Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 1995

Dato: 24.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

I forbindelse med avslutningen av moderniseringsplanen av 1990 (MP-90) for fyrtjenesten, skal konsekvensene for miljø og sikkerhet evalueres.

Er dette arbeidet satt i gang eller når vil arbeidet igangsettes?

Statsråd Jørgen Kosmo: Etter debatten i Stortinget den 18. juni 1993 om automatisering og avbemanning av fyrstasjonene langs kysten gikk Regjeringen inn for å fullføre moderniseringsplanen for så å kunne komme tilbake til Stortinget etter at det er gjennomført en evaluering. Vi har også sett det viktig å sette en slik vurdering i sammenheng med den samlede gjennomgang av oppgaver og ansvarsfordeling blant de ulike instanser innen kystforvaltningen.

Som omtalt i Fiskeridepartementets budsjettproposisjon for 1995, er arbeidet med evalueringen planlagt startet opp i 1995. Selve evalueringsarbeidet er ikke kommet i gang pr. dags dato, men vi er stort sett ferdig med forberedelsene til oppstart.

Fiskeridepartementet har funnet det riktig at den faglige analysen og vurderingene gjøres av en uavhengig instans, dvs. av et fagmiljø som ikke har vært direkte berørt av eller har interesser i konsekvensene av selve moderniseringsprogrammet. Vi er nå i ferd med å finne fram til den som skal få dette oppdraget. Det vil i tillegg bli etablert en referansegruppe, hvor vi vil søke å få med representanter for grupper som på ulike måter er berørt av avbemanningen, og som dermed kan bidra til at konsekvensene blir best mulig belyst.

Det er avsatt midler til arbeidet på Fiskeridepartementets budsjett for i år, og jeg legger til grunn at arbeidet skal være i gang før sommeren.

Johanne Gaup (Sp): Jeg takker for svaret, og jeg er glad for at man er kommet så langt i hvert fall. Det er en omfattende avbemanning av fyrstasjonene, og det er derfor viktig at man får i gang evalueringen.

Jeg regner med at mandatet er noenlunde klart. Mitt spørsmål blir: Er mandatet i henhold til B.innst.S.nr.14 (1993-1994), hvor det står:

En slik evaluering vil også omfatte muligheten for rebemanning av fyrstasjoner, hvis dette blir aktuelt pga. sikkerhet og miljø.

Så ryktes det at det i mandatet legges en åpning for å se på ytterligere avbemanning av fyrstasjoner. Er det tilfellet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner til detaljene i det arbeidet som er gjort med utforming av mandatet. Men spørsmålet som representanten reiser, skal selvsagt bli formidlet videre til fiskeriministeren.

Men jeg kan forsikre på vegne av fiskeriministeren og hele Regjeringen at det i det arbeidet som gjøres, skal legges til grunn at vi innenfor det som er mulig på teknologisk basis, skal sørge for at kystbefolkningen får den sikkerhet de har krav på for alminnelig ferdsel langs kysten.

Johanne Gaup (Sp): Jeg takker for svaret og håper at det bringes videre. Det gjør det selvfølgelig når det er lovet.

Men jeg har en kommentar. Jeg vil håpe at man legger stor vekt på å evaluere den avbemanningen som har vært foretatt, og at det ikke også legges inn en ytterligere avbemanning før man har fått evalueringen og drøftet den i forhold til sikkerhet og miljø.

Statsråd Jørgen Kosmo: Med de vurderinger som skal gjøres, vil utgangspunktet være at vi skal sikre trafikken langs kysten og sikre kystbefolkningen den alminnelig ferdsel på en slik måte at vi gjennom offentlig forvaltning, enten det er Fyrvesenet, det indre kystoppsynet eller andre deler av den offentlige forvaltning, tilbyr størst mulig grad av sikkerhet. Men utgangspunktet for dette arbeidet vil ikke være å opprettholde flest mulig arbeidsplasser. Utgangspunktet vil være å ha systemer som gjør at vi sikrer trygg ferdsel. Men selvsagt vil alle disse tingene være med i det evalueringsarbeidet som gjøres.