Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til bistandsministeren:

Det er nå en utbredt frykt for at konflikten mellom hutuer og tutsier i Burundi vil eskalere og utvikle seg til en borgerkrig.

Hva gjør Norge multilateralt og bilateralt for å forhindre at vi i Burundi får en repetisjon av hendelsene i Rwanda?

Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Helt siden oktober 1993 har Regjeringen støttet forebyggende arbeid i Burundi for å motvirke en utvikling der i retning av en ny grusom borgerkrig som i Rwanda. Dels bilateralt og dels gjennom internasjonale kanaler har vi aktivt søkt å bidra til stabilisering og forsoning i Burundi.

Fra det mislykkede militærkuppet i oktober 1993 og ut 1994 ble det gitt nærmere 24 mill. kr i norsk støtte til Burundi. Det meste gikk til flyktninghjelp. En del var også støtte til ulike tiltak til demokratibygging og nasjonal forsoning. Vi vil fortsette å gi slik støtte, hele tiden i nært samarbeid med FN. Hittil i år er det avsatt 8 mill. kr, bl.a. til konfliktforebyggende tiltak i regi av Den Internasjonale Røde Kors Komité, til en opplysningskampanje om demokrati og menneskerettigheter og til en planlagt nasjonal forsoningskampanje.

Situasjonen i Burundi har fortløpende vært gjenstand for drøftelser både innenfor FNs sikkerhetsråd og andre internasjonale organer, og det har også vært gjort flere forsøk - ikke minst gjennom FNs stedlige representant - på megling og konfliktforebyggende tiltak. Fra norsk side følger vi aktivt med i dette arbeidet, og flere av de tiltak vi har gitt støtte til, har vært på direkte anbefaling av FNs stedlige representant. Vi vil også fortatt, både gjennom våre delegasjoner i New York og Genève og på andre måter, følge nøye med i og støtte opp om de tiltak som FN måtte komme fram til for å skape nasjonal forsoning i Burundi.

Martin Huslid, som tidligere var spesialutsending i Burundi for FNs generalsekretær, tar aktivt del i dette arbeidet. Siden i fjor sommer har flere norske delegasjoner vært på besøk i landet for å støtte opp om forsoningsarbeidet. Om kort tid vil en slik delegasjon igjen reise til Burundi og videreføre drøftingene om konkrete samarbeidstiltak. Dessuten har vi støttet økonomisk et program for parlamentarikerutveksling mellom de nordiske land og Burundi, hvor også norske stortingsrepresentanter har deltatt.

Fra norsk side har vi for øvrig også nylig besluttet å støtte de meglingsbestrebelser som planlegges iverksatt i regi av organisasjonen Internasjonal Alert, og vår ambassadør i London, Tom Vraalsen, vil gå inn i den styringsgruppe som vil være ansvarlig for dette arbeidet. Dersom forholdene skulle ligge til rette for det, vil vi fra norsk side gi aktiv støtte til utsendelse av menneskerettighetsobservatører til landet.

Situasjonen i Burundi er dypt urovekkende og påkaller årvåkenhet, solidaritet og bistand fra det internasjonale samfunn.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Regjeringen har vist et større engasjement i dette spørsmålet enn de fleste andre vestlige land. Det er positivt. Det er imidlertid ingen grunn til å være tilfreds med egen innsats dersom en ikke klarer å forhindre at folkemordet og flyktningkatastrofen i Rwanda gjentas i Burundi. Det forutsetter internasjonal tilstedeværelse. Burundis regjering har nå sendt en sterk appell til verdenssamfunnet om dette. Verdenssamfunnet har jo tradisjon for å vente til krisen er der. Det gjelder også FN.

Nå må Norge bidra til at FN umiddelbart trekkes inn. Det gjelder tilstedeværelse ikke bare gjennom egen representant, men også gjennom FNs menneskerettighetskommissær og menneskerettighetsobservatører. Dette kan virke forebyggende. En egen bredt sammensatt delegasjon fra FNs side for samtaler med partene bør også vurderes. Sammen med Burundis regjering bør en se på tiltak for å støtte de moderate kreftene i landet. Huslid-delegasjonen bør også drøfte med Burundis regjering hvorvidt Norge bør ta initiativ i FN for at en egen preventiv fredsstyrke bør sendes til landet etter den modell en har brukt i Makedonia.

Jeg vil gjerne spørre bistandsministeren om hun vil kunne støtte et slikt tiltak.

Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Det er riktig at Norge har hatt et høyt engasjement i forhold til vanskelighetene i Burundi, og særlig da med det utgangspunktet at Burundi ikke har vært et samarbeidsland for Norge. Vi har gjennom det arbeidet som Huslid har gjort, og på annen måte vært aktiv medspiller for å forsøke å løse denne konflikten. Men vi tror det er riktig og viktig at det er i FNs regi dette arbeidet nå videreføres. I de siste dagene har vi fått nyheten om at FNs generalsekretær arbeider med spørsmålet om å sende en fredsbevarende operasjon til Burundi, slik at det representanten Hilde Frafjord Johnson her tar opp, arbeides det allerede med i FN-regi. Jeg kan forsikre at vi vil følge dette arbeidet nøye og støtte til der vi kan.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes det er positivt at en fra FNs generalsekretærs side nå vurderer å iverksette en fredsbevarende operasjon. Jeg håper Norge vil være en pådriver i denne sammenheng. Det er langt bedre at en styrke sendes inn på et tidlig tidspunkt enn at en foretar en humanitær intervensjon når konflikten har brutt ut for fullt.

Så til spørsmålet om ressurser. Dersom FN skal engasjeres i konflikten, trengs ressurser, og jeg regner med at Regjeringen vil stille de nødvendige ressurser til disposisjon, enten det dreier seg om en fredsbevarende operasjon, om FNs menneskerettighetskommissærs engasjement eller om beredskap gjennom UNHCR og innsats for internt fordrevne flyktninger i landet.

Jeg er imidlertid også opptatt av at Huslid-delegasjonen får de nødvendige fullmakter og ressurser til å handle på kort varsel. Det innebærer tiltak Burundis regjering mener kan iverksettes der og da for å forebygge borgerkrig. Her må ikke hjemlige beslutningsprosedyrer virke forsinkende. Den burundiske hærens lojalitet kan bli en avgjørende faktor for hvordan konflikten vil utvikle seg. Jeg vil gjerne spørre bistandsministeren om hun vil gi Huslid-delegasjonen de nødvendig fullmakter og ressurser til å handle raskt.

Statsråd Kari Nordheim-Larsen: Jeg har lyst til å gjenta det jeg sa i mitt tilleggssvar, nemlig at jeg tror det nå er riktig og viktig at det internasjonale samfunn tar et ansvar gjennom FN. Derfor tror jeg det vil være riktig fra norsk side å samarbeide med FN og støtte opp under de tiltak som man gjennom prosess i FN kommer til er de riktige. I den sammenheng kan jeg forsikre at vi både vil stille økonomiske ressurser til disposisjon og på annen måte bidra positivt for å hindre en katastrofe i Burundi.