Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

Ifølge Bondebladet har fylkesveterinæren i Trøndelag foreslått å forby å slippe sau på beite i kjerneområdet for bjørn. Med de muligheter for utvidelser som ligger i forslaget, bør det avklares om det er meningen at det er husdyrene som skal fordrives fra norske distrikter.

Har landbruksministeren godkjent forslaget, eller har hun, hvis så ikke er tilfellet, foretatt seg noe for å dempe forslagslysten blant embetsmenn innenfor sitt ansvarsområde?

Statsråd Gunhild Øyangen: Fylkesveterinærene har ingen myndighet til å fatte vedtak om å forby husdyrbrukerne, i dette tilfelle saueeierne, å sende sine dyr på beite. Dette gjelder både innenfor og utenfor kjerneområdene for de store rovdyrene. Det er den lokale dyrevernsnemnda som har myndighet til å fatte vedtak etter dyrevernloven i saker som dette.

At sauer drepes av rovdyr på beite, er et problem som Landbruksdepartementet vier betydelig oppmerksomhet. Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet vil forsterke samarbeidet om rovdyrspørsmål framover. Grunnlaget er Stortingets retningslinjer for rovdyrpolitikken og at saueholdet fortsatt skal være en viktig landbruksnæring. Etter et felles initiativ fra miljøvernministeren og meg selv arbeider nå en arbeidsgruppe fra våre to departementer for å løse disse spørsmål. Den nedsatte gruppen skal vurdere de forebyggende tiltak som i de siste årene har vært prøvd for å forhindre rovdyrangrep på beitende husdyr, og fremme forslag til hvilke slike tiltak som bør anbefales satt i verk for kommende beitesesong.

Fylkesveterinæren har derfor i gjeldende sak uttalt seg på egne vegne.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil takke statsråden for svaret - og til siste bemerkning si at det var da enda godt. Men statsråden svarer ikke på den annen premiss i mitt spørsmål, om hun har foretatt seg noe for å dempe denne type forslagslyst, så jeg vil gjerne gjenta det spørsmålet. Dette er viktig fordi det har bredt seg en oppfatning ute blant folk, som jeg - for ikke å ta for hardt i - vil si har skapt uro, men det er kanskje riktigere å kalle det opprørthet og harme over at det ser ut som deler av forvaltningen har ambisjoner om å overta politikken i rovdyrforvaltningen. Jeg har lyst til å henvise til den presiseringen som Stortinget gjorde i innstillingen til jordbruksoppgjøret, hvor det stod:

Flertallet » - alle unntatt SV - « meiner det bør vurderast om ikkje vernereglane vert praktisert for strengt, da tapet av bufe synest for stort.

Er det statsrådens oppfatning at administrasjonen og forvaltningen har rettet seg etter denne anmodningen fra Stortinget?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det spørsmålet som ble tatt opp her, skriver seg fra et brev til departementet fra fylkesveterinæren og er, som jeg sa i mitt første svar, ikke uttrykk for departementets politikk. Det er tatt opp med angjeldende fylkesveterinær, og det er også korrigert fra departementets side i media, så den saken skulle være avklart.

Fra min side er det i hvert fall et hovedinntrykk at forvaltningen så langt som råd er, forsøker å følge opp de politiske myndigheters og Stortingets signaler.

Bjørn Hernæs(H): I dagens Østlendingen svarer statsrådens politiske rådgiver, Svein Aursand, delvis på spørsmålet på forhånd. Der sier han bl.a. at statsråden ikke støtter fylkesveterinæren i Trøndelag, men « derimot vurderer landbruksministeren å kutte støtten til nyetableringer for sauehold i kjerneområdene ».

Jeg er like overrasket over dette. Jeg har ikke fått - i hvert fall har jeg ikke oppfattet - noen signaler hvor Stortinget legger som premiss i rovdyrforvaltningen at det skal gjøres forandringer i den husdyrpolitikk vi fører i dette landet. Jeg vet ikke om statsråden kunne benytte denne anledningen til å utdype hva som ligger i dette. Er man i ferd med å innføre noen nye begreper i den forvaltningen som skal gjelde for sameksistensen mellom henholdsvis husdyrene og rovdyrene?

Statsråd Gunhild Øyangen: Det som det nå blir referert til, må være ett av mange forslag som i hvert fall ikke landbruksministeren har tatt stilling til, og det håper jeg også gikk fram av Østlendingen, som jeg ikke har lest. Det er i hvert fall ikke noe som det er tatt stilling til, så det kan jeg avkrefte.

Ellers er det slik at Stortinget vil få seg forelagt alle disse spørsmålene i forbindelse med rovdyrmeldingen og får anledning til å drøfte disse vanskelige spørsmålene inngående på det tidspunktet.