Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 1996

Dato: 06.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg vil gjerne komme med følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Bedriften Stabil-Alna A/S fikk i 1989 pålegg fra SFT om å rydde opp i gammel forurensning på fabrikkområdet. To uavhengige rapporter viser at disse forurensningene er meget alvorlige. Til tross for dette er det fremdeles, nærmere syv år etter første pålegg, fortsatt ikke iverksatt tiltak.

Hva vil miljøvernministeren foreta seg i saken?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Bedriften Stabil-Alna A/S er lokalisert i Hvitsten kommune og har drevet produksjon av skipsmaling siden begynnelsen av århundret. Forurensningene på tomta stammer fra deponering av avfall fra malingproduksjonen i en fylling mot sjøen som antas å ha funnet sted i perioden mellom 1930 og 1950. Forurensningen består i det vesentlige av tungmetaller og PCB. Stabil-Alna nedla sin malingproduksjon i 1988 og driver nå kun utleie av lokalene på tomta.

SFT ble gjort oppmerksom på saken da grunneier i 1989 oversendte en rapport om mulige forurensninger i grunnen. På bakgrunn av denne rapporten påla SFT i 1989 Stabil-Alna å kartlegge omfanget av forurensningsspredning fra området og å framlegge plan for eventuelle tiltak. I februar 1992 framla Stabil-Alna rapport om forurensningssituasjonen som medførte at SFT i september 1992 gav pålegg om ytterligere undersøkelser i området for å påvise mekanismene for spredning av forurensning samt pålegg om detaljert plan for aktuelle tiltak for å begrense faren for forurensningsspredning. Det ble ikke, som det påstås i spørsmålet, gitt pålegg om opprydding av området. I februar 1993 framla bedriften en plan for fjerning av de forurensede masser fra området. Planen forutsatte at avfallsmottaket på Langøya skulle ta hånd om de forurensede massene. Imidlertid var det på dette tidspunkt uavklart hvorvidt Langøya kunne ta imot denne type avfall, da deres tillatelse var under behandling i SFT. Alternative løsninger fantes ikke her til lands, og eksport ble ikke vurdert som aktuelt.

Pålegget om undersøkelser av spredningsmekanismer ble betydelig forsinket fra Stabil-Alnas side på grunn av vanskelig økonomisk situasjon og pågående rettssak med grunneier angående ansvarsforhold. Bedriftens rapport om spredningsmekanismer og tiltaksvurderinger ble først lagt fram for SFT i oktober 1995. På bakgrunn av de nye opplysningene som er kommet fram i de siste undersøkelsene samt at Norsk Avfallshandtering har fått revidert sin tillatelse til disponering av spesialavfall på Langøya, arbeider SFT nå med å utforme pålegg for fjerning av de forurensede massene fra området.

Behandlingen av denne saken har tatt lang tid. Imidlertid er det viktig å være klar over betydningen av grundige undersøkelser før kostnadskrevende vedtak om opprydding i forurensede grunnforhold treffes. Saken blir nå behandlet i SFT på en slik måte at vi snart kan vente en endelig løsning. Jeg ser derfor ikke behov for ytterligere skritt i saken fra min side.

Bjørg Hope Galtung hadde her overtatt presidentplassen.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og redegjørelsen om saksgangen i denne saken. Men jeg må si at jeg blir forundret når statsråden sier at han ikke ser behovet for ytterligere tiltak i denne saken.

Allerede i 1991 svarte statsråden på et spørsmål i spørretimen fra Tora Aasland Houg om samme sak, hvor det ble sagt at for sju lokaliteter i Akershus - hvor det allerede var satt i gang supplerende undersøkelser for å klarlegge avfallstyper osv. - var det allerede klart for å sette i gang opprydding, og at man allerede på det tidspunkt hadde midler til slike tiltak.

Jeg vil gjerne spørre statsråden: Når det fremkommer opplysninger i rapport fra Geocare om at det kan representere dødsfare å ferdes i et område som ligger åpent tilgjengelig, er det grunn til å tro at det hefter tvil ved disse opplysningene? Har departementet gjort undersøkelser for å finne ut om dette kan være riktig, og er saksbehandlingen tilfredsstillende når sånne opplysninger fremkommer?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, jeg har i mitt svar gjennomgått det som har skjedd i saken, og konklusjonen på den gjennomgangen var at SFT nå har saken under behandling, og at vi i nær framtid kan vente en endelig løsning, som jeg forutsetter vil gi et tilfredsstillende resultat sett fra et miljøsynspunkt - det skulle ellers bare mangle.

Når det gjelder behandlingstiden, vil jeg si at som grunnlag for pålegg om ressurskrevende tiltak i forbindelse med forurensede grunnforhold er det nødvendig med sikre opplysninger omkring forurensningens omfang. For å skaffe denne type opplysninger er det nødvendig med grundige lokale undersøkelser som kartlegger forurensningskilde, spredning, eventuelt skadeomfang og risiko for eventuelle skader. Det er slike opplysninger, sammen med kost-nyttevurderinger, alternative behandlingsløsninger og miljørisiko som det tar tid å fremskaffe, men det skulle nå være på plass, slik at SFT kan treffe en endelig beslutning.

Odd Roger Enoksen (Sp): Ifølge en rapport fra Geocare, datert 10. august 1994, som jeg forutsetter at også statsråden har hatt tilgang til, står det:

Resultatene viser at barn som f.eks. spiser jord under lek lett kan få i seg en dødelig dose av arsen eller kvikksølv på offentlig tilgjengelig område.

Når det fremkommer så alvorlige påstander som dette i en sak som SFT har hatt under behandling i sju år, er det ikke en spesielt betryggende saksbehandling. Jeg vil be statsråden om å ta denne saken mer alvorlig enn det tyder på at statsråden har til hensikt å gjøre, eller eventuelt klarlegge at de påstander som fremkommer i rapporten fra Geocare, ikke er begrunnet. Etter min oppfatning er det meget alvorlige påstander som fremkommer.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg går ut fra at representanten Enoksen ikke mener at jeg skal gå i en butikk og kjøpe hakke og spade og dra ut der nå og begynne å grave opp de forurensede grunnsedimentene.

Det vi har gjort, er å kartlegge alle sider ved saken. Man kan selvfølgelig diskutere hvorvidt det burde gått raskere. Imidlertid har vi en rekke saker - ikke minst i Oslofjordbassenget - hvor det er snakk om alvorlige forurensninger i bunnsedimentene. Og det er ikke bare å sende bud etter en lekter med en svær gravemaskin og sette i gang, man må vite hva man holder på med for å gjøre de tingene som er riktig.

Man er nå inne i en avsluttende fase vedkommende denne saken, og SFT vil ta en endelig beslutning i løpet av kort tid. Det regner jeg med vil bli en tilfredsstillende beslutning, slik at alle de saker som miljøvernmyndighetene skal ivareta, blir ivaretatt på en skikkelig måte.