Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996

Dato: 27.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Fra media er det kjent at bladet TV Film har etablert seg midt i Oslo sentrum med støtte fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Den største investoren er selskapet bak Dine Penger.

Mener statsråden det er i overensstemmelse med Stortingets forutsetninger å bruke statens midler til en slik etablering?

Statsråd Jens Stoltenberg: SND har gjennom egenkapitalordningen investert 494.000 kr i selskapet TV Film Forlag AS. Med denne investeringen har SND en eierandel i selskapet på 6,5 %.

Ved etableringen av Egenkapitaldivisjonen i SND la Regjeringen til grunn at investeringene skal skje på forretningsmessige vilkår, og at ordningen skal være landsdekkende og - med få unntak - næringsnøytral. Dette gav Stortinget sin tilslutning til.

Med bakgrunn i dette mener jeg at denne investeringen er helt i overensstemmelse med Stortingets forutsetninger for SNDs egenkapitaldivisjon.

Tor Nymo (Sp): Erfaringene med SND sentralt avtegner seg klarere og klarere. Det virker som om det er ønskelig å forsterke markedskreftene og påskynde sentraliseringen av næringslivet. De prioriterer ikke sikring av lokal verdiskaping, redusering av avstandskostnader og støtte til småbedriftene i Distrikts-Norge. Med beliggenhet midt i Oslo sentrum er det ikke distriktshensyn som ligger bak når SND skyter inn statlig egenkapital. Informasjonsdirektør Stubberud sier at det er snakk om en ren finansiell investering.

Blir det ikke galt når næringsministeren gir SND - av alle - anledning til å operere som en hvilken som helst annen aktør i finansmarkedet, i konkurranse med banker og finansinstitusjoner som i realiteten eies av staten? En slik utvikling fører til at kritikken om at Regjeringen har lagt hele distriktspolitikken på hylla, blir kraftig forsterket.

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Nymo spør om det ikke blir galt at jeg lar SND operere som de gjør. Det er ikke jeg som lar SND operere som de gjør, det er Stortinget som har gitt sin tilslutning til at de gjør det de gjør.

Det jeg tror representanten gjør, er at han blander sammen flere problemstillinger. SND har dels landsdekkende ordninger, som på forretningsmessige vilkår skal investere også i sentrale strøk - også i Oslo. Det er klart at de ordningene ikke har noen spesiell distriktsprofil, og det gjelder f.eks. Egenkapitaldivisjonen. I tillegg har så SND noen andre ordninger, låneordninger og risikokapitalordninger som er forbeholdt distriktene, og det er de ordningene som vi driver distriktspolitikk med. Der er selvfølgelig distriktene overrepresentert, fordi det er distriktspolitiske ordninger.

Jeg føler at hele spørsmålsstillingen bærer preg av at representanten fullstendig har blandet sammen de to systemene.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke synes var spesielt klargjørende.

Regjeringens talsmenn i debatten om SND har aldri vært med på at nyskaping, slik ordningen fungerer i dag, betyr en sentralisering av de distriktspolitiske virkemidlene til Oslo. Næringsministeren har tidligere avvist kritikken om at fylkeskommunene gjennom SND-systemet fratas innflytelse når det gjelder bruken av bevilgningene til distriktsutbygging.

Mitt spørsmål i dag dreier seg om et eksempel på den dreining av virkemiddelbruken som skjer i systemet. Jeg kunne ta fram mange andre, men jeg skal nøye meg med ett. Det gjelder bevilgningen på 50 mill. kr fra SNDs egenkapitaldivisjon til fiskeridynastiet Kjell Inge Røkke og hans internasjonaliserte selskap, American Seafood Company. Det er et klart eksempel på et distriktspolitisk virkemiddel som går i motsatt retning av Distrikts-Norges interesser, og som styres av næringsministeren.

Mitt enkle spørsmål blir til slutt: Har næringsministeren registrert den sterke kritikken fra Distrikts-Norge når det gjelder SNDs rolle og funksjon, ikke minst fra statsrådens partifeller? Eller velger han å overse disse entydige signaler?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg tror ikke det hjelper, men jeg skal forsøke å forklare dette en gang til.

Når representanten Nymo påstår at egenkapitalordningen vrir et distriktspolitisk virkemiddel i retning av sentrale strøk, er det helt feil, for egenkapitalordningen har aldri vært begrunnet med distriktspolitikk. Egenkapitalordningen er av Stortinget bestemt å være en landsdekkende ordning, der man skal investere over hele landet, også midt i Oslo.

Da SND ble dannet, slo man sammen dels noen landsdekkende institusjoner som Industribanken og Industrifondet, og beholdt alle de ordningene, og så tok man med Distriktenes Utbyggingsfond og beholdt absolutt alle virkemidlene der. Det betyr at SND ikke innebærer noen svekkelse av distriktspolitikken, men tvert imot - etter vår vurdering - en styrking av distriktspolitikken. Ikke et eneste distriktsvirkemiddel er avskaffet. Alle er der fortsatt, men i tillegg er det altså noen landsdekkende ordninger, og det skulle bare mangle at de ikke ble brukt i hele landet, ikke bare i distriktene.