Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 1996

Dato: 29.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Anne Helen Rui (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Behovet for varetektsplasser varierer over tid, men mye tyder likevel på at det samlede behovet er økende. Dette har i perioder skapt problemer både for politiet, fengselsmyndighetene og for de varetektsinnsatte.

Hva er status på varetektssituasjonen, og hvilke tiltak ser justisministeren behov for på lengre sikt?

Statsråd Grete Faremo: Den vanskelige varetektssituasjonen og bruk av politiarrestene er tidligere i år grundig belyst, bl.a. i spørretimen 24. april.

Midlertidige tiltak, som svært høy kapasitetsutnyttelse, sentral oppfølging av alle ledige plasser og en midlertidig reduksjon i innkallingen av domssonere, synes nå å ha gitt den ønskede effekt.

I fengselsloven § 9 heter det:

I påtrengende tilfelle kan personer som er pågrepet eller fengslet og som skal fremstilles for domstol, politi eller annen offentlig myndighet eller settes inn i anstalt, for kortere tid anbringes i arrest eller annet lokale under politimessig forvaring istedenfor i fengsel.

Den situasjonen som utviklet seg i politiarresten i Oslo, og som var uforenlig med fengselslovens bestemmelser, er nå avviklet.

I Bergen er vi i ferd med å gjennomføre en midlertidig kapasitetsøkning på 20 plasser ved interne tiltak, mens vi planlegger etablering av en ny varetektsavdeling i dette fengselet. Jeg viser til omtalen av dette i revidert nasjonalbudsjett, som nylig ble fremlagt.

Som representanten Rui helt riktig bemerker, vil politiets behov for varetekt variere over tid. Det er en sentral utfordring for fengselsvesenet å forutse disse svingningene og ha kapasitet til å møte toppene uten å måtte gå med ledig plasskapasitet. Det er dessuten viktig å unngå at det bygger seg opp ny soningskø. Situasjonen vil på kort sikt bedre seg når Oslo kretsfengsel gjenåpner sine 87 plasser rett over sommerferien. Ytterligere bedring i plassituasjonen vil vi få når Ringerike fengsel åpner i desember. Da vil både varetektssituasjonen og nedbygging av en eventuell mindre domsrestanse kunne håndteres.

Når vi nå arbeider med å analysere den situasjonen vi har vært igjennom, må vi forholde oss til det sentrale faktum at varetektsbehovet synes å ha endret seg i første kvartal 1996, med en økning av det daglige middeltall varetektsinnsatte i anstalt fra 513 i 1995 til 587 pr. mars i år. Det totale varetektsvolumet ser altså ut til å øke, selv om gjennomsnittlig sittetid pr. innsatt viser en synkende tendens.

For vår langtidsplanlegging er det viktig å få svar på om dette var en økning som oppstod på grunn av spesielle omstendigheter, eller om vi her ser en utviklingstendens mot et konstant større varetektsbehov.

Justisdepartementet arbeider nå med kapasitetsanalysene. Disse vil være bestemmende for hvilke virkemidler som må vurderes framover. Jeg vil komme tilbake til dette både i den kommende budsjettproposisjonen og i stortingsmeldingen om kriminalomsorgen. I meldingen vil jeg dessuten gå gjennom behovet for revisjon av dagens fengselslov av 1958.

Anne Helen Rui (A): Jeg takker statsråden for svaret.

I svaret sier statsråden at varetektsbehovet ser ut til å ha økt betydelig i 1996. Kan hun på det nåværende tidspunkt si noe om hvorfor varetektsbehovet øker, og om det er behov for å se på og gjennomgå bruken av varetekt?

Statsråd Grete Faremo: Mens antall anmeldelser de siste årene fram til 1994 lå på nærmere 400.000, var tallet i 1995 nesten 450.000, dvs. en økning på ca 12,5 %. Og de alvorlige narkotikaforbrytelsene, hvor varetektsfengsling ofte er påkrevd, økte alene med hele 48 %

Det må imidlertid sies at den registrerte økningen ikke utelukkende innebærer en reell økning i kriminaliteten, men også en større innsats på området fra politiets side og en endring i rutinene for registrering av anmeldelser hos politiet - altså positive utslag av en forsterket innsats. Disse problemstillingene vil bli gjennomgått i sin fulle bredde i den kommende kriminalomsorgsmeldingen. Foruten å få til en bedre effektivitet i straffesakskjeden, følger vi også nøye med i utviklingen som følge av introduksjonen av toinstansreformen når det gjelder varetekt.