Stortinget - Møte onsdag den 6. desember 1995

Dato: 06.12.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

En gårdbruker i Hemnes kommune har fått avslag fra Statskog på søknad om å oppføre gjeterbu for å kunne bedre omfanget av tilsyn og gjeting av sauer på beite.

Meiner statsråden større grad av gjeting, og i den forbindelse oppføring av gjeterbu, kan være tjenlige tiltak for å redusere rovdyrskade?

Statsråd Gunhild Øyangen: I områder hvor det oppstår tap av sau på grunn av fredet rovvilt, er økt tilsyn ett av flere tiltak som kan settes i verk for å redusere skadene.

Tap av sau på beite har de senere år økt i områder med voksende rovviltbestander. Det er i disse områdene satt inn betydelige offentlige midler til forebyggende tiltak både fra miljøvernmyndighetene og landbruksmyndighetene.

Generelt er det ingen tvil om at det av hensyn til både økonomi og dyrevern er nødvendig å føre jevnlig tilsyn med dyr på utmarksbeite.

Når det gjelder den konkrete saken i Hemnes, har en fått opplyst at vedkommende ...

Inga Kvalbukt (Sp): (fra salen): President! Jeg har problemer med å høre svaret på grunn av at det er så mye uro i salen. Ellers er det en feil på høyttaleranlegget. Jeg vil gjerne høre statsrådens svar.

Presidenten: Presidenten anbefaler da representantene å være så rolige at det er mulig å høre hva statsråden svarer på spørsmålet. Kanskje statsråden starter på nytt igjen?

Statsråd Gunhild Øyangen: Takk, president!

I områder hvor det oppstår tap av sau på grunn av fredet rovvilt, er økt tilsyn ett av flere tiltak som kan settes i verk for å redusere skadene.

Tap av sau på beite har de senere år økt i områder med voksende rovviltbestander. Det er i disse områdene satt inn betydelige offentlige midler til forebyggende tiltak både fra miljøvernmyndighetene og landbruksmyndighetene.

Generelt er det ingen tvil om at det av hensyn til både økonomi og dyrevern er nødvendig å føre jevnlig tilsyn med dyr på utmarksbeite.

Når det gjelder den konkrete saken i Hemnes, har jeg fått opplyst at vedkommende gårdbruker har fått avslag på oppføring av gjeterbu fordi han ikke har beiterett i området, og fordi området er belagt med forbud mot hyttebygging.

Statskogs politikk er ellers at gårder med beiterett får oppføre gjeterbuer dersom dette anses nødvendig for å føre tilfredsstillende tilsyn med beitedyra og oppføring er forenlig med annet lov- og regelverk i området.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er jo glad for at hun er enig i at oppføring av gjeterbu kan være et tjenlig tiltak.

Jeg stusset litt på den begrunnelsen statsråden hadde fått for avslag, da landbrukskontoret har gått inn for å innvilge denne byggetillatelsen. Statskog har begrunnet sitt avslag, slik jeg har sett det, med at de bl.a. avventer Samerettsutvalgets innstilling om retten til land og vann i sørsamiske områder. Etter det jeg vet, kan dette ta både 15 og 20 år. Etter mine opplysninger er halvparten av dette beiteområdet privat eiendom for den gårdbrukeren det gjelder, og resten går inn i Statskog. Og i det angjeldende området har reineierne allerede fire hytter, Statskog har én hytte. Statskog har foreslått at han heller skulle få satt en campingvogn der. Etter min vurdering urbaniserer en campingvogn fjellområdet, og jeg vil spørre om statsråden i denne forbindelse kan tenke seg å påvirke Statskog slik at de bøndene det gjelder, får anledning til å oppføre gjeterbu.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil da bare gjenta de opplysninger som jeg har fått i den konkrete saken i Hemnes, at avslaget på oppføring av gjeterbu er begrunnet i at han ikke har beiterett i området, og at området er belagt med forbud mot hyttebygging. Det er derfor litt vanskelig ut fra de opplysningene jeg har i dag, å gå inn på en ny politikk på det området slik den saken står. Men jeg er også kjent med at Statskog forsøker å legge til rette bl.a. med at det er muligheter for å ha en campingvogn stående ved en vei i området i beitesesongen. Det finnes også en turlagshytte der medlemmer i turlaget får rimelig overnatting, og det kan da også være et utgangspunkt for tilsyn med beitedyr.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg har et par tilleggsspørsmål. For det første vil jeg gjerne spørre om statsråden kan tenke seg å ta initiativ overfor Miljøverndepartementet for å samordne tiltak mot de økte rovdyrplagene i fjellområdene. Dessuten vil jeg også spørre om statsråden mener at en gjeterbu kan sidestilles med vanlig hyttebygging. Denne bonden har sagt at bua ikke skal brukes til annet enn gjeting så lenge de driver med gårdsbruk, og hvis det blir slutt, vil de frasi seg retten.

Hvis det skal være så vanskelig å få sette opp gjeterbuer, spør jeg: Hvorledes skal da bønder kunne følge oppfordringa fra statsråden om å iverksette bedre gjeting? Og jeg spør igjen: En liten, unnselig tømmerhytte med grønt tak, er ikke den mye finere i et fjellområde enn en campingvogn som en ikke får ned på grunn av at snøen ofte kommer i dette området før alle sauene har kommet ned?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil få opplyse om at Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet satte ned en arbeidsgruppe i september i år som skal vurdere erfaringer med forebyggende tiltak som er gjennomført fram til 1995, og fremme forslag til retningslinjer for det skadeforebyggende arbeidet i 1996. Så et slikt tiltak, et slikt initiativ, er altså allerede tatt.

Når det gjelder politikken som gjelder oppføring av hytter, gjeterbuer osv. på mer generelt grunnlag, kan en jo vurdere om en skal ha en helt annen og ny politikk, men vi må følge de retningslinjer som gjelder så langt i de områdene det er snakk om.