Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil rette følgende spørsmål til miljøvernministeren:

I brev av 21. april » - det skal stå april og ikke mai - « 1995 til Stortingets energi- og miljøkomité skriver miljøvernministeren at avgjørelse i sakene om pålagt nitrogenrensing i ytre Oslofjord vil måtte utsettes minst et halvt år. I et orienteringsmøte med berørte kommuner i Østfold opplyser imidlertid departementet at fremdriften i kommunenes arbeid med nitrogenrenseanleggene må gå som normalt.

Kan miljøvernministeren bringe klarhet i hva som er departementets holdning i saken?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Etter at Stortingets energi- og miljøkomité ble varslet om Miljøverndepartementets avgjørelse om utsettingen i denne saken i mitt brev av 21. april d.å., sendte departementet ut et orienteringsbrev til alle berørte kommuner, datert 27. april 1995.

I dette brevet sies det klart at kommunene kan regne med at fristen for en eventuell ferdigstillelse av anlegg vil bli forlenget tilsvarende dersom pålegg om nitrogenfjerning opprettholdes etter klagesaksbehandlingen. Videre gjøres det klart at kommunene ikke behøver å søke om investeringstilskudd i år, slik som tidligere varslet, men at det fortsatt vil være anledning for de kommuner som allerede har igangsatt planlegging og teknologiutprøving, til å søke om tilskudd til dette.

Når det gjelder orienteringsmøtet med berørte kommuner i Østfold, synes jeg at representanten Nakkims gjengivelse ikke gir et dekkende bilde av Miljøverndepartementets redegjørelse. Det ble fra departementets side understreket at det skal foretas en reell vurdering av alle momenter i saken, og at utfallet av den enkelte klagesak er helt åpent. Når det mer spesielt gjelder spørsmålet om stans eller videreføring av igangsatt planleggingsarbeid i utsettelsesperioden, er de faktiske forhold følgende:

Departementet ble straks etter at utsettelsen var gjort kjent, kontaktet av representanter for Fredrikstad Vann, Avløp og Renovasjonsselskap, FREVAR, med ønske om en klargjøring av forutsetningene for videreføringen av planleggings- og utprøvingsarbeidet ved anlegget. FREVAR er i en spesiell situasjon, siden de er kommet lenger i arbeidet enn øvrige kommuner. Den kompetanseoppbygging og utprøving av rensemetoder som foregår her, vil også ha verdi for andre aktuelle kommuner, dersom påleggene skulle vise seg å bli opprettholdt. FREVAR har allerede lagt ned om lag 3 mill. kr i arbeidet, og vil ifølge kommunens plan bruke totalt 6 mill. kr i 1995. Dersom arbeidet stanses nå, må inngåtte kontrakter brytes, og man vil miste minst et helt år i framdrift dersom pålegg om rensing skulle vise seg å bli opprettholdt.

På bakgrunn av den usikkerhet som foreligger om utfallet av klagesaksbehandlingen, har Miljøverndepartementet funnet det rimelig å tilby FREVAR en løsning som innebærer at hvis pålegget frafalles, vil staten dekke FREVARs planleggingskostnader i 1995. Departementet ønsker med dette å unngå at den innsats som allerede er lagt ned, går tapt, og bidra til en totalt sett fleksibel og smidig løsning.

De fleste kommunene som er aktuelle for nitrogenfjerning, har ennå ikke startet planleggingsarbeidet. Departementet ser det ikke som aktuelt at disse kommunene starter opp kostnadskrevende aktiviteter før resultatene av den faglige gjennomgangen foreligger.

Jeg vil avslutningsvis understreke at videreføringen av igangsatte planleggingsarbeider i Fredrikstad i 1995 ikke vil påvirke beslutningen om å gjennomføre nitrogenfjerning eller ikke for denne kommunen.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. I orienteringsmøtet med de berørte kommunene i Østfold ble det slått fast at formelt sett står pålegget ved lag. Ankebehandlingen over påleggene som kommunene har sendt inn, ville bli gitt noe lengre tid enn forutsatt. Ved at ankebehandlingen vil ta noe lengre tid, kan en kanskje si at det blir en utsettelse. Men fristen for å utføre påleggene står ved lag. Det vil si at kommunene som ikke er kommet så langt i planleggingen som FREVAR, må sette i gang for å kunne overholde fristen. For alle har samme frist og alle har fått samme rensekrav. Men det som kanskje har foruroliget kommunene mest, er at i posisjonspapirene til Esbjerg-møtet opprettholder Norge uten forbehold at nitrogenfjerningsanlegg vil bli installert ved større avløpsanlegg for å nå det omforente reduksjonsmål innen 1998. Dette har ført til at kommunene er meget urolige. Jeg vil da spørre miljøvernministeren: Hvilken forklaring vil han gi på dette?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Saken er den at alle de kommuner som fra fylkenes miljøvernavdelinger har fått pålegg om nitrogenrensing, har anket disse sakene inn til avgjørelse i Miljøverndepartementet. Vi vil ikke starte ankebehandlingen før etter at fristen som vi har gitt for utsettelse, er utløpt, slik at vi får se hvorvidt denne utsettelsen og det arbeidet som skal pågå i den perioden, bringer inn nye momenter som vi er nødt til å ta hensyn til i ankebehandlingen. Så det er jo slik som jeg sa i mitt svar, at de fleste kommunene som er aktuelle for nitrogenfjerning, ennå ikke har startet planleggingsarbeidet. Departementet ser det ikke som aktuelt at disse kommunene starter opp kostnadskrevende aktiviteter før resultatene av den faglige gjennomgangen foreligger. I det skulle det vel ligge beroligelse nok, for i det svaret ligger at de kan ta det helt med ro inntil videre.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker miljøvernministeren for svaret. Jeg vil da få stille et nytt spørsmål. Ifølge posisjonspapirene står det ganske kategorisk at man opprettholder at utbygging av nitrogenrenseanleggene skal skje innen 1998. Nå vil det kanskje bli en utsettelse. Vil statsråden da ta et forbehold om gjennomføring av utbyggingen under Esbjerg-møtet, slik at man ser at det er mulighet for en utsettelse på dette området? Hvis ikke, vil dette bli en spill for galleriet, da sier man en ting hjemme og en ting ute.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Når det gjelder hva jeg kommer til å si om dette på konferansen i Esbjerg i neste uke, vil jeg svare på det spørsmålet senere her i dag. Så jeg syns jeg får yte den som har spurt direkte om det på forhånd på forskriftsmessig måte, den rettferdighet at jeg svarer på det da. Men hvis representanten Nakkim er inne i salen, får hun høre det svaret.

Vi skal altså ha den konferansen i Esbjerg om Nordsjø-deklarasjonene, som det heter. Jeg må si - men det er jo et hjertesukk fra min side - at som regel blir jeg beskyldt for å gjøre for lite i miljøpolitikken. Nå blir jeg beskyldt for å gjøre for mye. Men at forsøket på å få bedre kvalitet i Nordsjøen - som er en meget presserende oppgave - skal bli gjenstand for dette voldsomme kjøret, syns jeg på en måte er litt frustrerende.