Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille utenriksministeren følgende spørsmål:

Hva kan Regjeringen gjøre for at NATO mer aktivt bidrar til at FNs krigsforbryterdomstol kan gjennomføre rettsoppgjøret i det tidligere Jugoslavia?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Dayton-avtalen og det ledsagende mandat fra FNs sikkerhetsråd fastslår at oppgaven til den NATO-ledede styrken i Bosnia, IFOR, er å iverksette de militære delene av avtalen, herunder atskillelse av militære styrker og overvåkningen av separasjonssoner. I henhold til mandatet er det formelt sett ikke en militær oppgave å arrestere krigsforbrytere. Partene i konflikten ble gitt ansvaret for å arrestere ettersøkte og bistå FNs krigsforbryterdomstol på annen måte.

Likevel vedtok NATOs råd den 16. desember 1995 at det skal ytes all mulig støtte til krigsforbryterdomstolen så lenge det ikke går på bekostning av de militære oppgaver. IFOR har ikke kapasitet eller politikompetanse til å utføre ettersøkning etter mistenkte, men styrken har fått ordre om å arrestere mistenkte som den kommer i kontakt med. Dessuten er det avtalt at IFOR skal støtte domstolen, bl.a. med å eskortere og transportere dens representanter, skape sikre arbeidsforhold for dem, overvåke antatte massegraver samt overføre mistenkte til Haag, slik det skjedde med to serbiske offiserer den 12. februar.

IFORs sjef har nå fått direktiv om å påse at alle tropper i Bosnia får den informasjon som er nødvendig for å oppfylle avtalen med domstolen, herunder bilder og beskrivelser av de ettersøkte så snart disse er mottatt fra Haag.