Stortinget - Møte onsdag den 28. februar 1996

Dato: 28.02.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Tove Kari Viken (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

Antall fødestuer er blitt kraftig redusert de siste ti årene. Ytterligere ti fødestuer er i faresonen. Jordmorforbundet opplyser at det er ingen dokumentasjon på at man har vunnet noe på denne sentraliseringen, verken økonomisk eller faglig.

Støtter statsråden en sentralisering som blant annet fører til flere transportfødsler?

Statsråd Gudmund Hernes: Fødestuene gir verdifulle tilbud i omsorgen for kvinner og barn i kommunene. Tranportfødsler bør unngås. Derfor er det en sikkerhet at kommunene er pålagt å organisere jordmortjeneste. Dette gjelder ikke minst ved uplanlagte fødsler.

Stortinget har i sykehusloven § 2 slått fast at driften av fødestuer er et fylkeskommunalt ansvar. Det er også opp til den enkelte fylkeskommune å avgjøre antallet fødestuer. I dag drives enkelte fødestuer av primærkommunene etter avtale med fylkeskommunene. I slike tilfeller har fylkeskommunene ansvaret for at fødestuene drives faglig forsvarlig.

Dette innebærer at det overordnede tilsatte fagpersonalet i fylkeskommunene, vanligvis avdelingsoverlegene ved sentralsykehusene, må gi fylkeskommunens ledelse råd om hvordan fødsler i fylkeskommunen bør skje, herunder også i eventuell regi av fødestuer. Viktige forhold i forbindelse med dette er transportforholdene for kvinner som skal føde, og kompetansen til tilsynspersonalet i fødestuene. At såkalte risikofødende skal henvises til sykehus med spesialistkompetanse er hevet over tvil. En skal imidlertid være klar over at også for presumptivt normalt fødende kan det meget hurtig oppstå komplikasjoner for kvinne og for foster. Dette må avveies mot de lokale forhold i fylkeskommunen når det gjelder både geografi og kompetansen til personellet i fødestuene.

Departementet vil be Helsetilsynet om å gjennomgå reglementet for virksomheten i fødestuene for å sikre at disse forhold blir forsvarlig ivaretatt.

Tove Kari Viken(Sp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg synes det var lite klargjørende. Jeg er kjent med at Helsetilsynet har en gjennomgang av fødestuene, men hvis en skal se på antall fødesteder i det siste, ser en at det har vært en veldig sterk rasjonalisering. Vi har igjen bare 63 fødesteder. Det er langt færre enn for 10 - 15 år siden, og ytterlige 10 er i faresonen. Samtidig har ny teknologi gitt oss større sikkerhet ved fødsel. Jeg tenker her på fosterdiagnostikk, slik som ultralyd, som med relativ stor sikkerhet kan gi oss en pekepinn på om det blir normal fødsel eller ei. Vi vet også at ved de store fødeavdelingene er det mye stress og mas, og en har også fått en ny trussel, nemlig streptokokk A. Norge ligger på verdenstoppen i forhold til den. Det er også -

Presidenten: Tiden er ute.

Tove Kari Viken (Sp): Kan jeg få stille spørsmålet? - Det går på dette med lang transport. Det er sagt at en ved lang transport har en trygghet fordi en har en jordmor med. Men hvorfor er det ikke da like trygt at jordmora er til stede i fødestua, der en også har tekniske hjelpemidler?

Statsråd Gudmund Hernes: Som jeg nevnte, er organiseringen av fødestuer og sykehus fylkeskommunenes ansvar. Jeg går ut fra at det er en desentralisering som Senterpartiet er enig i. Hvis man først desentraliserer myndighet, må man også finne seg i at denne myndigheten av og til utøves på en måte som man sentralt kan være uenig i. Man kan ikke både desentralisere myndighet og samtidig ha den.

Når det gjelder utviklingen, ser det ut til at det har vært en økning i antallet transportfødsler. Det har vært en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening som dokumenterer det, men som samtidig også dokumenterer at det ikke har vært noen økning i antallet skader eller dødsfall i forbindelse med slik transport.

Man må selvsagt ikke bare se på utviklingen innen sykehussektoren. Nå har riktignok samferdselsministeren forlatt salen, men det har også vært en utvikling på det felt som han har hatt ansvaret for i de senere år, og det er for å få en samlet vurdering av dette, for å sikre forsvarligheten, at vi har bedt Helsetilsynet gjennomgå reglementet for virksomheten i fødestuene.

Tove Kari Viken(Sp): Statsråden henviste til at dette er en desentralisert oppgave, og at den ligger til fylkene. Det er vi i Senterpartiet enig i.

Det ser ut til at det er stor politisk vilje til å opprettholde disse fødestuene, men det er en faglig uenighet som gjør seg gjeldende, og det er det spørsmålet som statsråden er nødt til å ta hensyn til, og klargjøre hvordan en skal forholde seg til den framover.

Kvinnene rundt omkring støtter i fullt monn opp om fødestuene og større muligheter til å føde i nærmiljøet istedenfor å måtte ha en lang og stressende transport.

Det spørsmålet som jeg vil ha svar på fra helseministeren, er om han tenker på å gjøre noe i forhold til den kompetansestrid som vi ser, og som gjør at vi har problemer med å beholde fødestuene våre.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg har ikke vært lenge i denne bransjen, men jeg har i hvert fall registrert så mye at noen mulighet for å avblåse profesjonsstridigheter har ikke helseministeren. Man kan ta stilling til dem, og man kan sette seg inn i de argumentene som brukes. I dette tilfellet er det i tillegg slik at det er avdelingsoverlegene ved sentralsykehusene som skal gi fylkeskommunens ledelse råd om hvordan fødsler i fylkeskommunen bør skje. Det jeg har sagt i mitt svar, er at vi har bedt Helsetilsynet om å gjennomgå reglementet for virksomheten i disse fødestuene, og selvsagt er hensikten med det å få de beste forhold når det gjelder fødsler.

Når vurderingen fra Helsetilsynet foreligger, skal jeg selvsagt se på den, men at det her er strid mellom profesjoner, er det vanskeligere å gjøre noe med. Så får vi da avveie disse forhold mot hverandre når vi har fått en uavhengig faglig vurdering fra Helsetilsynet.