Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 1996

Dato: 10.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Dag C Weberg (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til den ærede samferdselsminister:

Anser samferdselsministeren at det er samsvar mellom foreslåtte erstatningsbeløp og de avståelser av landbruksareal og gårdsanlegg som følger av Gardermo-utbyggingen?

Statsråd Kjell Opseth: Erstatningane for landbruksareal og gardsanlegg på Gardermoen blir fastsette av domstolane. Domstolen si avgjerd er ikkje rettskraftig, då det no er bedt om overskjøn. Eg finn det ikkje rett å uttale meg om ei sak som er til avgjerd hos domstolane.

Når rettskraftig skjønsavgjerd ligg føre, er saka endeleg avgjord. Eg forventar at erstatningsbeløpet då etter domstolens meining vil vere i samsvar med verdien av det som er avstått.

Dag C Weberg (H): Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt var hva man kunne forvente på dette tidspunkt. Jeg er selvsagt klar over at nettopp fordi hele dette skjønnet er inne i prosesser som ennå ikke er avsluttet, foreligger det heller ingen endelig avgjort pris for det som nå skal avstås. Når jeg tar opp saken, er det fordi det kan tyde på at det er i ferd med å bli en slags rettsforståelse som innebærer at man fjerner seg fra det som var Stortingets forutsetning da man opprinnelig behandlet oreigningsloven. Hovedregelen har vært at den som blir utsatt for en slik statlig ekspropriasjon, skal få en erstatning som tilsvarer gjenkjøp av tilsvarende arealer. Det er klart at med en del av de priser som nå er nevnt, vil det ikke være mulig å gå til gjenkjøp av tilsvarende arealer. Jeg vet ikke om statsråden ser det som riktig at dette prinsipp fortsatt skal etterleves også når det endelige skjønn foreligger.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil berre gjenta det eg sa i mitt hovudsvar, at eg ikkje vil uttale meg om ei sak som er til handsaming hos domstolen - og det trur eg representanten Weberg har stor forståing for.

Dag C Weberg (H): Nei, jeg har også gitt uttrykk for at jeg har forståelse for at statsråden ikke vil gå inn i den konkrete saken. Men det jeg spurte om, var om statsråden fortsatt ser det som et viktig prinsipp at man i slike saker sørger for at de som blir utsatt for ekspropriasjon, blir holdt skadesløse ved at de får en erstatning som til sjuende og sist gjør det mulig for dem å erverve tilsvarende arealer. Det var det spørsmålet gikk på på et rent prinsipielt grunnlag. Det gjelder enhver sak og ikke spesifikt Gardermo-saken.