Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Dag C Weberg (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til helseministeren:

En norsk oppfinner har i samarbeid med et mekanisk verksted utviklet et nytt sikkerhetssystem for frigjøring av heiser i ulike typer bygg, skip og sykehus. Systemet innebærer økt sikkerhet for brukere av heiser, spesielt i kritiske situasjoner på sykehus og helseinstitusjoner. Bruk av et slikt system vil også være kostnadsbesparende.

Vil statsråden vurdere nytten av at systemet tas i bruk innenfor helsesektoren?

Statsråd Gudmund Hernes: Det aktuelle sikkerhetssystemet er presentert for Statsbygg bl.a. i forbindelse med prosjektet Nytt Rikshospital. Statsbyggs vurdering så langt er at innretningen synes god som ekstra sikkerhet ved nødstopp i heiser.

Statsbygg har gitt råd om at oppfinner bør informere heiskontrollen med hensyn til lovverk/forskrifter, og at han tar kontakt med heisprodusenter/leverandører for eventuelt å få sikkerhetsinnretningen integrert i heisleveransene.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1996, kap. 603.21 om forskning og utredning m.v., gav Stortinget støtte til Regjeringens målsetting om å stimulere forskere, oppfinnere og industri til å utvikle enklere og bedre tekniske løsninger til bruk i helsesektoren. Sosial- og helsedepartementet har ikke mottatt noen henvendelser om den saken som representanten Weberg tar opp, men departementet vurderer nå ulike måter å organisere samspillet mellom oppfinnere, ideskapere, forskere, industri og helsetjenesten på. I den sammenheng kan det være naturlig også å vurdere anvendelsen av den typen sikkerhetstiltak som tas opp i spørsmålet.

Dag C Weberg (H): Dette er ikke et tilleggsspørsmål. Jeg ønsker bare på denne måten å takke statsråden for et hva jeg mener var et ganske utfyllende svar.

Jeg synes det i statsrådens svar også lå en klar intensjon om at man fra helsemyndighetenes side i samråd med andre offentlige institusjoner ser nødvendigheten og nytten av å forfølge de tanker som ligger bak utviklingen av nettopp dette hjelpemiddelet. Jeg tar derfor helseministerens svar som en klar forsikring om at han fra sin side vil medvirke til at dette etter hvert kan komme i bruk og på den måten redusere kritiske situasjoner, som i visse tilfeller har kostet pasienter livet.