive stoffer til Norge. Det antas at det ikke er et stort marked for dette i Norge, men det utelukkes ikke at Norge kan bli brukt som transittland for slike varer.

En vesentlig del av den norske beredskapen for å hindre smugling baseres på tollsamarbeidsavtaler med tollmyndighetene bl.a. i Russland, Estland, Litauen og Polen. Tilsvarende avtaler skal etableres med Latvia. Med de øvrige nordiske land er det etablert en felles strategi vedrørende utveksling av informasjon om omsetning av illegale varer i våre naboland i øst. Gjennom EØS-avtalens protokoll 11 om gjensidig bistand i tollsaker, samt andre multilaterale avtaler kan norske tollmyndigheter motta og utveksle informasjon som kan danne grunnlag for å intensivere kontrollen med radioaktive stoffer. Tollvesenet følger utviklingen nøye, og vurderer løpende opplæring av personell så vel som behovet for en styrking av teknisk overvåkingsutstyr.

Jeg kan også nevne at spørsmålet om smugling av radioaktivt materiale ble diskutert i de Ecofin-møtene jeg deltok på før folkeavstemningen sist høst. Med andre ord: Dette spørsmålet står også på den europeiske dagsordenen, og det vil være av nytte og interesse for Norge å delta i dette arbeidet, selvsagt innenfor både de begrensninger og også de muligheter som EØS-avtalen gir oss.

Jan Otto Fredagsvik (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er ikke alltid slik at vi treffer rette adressat for våre spørsmål. Jeg tar til etterretning at det falt i finansministerens lodd også å besvare spørsmål om uransmugling.

Overskriften i Adresseavisen lød: « Fritt fram for uransmuglere. » Artikkelen beskriver en tolletat som etter eget utsagn mangler kunnskap om de stoffene det her er snakk om, og om de metodene som smuglerne eventuelt benytter. Det går også fram av artikkelen at tolletaten innrømmer at de mangler nødvendig utstyr. Av artikkelen går det videre fram at det i Tyskland er registrert 250 tilfeller av radioaktiv smugling bare de to siste årene. Videre går det fram at svenske tollmyndigheter stadig avslører radioaktive forekomster i skrotlaster fra Estland.

Jeg registrerer at statsråden ikke regner med at Norge vil være et stort marked for slik smugling, samtidig som det ikke utelukkes at vårt land kan bli brukt som transittland for radioaktive varer. Jeg er derfor glad for statsrådens vektlegging av tollsamarbeidet med de østeuropeiske landene, og for at vårt eget tollvesen følger utviklingen nøye og også stadig vurderer egen kompetanse og behov for nødvendig teknisk overvåkingsutstyr.

Den nevnte artikkelen i Adresseavisen gav absolutt grunn til uro. Jeg tar for gitt at statsråden nøye vurderer de behov tolletaten har for tilføring av kompetanse og teknisk utstyr, og at nødvendig oppdatering ikke hindres av manglende bevilgninger. Jeg ser gjerne at statsråden bekrefter det.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Nå skal en ikke alltid ta for gitt det som står i overskrifter i avisene, men det som er poenget her, og som representanten Fredagsvik tar opp, er at vi er veldig klar over at dette kan reise både nye utfordringer og problemer for Tollvesenet.

For min egen del vil jeg i de samtaler det er naturlig for meg å ha med Tollvesenet, påpeke at en her må ha en høy beredskap og selvsagt også løpende vurdere det behov en måtte ha for f.eks. ytterligere utstyr for å avdekke slike forhold. Men jeg tror først og fremst at den viktigste - jeg holdt på å si - frontlinjen en her har for å bekjempe den typen smugling, er de tollsamarbeidsavtaler som vi nå etter hvert utvikler med særlig land i det tidligere Øst-Europa og selvsagt også det samarbeid vi ellers vil ha med andre europeiske tollmyndigheter. Jeg tror nok dette problemet er atskillig større i den sentrale delen av Europa, men, som sagt, vi skal følge med, og vi skal sørge for å ligge i fremste rekke.