Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 1995

Dato: 24.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Rune E Kristiansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

Staten ved Nærings- og energidepartementet er største eier i Norsk Vekst A/S.

Har statsråden synspunkter på hvordan de ledige arealene, bygninger, dokk, beddinger som Norsk Vekst A/S eier på Kaldnes i Tønsberg, kan utnyttes til industrivirksomhet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Kaldnes industriområde utgjør i overkant av 100 mål. Det består av både kontorer, verkstedarealer og store utearealer i tillegg til de spesielle skipsbyggingsfasilitetene. En liten del av området ble nylig solgt til nabobedriften ScanRope A/S for å muliggjøre deres ekspansjonsplaner for virksomheten i Tønsberg. Etter at skipsbyggingsaktiviteten ble avviklet, har Norsk Veksts industrivirksomhet på Kaldnes-området vært konsentrert rundt Kaldnes Heavy Lift Trucks AS. Bedriften produserer tunge containertrucker og tømmertrucker. Det er ca 130 personer ansatt i Kaldnes Heavy Lift Trucks AS.

Norsk Vekst A/S mener at hele Kaldnes industriområde etter hvert kan utvikles til en næringspark. Selskapet mener at tempoet i utviklingen dels er avhengig av behovet til Kaldnes Heavy Lift Trucks AS og dels er avhengig av tilgangen til solide eksterne interessenter.

Etter min vurdering er det Norsk Vekst A/S selv som best kan vurdere hvordan Kaldnes industriområde mest effektivt kan utnyttes. Selskapet har en formålsparagraf der det bl.a. heter at det « skal drive næringsvirksomhet på forretningsmessig grunnlag ved å tilføre egenkapital og kompetanse til utvikling av fortrinnsvis små og mellomstore bedrifter med potensiale for vekst og lønnsomhet ». Aktuelle interessenter med gode prosjekter står selvsagt fritt til å søke på de tilbud om finansiell støtte som for eksempel SND disponerer. Jeg vil også peke på den rollen kommunen har for å tilrettelegge utnyttelsen av arealet.

Jeg vil også minne om at Norsk Vekst A/S er børsnotert, og at staten med 44 % av aksjene ikke har noen majoritetsposisjon i selskapet. Jeg føler meg imidlertid trygg på at selskapet arbeider for å få til en lønnsom og fornuftig utnyttelse av Kaldnes industriområde.

Rune E Kristiansen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Spørsmålet var jo knyttet til industriell virksomhet ved Kaldnes, og jeg oppfatter også svaret her i den retning. Men jeg tillater meg å stille følgende tilleggsspørsmål: Er statsråden innstilt på å få til en dialog mellom de berørte parter slik at f.eks. dokk og bedding sikres for industriell virksomhet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er innstilt på å bidra til at det er en dialog mellom de berørte parter. Derfor har Nærings- og energidepartementet allerede vært i kontakt med Norsk Vekst, som har sagt klart fra at de er beredt til å vurdere konkrete forslag når de måtte komme. Norsk Vekst mener at hele Kaldnes industriområde etter hvert kan utvikles til næringspark - så at viljen er der, er det ingen tvil om. Det som gjenstår, er å finne de prosjektene som er levedyktige, og som kan sikre lønnsomme industriarbeidsplasser i området.

Dessuten vil jeg understreke at også kommunen har et ansvar, fordi kommunen er reguleringsmyndighet, og dermed legger den store føringer i forhold til hvordan dette området kan og bør utnyttes.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er dermed ferdigbehandlet.