Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Anders C Sjaastad (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Statistikken for 1995 viser en alarmerende økning i antall anmeldte ran fra butikker i Oslo. Økningen var på hele 50 % i forhold til i 1994.

Har justisministeren gjort seg noen tanker omkring dette alvorlige problemet?

Statsråd Grete Faremo: Gjennom lengre tid har politi- og påtalemyndigheten i tett samarbeid med ledelse og ansatte i bankene og postvesenet utviklet en rekke tiltak for å sikre banker og posthus mot ran. Det siste året har vi med glede kunnet registrere at antall ran i banker og posthus har gått ned. Parallelt med dette har vi - som representanten Sjaastad - med stor bekymring kunnet registrere en negativ utvikling i antall butikkran, i 1995 50 mot jeg tror det var 33 eller 34 året før.

I min tid som justisminister har jeg vært svært opptatt av å få bukt med voldskriminaliteten. Gjennom flere år har Justisdepartementet bidratt med ulike tiltak for å forebygge ran. I 1993 nedsatte departementet en arbeidsgruppe som fikk i oppdrag å se nærmere på den bekymringsfulle utviklingen i ranskriminaliteten. Innstillingen ble lagt fram i juni 1994, og den inneholdt en rekke konkrete tiltak. Mange av disse er allerede satt i verk.

Jeg ønsket en tett oppfølging av de ulike tiltakene, og departementet gav en egen gruppe ledet av Kripos dette oppdraget. Utvalget skulle dessuten løpende vurdere behovet for ytterligere tiltak. Jeg er glad for at ransbølgen i våre banker og posthus de siste årene er snudd. Det viser etter min mening at innsats nytter!

Den 9. november i fjor tok jeg initiativ til et møte med bl.a. Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Norges Forsikringsforbund, Handel og Kontor og Oslo politikammer for nettopp å diskutere tiltak i en ytterligere forsterket innsats mot butikkran. Handelsnæringen er også gitt styrket representasjon i det såkalte ransutvalget ledet av Kripos.

Samarbeidet for fortsatt trygge forhold for publikum, innehavere og ansatte i butikkene er godt i gang. Tiltakene vil omfatte økt bevisstgjøring rundt spørsmålet om sikring hos bransjen selv, som også arrangerer opplæring for sine ansatte. Det kan også være aktuelt med økt teknisk og fysisk sikring av butikkene. Dette blir selvsagt også fulgt opp med ytterligere forsterket innsats fra politiet for å øke oppdagelsesrisikoen samt å styrke patruljeringen i gatene mer generelt.

Vi har i dag ressurser, kunnskap og et så godt samarbeid mellom berørte aktører at jeg har gode forhåpninger om at vi skal oppnå gode resultater også på dette området. La meg også legge til at vi ved tildelingen av midler til politikamrene i år har prioritert Oslo spesielt. Dette betyr at Oslo-politiet i år har flere ressurser å sette inn for å forebygge og oppklare forbrytelser, f.eks. ran mot butikker.

Anders C Sjaastad (H): At Oslo-politiet har fått flere ressurser, er jeg kjent med. Det var bl.a. et resultat av budsjettbehandlingen her i huset.

Det er selvfølgelig litt paradoksalt, men på én måte gledelig, at det har blitt langt færre ran i forbindelse med postkontor og bankfilialer. Men så har forbryterne selvfølgelig sett seg om etter andre muligheter, og dermed er det butikkene som nå blir rammet.

Jeg tror det i og for seg er riktig det justisministeren sier, at en rekke forskjellige tiltak må iverksettes, bl.a. sikkerhetsrutiner i butikkene. Men jeg har lyst til å stille et rent konkret spørsmål, fordi justisministeren henviste til et møte hun hadde den 9. november i fjor. Jeg forstod det slik at det under det såkalte ransutvalget skulle nedsettes et underutvalg som skulle se spesielt på ran i butikker, og mitt spørsmål er da: Hva er skjedd konkret fra begynnelsen av november og frem til nå nettopp for å fokusere spesielt på det å forhindre ran i butikker?

Statsråd Grete Faremo: Det er nettopp med sikte på å unngå at forretninger skal bli et nytt attraktivt objekt for kriminalitet, bl.a. ran, at vi har ønsket et så tett samarbeid med bransjen som mulig - selvsagt også ut fra de erfaringer vi har høstet gjennom vårt tette samarbeid med bankene og Postvesenet, som har gitt positive resultater.

Det er riktig at vi satt butikkran spesielt på dagsordenen i møtet den 9. november. Og som en konkret konsekvens av det møtet har handelsnæringen fått forsterket sin deltakelse i utvalget. Mandatet er også utvidet til å omfatte dette temaet med sikte på å få satt i verk tiltak i regi av bransjen selv, politiet og justisvesenet for å skape en så trygg situasjon som mulig nettopp i våre butikker.

Anders C Sjaastad (H): Det er meget positivt at man samarbeider tett med næringen og næringens organisasjoner. Det skaper selvfølgelig forventninger også hos samarbeidspartnerne om at det vil skje noe konkret. Men så vidt jeg forstår, har det ikke skjedd noe særlig siden dette møtet den 9. november. Det nevnte underutvalget har, så vidt jeg har fått opplyst, ennå ikke fått noe mandat eller hatt noe møte.

Jeg vil gjerne spørre justisministeren om hun kan opplyse nå eller senere om når det vil skje noe konkret i denne saken når det gjelder dette underutvalget som skal ta for seg spørsmålet om å forhindre ran i butikker. Og det haster - senest i går var det ran i butikker her i Oslo.

Statsråd Grete Faremo: Jeg er svært glad for den interessen som representanten Sjaastad viser for det såkalte ransutvalget i Kripos. Det er en støtte som jeg er sikker på at både utvalgets leder og de øvrige medlemmer setter pris på.

Så langt jeg kan skjønne, er representanten Sjaastad kanskje også mer kjent med eventuelle detaljerte møteplaner enn det jeg er, for konkrete møtedatoer som eventuelt er planlagt eller meddelt, kjenner ikke jeg. Men det er min hensikt å følge dette utvalget nøye med sikte på å få til så konkrete og forpliktende samarbeidstiltak som mulig, og jeg registrerte en gledelig støtte til dette fra alle parter som deltok i møtet den 9. november i fjor.