Stortinget - Møte onsdag den 17. april 1996

Dato: 17.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Erling Folkvord (RV): Takk for det, president. Eg må da få lov til å seie til å begynne med, før eg refererer spørsmålet, at det er eit spørsmål på eit saksområde som i alle fall hittil i Noreg har høyrt inn under landbruksministeren sitt fagområde, og landbruksministeren har hittil vore rette vedkomande.

Spørsmålet er følgjande:

Regjeringa og EU har hatt ein gjennomgang av EØS-avtala når det blant anna gjeld grensekontroll og karantanereglar for handel med mat og dyr, og når det gjeld handel med mat og dyr i forhold til tredjeland. Velprøvde norske kontrollordningar må endrast/avviklast viss Noreg skal innføre EU sitt system.

På kva måte vil Regjeringa legge resultatet av denne gjennomgangen fram for Stortinget?

Presidenten: Presidenten vil nemna at det er Regjeringa som avgjer kven som skal svara. I dette tilfellet er det handelsminister Grete Knudsen.

Statsråd Grete Knudsen: Årsaken til det er jo nettopp spørsmålsstillingen til representanten Folkvord, hvordan resultatet av forhandlingene skal legges frem for Stortinget. Og i og med at jeg har det koordinerende ansvaret for forhandlingene, er det naturlig at det er jeg som svarer.

EU har til hensikt å endre sitt regelverk på veterinærområdet for kontroll av importen av animalske produkter fra land utenfor EU. Endringene trer i kraft fra 1. januar 1997 og vil innebære økte kontrollfrekvenser. For norske eksportører av denne type produkter - og særlig eksportører av fisk - vil en slik situasjon få betydelige negative økonomiske konsekvenser, noe som er gjort kjent av eksportørene selv ved en rekke anledninger.

For å løse disse problemene har Regjeringen tatt initiativet til drøftelser med EU med sikte på innlemmelse av EUs regelverk på veterinærområdet i EØS-avtalen. Denne gjennomgangen av regelverket som også følger av EØS-avtalens bestemmelser, ble innledet i 1995. I drøftelsene som nå pågår, er det en klar forutsetning fra Regjeringens side at en sikrer de nødvendige virkemidler for å opprettholde den gode norske dyre- og folkehelse på en slik måte at en opprettholder det nåværende høye nivå.

Stortingets konsultasjonsorgan for EØS-saker er tidligere blitt orientert om rammene for de pågående drøftelser og vil også bli orientert forut for et eventuelt vedtak i EØS-komiteen. Selve vedtaket i EØS-komiteen vil bli fattet med forbehold om Stortingets godkjenning. Stortinget vil deretter bli forelagt saken i form av en egen proposisjon.

Avslutningsvis vil jeg minne om de forutsetninger Regjeringen legger til grunn for utformingen av en avtale om veterinær grensekontroll med EU:

  • Norske eksporthensyn må bli ivaretatt på en fullt ut tilfredsstillende måte.
  • Det norske salmonellaprogrammet skal videreføres samtidig som Norge får tilleggsgarantier som sikrer at kontrollen med hensyn til salmonella er like god for importerte som for norske varer.
  • Norge må få opprettholde en adgang til å iverksette kontroll- og overvåkningstiltak som sikrer den norske dyre- og folkehelsen.

Erling Folkvord (RV): Det er eit ganske oppsiktsvekkande svar handelsministeren nå gir. Stortinget har tidlegare vorte orientert av Regjeringa om at Regjeringa ville legge fram ei melding om utviding av EØS-avtalens veterinære del. Nå er det tydeleg at Regjeringa har endra standpunkt og bestemt seg for at det skal fattast vedtak i EØS-komiteen i Brussel - så vidt eg skjøner 19. juli, utan at handelsministeren sa det eksplisitt her - og at Stortinget da skal stillast overfor eit fait accompli etter sommarferien. Eg meiner at det er ein heilt uakseptabel framgangsmåte Regjeringa har brukt ved først å gi Stortinget informasjon om at Stortinget skulle få ein fri debatt, og så spele Stortinget utover sidelinja, så eg vil gjerne be om ei forklaring på det.

Statsråd Grete Knudsen: I og med at dette er en del av EØS-avtalens område, følges de vanlige prosedyrene, som ikke minst dette huset selv har lagt opp til, ved at man bruker Stortingets konsultasjonsorgan for å forhøre seg om hvordan holdningene er i Stortinget. Det er gjort i denne saken. Så følger man videre opp med det som vil skje før et eventuelt vedtak i EØS-komiteen. Da går fagstatsråden også til det konsultative organet her i Stortinget og legger fram saken og får deres syn tilbake, slik at man vet om man har Stortingets flertall i ryggen før et vedtak fattes i EØS-komiteen. Deretter følger de vanlige ratifikasjonsordningene som Stortinget får til behandling senere.

Datoen som Erling Folkvord her gjør oppmerksom på, kan jeg ikke gå god for, for det er ingen avslutning på disse områdene ennå.

Erling Folkvord (RV): Innhaldet i denne saka vil ha som følgje at Noreg blir gjort til europaunionsmedlem på det veterinære området. Sånn sett var det høgst naturleg at Regjeringa varsla ei stortingsmelding, slik den gjorde tidlegare i år. Det er berre tom formalargumentasjon handelsministeren bruker for å bortforklare det politiske valet Regjeringa nå har gjort for å hindre ein fri stortingsdebatt.

Går det slik at vi blir EU-medlemmer på dette området, mister vi den nåverande grensekontrollen av dyr og matprodukt. Vi mister den offentlege karantenen for dyr som blir importerte frå EU. Karantenetida blir kraftig skoren ned. Det er mange andre uavklarte spørsmål, og det er heilt nødvendig at vi får ei fullstendig utgreiing om det nåverande norske regimet og det framtidige regimet. Vil handelsministeren garantere at vi får dei to regima fullstendig utgreidde i dokument som blir lagde fram for Stortinget?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg må igjen understreke at forutsetningen for drøftelsene som pågår med EU, er at vi skal opprettholde den samme gode dyre- og folkehelse som vi har i Norge. Saken har vært fremme for det konsultative organet. Samtidig, i den skisse som nå synes å foreligge, legges det altså til grunn at Norge vil få delta i alle relevante komiteer og arbeidsgrupper. Dette er viktig når det dreier seg om utvikling av et nytt regelverk og også med hensyn til utveksling av informasjon. Det argumentet som Erling Folkvord brukte, at man ikke skulle kunne opprettholde karantenebestemmelser, er helt ukjent for meg.