Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995

Dato: 15.11.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Tore Nordtun (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Forhøyet hjelpestønad kan i dagens lovverk bare gis til en person som er fylt 18 år. Attføring kan gis til en person som er fylt 19 år.

Vil sosialministeren se nærmere på en bedre overgang mellom forhøyet hjelpestønad og attføring?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Etter gjeldende regler kan det tilstås uførepensjon og rehabiliteringspenger fra fylte 16 år. Forhøyet hjelpestønad ytes fram til fylte 18 år. Forhøyet hjelpestønad kan vanligvis ikke tilstås ved siden av uførepensjon og rehabiliteringspenger bortsett fra « i helt spesielle tilfeller », som det heter, med ekstra stort pleiebehov.

Aldersgrensen for rett til attføringspenger under yrkesrettet attføring er etter gjeldende regler 19 år.

Begrunnelsen for å heve aldersgrensen for attføringspenger fra 16 til 19 år, som ble gjort i 1993, var at de aller fleste ungdommer vil gå på skole til de er 19 år som en følge av Reform 94.

Det er imidlertid behov for en harmonisering av aldersgrensene i stønadsordningen til unge uføre for å målrette stønaden bedre og stimulere til attføring og til arbeid. Regjeringen har derfor i velferdsmeldingen foreslått at aldersgrensen for rett til uførepensjon og rehabiliteringspenger heves fra 16 til 18 år. Forhøyet hjelpestønad skal gi kompensasjon for et spesielt omfattende pleiebehov fram til 18 år. Utdanning og attføring bør være det første valg, også for funksjonshemmede ungdommer.

Etter Reform 94 vil de aller fleste gå på skole til de er 19 år, og det vil være i svært få unntakstilfeller at ungdom under 19 år forsørger seg selv fullt ut ved eget arbeid.

Ungdom mellom 18 og 19 år kan etter gjeldende regler få uførepensjon eller rehabiliteringspenger og/eller ordinær hjelpestønad.

Regjeringen har i velferdsmeldingen uttalt at den vil vurdere behovet for særskilte tiltak for fødte eller unge uføre i aldersgruppen 16 til 18 år med spesielt stort pleiebehov, ved en økning av hjelpestønaden. Det vurderes også å øke satsen for den ordinære hjelpestønaden.

Tore Nordtun (A): Jeg vil takke statsråden for svaret. Slik jeg oppfattet statsråden, er intensjonen i mitt spørsmål langt på vei imøtekommet.

Men det må ha skjedd noe med omleggingen av attføringspengene for gruppen 16-19 år i 1993 som etter min oppfatning ikke var tilsiktet. Spørsmålet gjelder forhøyet hjelpestønad til unge mellom 18 og 19 år. Det er urimelig at hjelpen, altså forhøyet hjelpestønad, kuttes fra den dag en person som trenger hjelp, fyller 18 år. Uførepensjon er etter min oppfatning ingen god løsning i dette året. Attføring kan først søkes når man er fylt 19 år. Tidligere kunne en forhøyet hjelpestønad fortsette til man var fylt 19 år.

Dette dreier seg om en liten gruppe mennesker med sterkt funksjonshemmede og pleietrengende barn. Barnas behov og foreldrenes hjelp og innsats vil være den samme enten man er 18 eller 19 år.

Mitt tilleggsspørsmål til ministeren er følgende: Kan jeg forstå statsrådens svar dit hen at man for denne gruppen vil se mer fleksibelt på et kutt i forhøyet hjelpestønad for dem mellom 18 og 19 år?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Som jeg har gjort rede for, har Regjeringen i velferdsmeldingen forsøkt å få til en bedre harmonisering av dette regelverket knyttet til ulike stønadsordninger for unge funksjonshemmede. Men det ligger ikke inne noe forslag om at forhøyet hjelpestønad skal virke utover 18 år. Forhøyet hjelpestønad er en ordning som primært er tiltenkt barn.

Vårt svar på den problemstillingen som spørsmålsstilleren tar opp, er at den ordinære hjelpestønaden, som også 18-åringer har rett til, må høynes. På den måten skal man også kunne møte deres behov på en bedre måte enn i dag.

Presidenten:Vi går då tilbake til spørsmål 1.