Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Sylvia Kristin Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til sosialministeren:

For kort tid siden skjedde det en dypt tragisk ulykke da en ansatt ved et sosialkontor i Oslo døde som følge av brann, påsatt av en klient.

Hva kan gjøres for å sikre at sosialkontorene er tilgjengelige, men samtidig forebygge overgrep mot de ansatte?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg vil først få uttrykke min deltakelse overfor de pårørende og kollegene til kvinnen som omkom i brannen ved Veitvet sosialkontor. Det er både tragisk og skremmende at en som arbeider innenfor våre sosiale tjenester, skal miste livet under utøvelsen av sitt arbeid. Dessverre er det slik at man aldri fullt ut kan være sikret mot angrep fra forvirrede og fortvilte mennesker når man arbeider innenfor tjenester som nettopp retter seg mot personer i vanskelige livssituasjoner.

Når dette er sagt, håper jeg likevel at denne tragiske hendelsen vil føre til at kommunene gjennomgår sine rutiner ved sosialkontorene med sikte på at de ansatte skal føle seg trygge under utøvelsen at sitt arbeid. Oslo kommune har allerede varslet en slik gjennomgang. Som arbeidsgivere og ansvarlige for sosialkontorene er det kommunene som må sørge for trygge arbeidsforhold for sine ansatte.

På bakgrunn av det som har skjedd på Veitvet, og andre saker der vold og trusler mot sosialkontorenes ansatte er kommet fram, har jeg skrevet et brev til Kommunenes Sentralforbund der kommunenes ansvar for sikkerheten ved sosialkontorene blir understreket. Jeg har også bedt om å bli underrettet fra Kommunenes Sentralforbund om hvilke initiativ som vil bli tatt for å styrke arbeidet med sikkerheten ved sosialkontorene.

Tilgjengelighet ved sosialkontorene er viktig, og åpenhet må ligge til grunn for sosialkontorenes virksomhet. Det er likevel klart at dette må kombineres med rutiner som sikrer de ansatte personlig trygghet. Eksempler på slike rutiner kan være opplæring av ansatte i hvordan de håndterer konfliktsituasjoner, og rutiner som sikrer at ansatte ikke skal oppholde seg alene sammen med personer som oppleves truende. Videre må det være viktig å ha gode rutiner for samhandling med politiet, slik at man har en visshet om at de vil kunne komme til sosialkontoret på kort varsel dersom truende eller voldelige situasjoner skulle oppstå. De fysiske omgivelsene bør også gjennomgås med henblikk på å kunne kombinere tilgjengelighet med sikkerhet. Det må ellers være viktig å ha gode rutiner i kommunene for å gi nødvendig støtte og oppfølging av ansatte som har opplevd situasjoner hvor deres sikkerhet har vært truet.

Det er mitt håp at dette skal kunne forebygge flere slike tragedier som den vi har opplevd på Veitvet sosialkontor.

Jorunn Ringstad hadde her teke over presidentplassen.

Sylvia Kristin Brustad (A): Jeg takker statsråden for svaret og er glad for at saken allerede er tatt opp med Kommunenes Sentralforbund. Jeg håper og regner uten videre med at Kommunenes Sentralforbund vil følge opp saken videre overfor kommunene, slik at det så langt det er mulig, kan forebygges for å søke å unngå flere slike tragedier i framtida.

Det er viktig nå at alle kommuner gjennomgår sine rutiner ved sosialkontorene og iverksetter nødvendige tiltak slik at de ansatte kan føle seg trygge på jobben, samtidig som det selvfølgelig er viktig, som sosialministeren også sa i sitt svar, at sosialkontorene er åpne og tilgjengelige for dem som har behov for det.

Jeg håper og forventer at gjennomgangen i kommunene og eventuelle forbedringer skjer så raskt som mulig, til beste både for de ansatte og for dem som er brukere av sosialkontorene.