Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996

Dato: 15.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:

I Stillehavet og Afrika har det i den senere tid blitt opprettet nye traktatfestede atomvåpenfrie soner.

Vil Regjeringa ta opp igjen arbeidet for at det også skal bli opprettet en traktatfestet atomvåpenfri sone i Norden og Baltikum?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Regjeringen hilser velkommen opprettelsen av en kjernevåpenfri sone i Afrika gjennom Pelindaba-avtalen. Det er også gledelig at kjernevåpenmaktene USA, Storbritannia og Frankrike har tiltrådt Rarotonga-avtalen om kjernevåpenfri sone i det sørlige Stillehavet. Begge deler er positive ikkesprednings- og nedrustningstiltak.

Kjernevåpenfrie soner er viktige bidrag til internasjonal stabilitet og fred ved at de avtalefester et forbud mot produksjon, lagring, testing samt bruk eller trussel om bruk av kjernevåpen i et område. Slike soner må nødvendigvis tilpasses den konkrete politiske og militære situasjon i området. I utredningen fra mars 1991 fra en nordisk embetsmannsgruppe ble det understreket at spørsmålet om en nordisk atomvåpenfri sone måtte ses i en bredere europeisk sammenheng og i lys av det nye sikkerhetspolitiske mønster som dannes i Europa.

Det har funnet sted en reell nedbygging av kjernevåpnenes rolle i Europa. Gjennom forhandlinger er det oppnådd enighet om fjerning av kort- og mellomdistanseraketter. I henhold til en russisk-amerikansk avtale er de strategiske atomvåpnene ikke rettet mot noen stat. En nordisk atomvåpenfri sone vil først kunne bli et meningsfylt bidrag til nedrustningsprosessen dersom den også omfatter de vestlige deler av Russland. Dette er ikke realistisk i dagens situasjon.

I dag legges hovedvekten i samarbeidet for å minske kjernevåpenfarene i våre nærområder på gjennomføringen av inngåtte nedrustningsavtaler, herunder ødeleggelse av kjernevåpen og kjemiske våpen under miljømessig forsvarlige forhold. Regjeringen ser derfor ikke spørsmålet om en traktatfestet kjernevåpenfri sone i nordisk område som det mest aktuelle.

Jorunn Ringstad hadde her teke over presidentplassen.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg vil takke for svaret, og kan bare konstatere at Regjeringen går inn for oppretting av atomvåpenfrie soner overalt ellers, men ikke i vårt eget nærområde. Jeg synes det er svært skuffende at Regjeringen ikke vil ta opp et aktivt arbeid for å gjøre Norden og Baltikum til en traktatfestet atomvåpenfri sone. På G-7-møtet i Moskva i april 1996 vedtok de landene som var representert der, en erklæring om nedrusting og atomsikkerhet. De oppfordret til oppretting av flere atomvåpenfrie soner, felles overvåking og samarbeid om bruk og lagring av radioaktivt avfall. På denne bakgrunn er det svært skuffende at den norske regjering ikke vil følge opp dette prisverdige initiativet for å sikre en tryggere verden, fri for atomvåpen.

Jeg vil gjerne ha en begrunnelse fra statsråden for hvorfor det er fornuftig med atomvåpenfrie soner stort sett overalt på kloden, men ikke i vårt nærområde.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jeg viser til svaret. Vi har en prinsipiell positiv vurdering av slike soner - også i vårt område. Men det jeg la vekt på i mitt svar, er at arbeidet med slike soner selvsagt må tilpasses den konkrete politiske og militære situasjon i vårt område. Og det vi vet, er at i vårt nærområde er de strategiske våpenarsenaler ikke rettet mot Norge, men en del av en russisk langsiktig militær planlegging. Det er basis for den betraktning jeg gav uttrykk for i mitt første svar. Det gjør at vi er i en annen situasjon enn det som er situasjonen i Stillehavet, eller i Afrika og de andre områdene hvor dette arbeidet har fått en annen utforming og gjennomføring. I det ligger ikke noen prinsipiell avstandtaken fra atomvåpenfrie soner i vårt område, men en påpekning av de militære forskjeller i området. Ikke noe av dette burde være ukjent stoff for representanten Bjørn.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Vi vet at et av de store problemene under konferansen i Genève om forbud mot prøvesprengninger er at de nye atomvåpenmaktene krever at de gamle atomvåpenmaktene skal bygge ned sine atomvåpenarsenaler mot et mål om fullstendig atomvåpennedrusting. Det er et problem at disse landene ikke vil gjøre det. Jeg mener det er et viktig ledd å gjøre Norden til en atomvåpenfri sone, som har vært et gammelt krav. Det har bl.a. vært et parlamentarikerutvalg under ledelse av Anker Jørgensen som har arbeidet med dette i mange år, men det har stoppet på regjeringsplan.

Jeg vil spørre statsråden om det ikke vil være riktig å gjøre Norden til en atomvåpenfri sone i likhet med andre områder, og om ikke det også vil være et press til å oppnå målsettingen om atomvåpennedrusting for atommaktene henimot en atomvåpenfri verden.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det har hele tiden vært Regjeringens forutsetning at en eventuell atomvåpenfri sone i det nordiske området også skal omfatte det nordvestlige Russland. Hvis representanten Bjørn har et annet utgangspunkt enn det, står vi langt fra hverandre. Men det viktigste i vårt område er ikke å flytte på våpnene, men å avskaffe dem. Derfor er hovedstrategien å arbeide etter de spor som har ligget til grunn for de omfattende gjennombrudd vi faktisk har fått når det gjelder kortdistanseraketter, taktiske atomvåpen, mellomdistanseraketter og de store strategiske våpnene. Det arbeidet er det viktigste, ikke å ha juridiske innskrenkninger som avgrenser områder eller flytter på våpen som allerede er der. Vi må avskaffe dem og bygge dem ned, ikke skape oss innbilt sikkerhet ved å si at våpnene har bare flyttet seg litt, og det er heldigvis til fordel for oss.