Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato: 24.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Øystein Djupedal (SV): Jeg vil gjerne stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Hvordan vurderer statsråden den økonomiske situasjonen ved Vestlandet kompetansesenter, og vil det bli tatt initiativ fra departementet for å finne en løsning på de problemene som har oppstått?

Statsråd Reidar Sandal: Som eg tidlegare har orientert Stortinget om, i spørjetimen 6. mars i år i svar til representanten Jan Simonsen, har Vestlandet kompetansesenter fått til disposisjon om lag same budsjettnivå i 1996 som året før. Det er derfor inga rasering av budsjettet til institusjonen, slik ein kan få inntrykk av i samband med den politiske streiken som blei gjennomført ved institusjonen tysdag 16. april.

Det er Styret for dei landsdekkjande statlege kompetansesentra som deler ut midlar til kvart kompetansesenter ut frå rammer fastsette av departementet. Når ein også tek med midlar tildelte frå Sosial- og helsedepartementet til regionsenter for døvblindfødde, vil institusjonen ha til disposisjon ca 62 mill. kr i 1996.

Når den økonomiske situasjonen ved Vestlandet kompetansesenter likevel blir oppfatta som vanskeleg, heng dette saman med at senteret sjølv i den seinare tida har lagt opp til ein aktivitet som sprengjer den fastsette budsjettramma. Senteret hadde dei tre siste månadene av 1995 opparbeidd eit overforbruk på om lag 2,6 mill. kr samtidig som personalressursen var auka til 207 årsverk ved utgangen av mars i år. For 1996 er senteret tildelt 153 stillingsheimlar.

Styret arbeider no med å finne ei løysing på dei problema som er oppstått. Styret har alt sett i verk tiltak for å få ei betre økonomistyring.

Styret drøfta ytterlegare tiltak i møte i går, m.a. på grunnlag av tilråding frå leiinga ved institusjonen. Styret vedtok m.a. at den totale ressursbruken ved senteret må tilpassast fastsett budsjettramme snarast råd, og at styret på neste møte får til behandling ein samla plan for verksemda for resten av 1996 med oversikt over elevinntak for kommande skuleår. På dette grunnlaget vil styret vurdere aktuelle tiltak som må setjast i verk for over tid å komme innanfor dei fastsette økonomiske rammene i 1996.

Arbeidstakarorganisasjonane er trekte inn i arbeidet med å finne fram til løysingar på situasjonen.

Styret har klart presisert at elevane ved dei tre skulestadene til Vestlandet kompetansesenter skal sikrast eit likeverdig opplæringstilbod samanlikna med elevar i det offentlege skuleverket. Samstundes må andre prioriterte oppgåver ved senteret, m.a. opplæring i teiknspråk, utførast.

Eg har tillit til at styret vil gjere det som er nødvendig for å løyse problema ved institusjonen. Med dei ressursane som Vestlandet kompetansesenter rår over, bør det i utgangspunktet vere mogleg å gje eit godt skuletilbod sjølv om aktiviteten må haldast innanfor dei fastsette budsjettrammene.

Eg vil elles vise til at det er fremja ei sak om drift ved kompetansesenteret for Stortinget, nemleg Dok.nr.8:76. Saka er no til behandling i kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen.

Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, et svar som var fyllestgjørende. Men det hindrer ikke det faktum at skoletilbudet fra høsten av vil bli vesentlig redusert. Så vidt jeg forstår, har styret i går gått til det skritt å dra inn litt over 40 stillinger fra høsten, noe som vil gjøre at den valgfriheten Stortinget har ønsket at det delvis skal gis anledning til - valget mellom enten å få opplæring ved kompetansesentrene eller i den ordinære skolen - vil man i realiteten ikke ha. Det vil bety at det vil bli et sterkt redusert skoletilbud.

Det er riktig, som statsråden også påpeker, at det er styret her som har et overordnet ansvar, og at det er styret som må rydde opp. Men samtidig virker situasjonen nå så urovekkende at jeg på nytt vil stille statsråden spørsmålet: Vil det fra departementets side bli tatt initiativ i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for at kompetansesenteret på Vestlandet skal få de nødvendige midler for å komme over den kneika de har havnet i?

Statsråd Reidar Sandal: Eg viser til det svaret eg nettopp gav, og eg har lyst til å seie i tillegg: Styret for dei statlege kompetansesentra hadde møte i går og fatta vedtak i sak 19/96, oppfølging av Vestlandet kompetansesenter. Det heiter der:

« Styret pålegger derfor sekretariatet inntil videre å forsterke ledelsen ved senteret slik at
  • de faktiske forholdene som ligger til grunn for overskridelsene i 1995 og så langt i 1995, blir videre klarlagt og analysert,
  • de umiddelbare innsparingstiltak som styret påla Vestlandet kompetansesenter i sak 13/96, blir videreført,
  • kompetansesenterets totale ressursforbruk tilpasses de tildelte rammer så snart råd er, samt at
  • styret på neste møte får seg forelagt en samlet plan for virksomheten for resten av dette året, samt oversikt over det foretatte elevinntaket for kommende skoleår. »

Eg vil for ordens skuld få opplyse at det ikkje er riktig, slik informasjonen er komen til meg iallfall, at styret har teke noka avgjerd om å dra inn 40 stillingar, slik representanten Djupedal peikte på.

Øystein Djupedal (SV): Etter det jeg forstår, og etter det statsråden nå også refererte, står styret fast på sine tidligere beslutninger. Det vil bety at det vil bli fjernet mange stillinger, hvor mange stillinger er jeg ikke i detalj kjent med, men jeg har blitt fortalt at det er snakk om noe over 40 stillinger, hvilket vil umuliggjøre en ordinær undervisning fra høsten av. Men jeg er glad for at statsråden sier at han ikke ønsker at det skal skje, og det må bety at departementet må inn i en tettere dialog med styret for å rydde opp.

Jeg håper jo at det skal være mulig enten ved at statsråden selv gjennom revidert nasjonalbudsjett eller at Stortinget på egen hånd klarer å sikre kompetansesenteret de nødvendige midler for å komme over den uheldige situasjonen som er oppstått. Jeg legger ikke skylden på departementet for denne uheldige situasjonen, styret må også ta et selvstendig ansvar. Men det som er mitt anliggende, og som jeg vil tro er Stortingets flertalls anliggende, er at det verdifulle skoletilbudet som gis til døve, bør opprettholdes. De døve har gjennom behandling her i Stortinget fått en helt spesiell mulighet til å ta vare på sitt eget skolemiljø og sitt eget språk.

Så på nytt vil jeg spørre: Når statsråden har gått sine runder med styret, og hvis det viser seg at det ikke er mulig å rydde opp uten en dramatisk nedskjæring, vil statsråden da ta initiativ til en ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjett for å komme over kneika?

Statsråd Reidar Sandal: Representanten Djupedal peika på at han særleg er uroleg for tilbodet til elevane. Eg har lyst til i den samanhengen å vise til den føresetnaden styret har lagt inn, og som ein framleis arbeider etter, omsyn som gjeld for alle dei tre skulane som denne institusjonen, Vestlandet kompetansesenter, dekkjer.

Elles har eg lyst til å peike på at elevinntaket for neste skuleår ikkje er avklara. Det er god søking for neste år, men det er ikkje mogleg å seie noko sikkert om korleis situasjonen blir, før inntaket er avslutta. Og vurderinga av ressursbruken kan styret først ta når ein har klargjort kor stor elevtilgangen blir.Det har vore ein føresetnad til no at alle søkjarar som fyller krava, får plass, og eg kan vel seie at eg synest det er ei rettesnor òg for det vidare arbeidet.