Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 1996

Dato: 29.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

I et hefte fra Samordnet opptak med informasjon om opptak til medisinstudiet oppfordres elevene til taktiske valg av studieretningsfag for å oppnå gode karakterer. Elevene anbefales bl.a. å gå opp som privatist i realfagene fordi disse karakterene derved ikke teller med i karaktersnittet.

Hvorfor oppfordrer departementet til slike taktiske valg, som bl.a. fører til bortvalg av realfag i videregående skole?

Statsråd Reidar Sandal: Etter ny lov om universitet og høgskular, som tok til å gjelde 1. januar 1996, fastset departementet reglar om opptak og rangering av søkjarane. Etter den tidlegare universitetslova fastsette universiteta og dei vitskaplege høgskulane desse reglane sjølve, medan departementet fastsette reglar for dei statlege høgskulane. Som ei overgangsordning for opptak til studieåret 1996/97 har departementet gitt universiteta og dei vitskaplege høgskulane heimel til å nytte dei reglane som dei sjølve hadde fastsett, og som galdt for studieåret 1995/96.

For opptak til dei medisinske fakulteta har dei fire universiteta fastsett eit felles opptaksreglement. Det er altså dette reglementet som blir nytta ved opptak til dei medisinske fakulteta i 1996. Eg kan elles opplyse at universiteta og dei fleste vitskaplege høgskulane deltek i det samordna opptaket for første gong no i år. Dette har ført til at det felles søknadsskjemaet også omfattar søknad om opptak til medisinstudiet, og at det er Samordna opptak som har registrert alle søkjarane og stått for den praktiske utsendinga av informasjonsmateriell.

Det heftet som representanten Frost Sterri viser til, er eit rettleiingshefte med informasjon om opptak til medisinstudiet. Sidan universiteta sjølve gjev reglar om opptak og rangering av søkjarane, er det dei og ikkje departementet som har gjeve ut det nemnde heftet. Institusjonane gjev årleg ut ei mengd informasjon og rettleiing om eigne studium. Departementet har ikkje kapasitet til å gå igjennom eller godkjenne slikt materiell før det blir sendt ut.

Når det gjeld den konkrete saka, er eg samd med representanten Frost Sterri i at det er uheldig å oppmode til taktisk val i vidaregåande skule som kan føre til bortval av realfag.

Som eit ledd i arbeidet med forskrifter til den nye lova om universitet og høgskular blir det i departementet arbeidd med forslag til nye opptaksreglar for høgare utdanning. Eg kan ikkje sjå at det er grunnlag for å endre det regelverket som blir nytta for opptak til dei medisinske fakulteta ved opptaket i år. I samband med fastsetjing av nytt regelverk vil eg ta opp til vurdering føresegna som no gjeld for opptak til medisinstudiet, om at karakterane i realfaga ikkje tel med i karaktersnittet for søkjarar som har vitnemål utan desse faga.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er naturligvis klar over at Samordnet opptak ikke er en del av departementet, men departementet har instruksjonsmyndighet overfor Samordnet opptak. Derfor er jeg glad for statsrådens svar, hvor han sier seg enig i at det er uheldig å oppfordre til taktiske valg.

Nå merket jeg meg at statsråden vurderer å endre regelverket for opptak til høyere utdanning, og det tror jeg det kan være gode grunner til. Men jeg vil allikevel tro at disse endrede reglene ikke vil kunne tre i kraft allerede neste år, fordi vi fra Stortingets side jo har sagt ganske tydelig fra ved tidligere korsveier at man skal la elevene få en mulighet til å innrette seg etter nye opptaksregler når de velger i videregående skole.

Så spørsmålet i denne runden er kort og godt om statsråden på denne bakgrunn vil ta initiativ til å få endret innholdet i det informasjonsheftet som ble gitt ut, for å forhindre at så direkte råd om taktisk bortvalg av realfag vil finne sted.

Statsråd Reidar Sandal: I hovudsvaret mitt gav eg uttrykk for det hovudsynspunktet at det er uheldig å oppmode til taktisk val i vidaregåande skule som kan føre til bortval av realfag. Med det utgangspunktet signaliserte eg at det kan vere naturleg å vurdere den føresegna som no gjeld for opptak til medisinstudiet, nettopp for å motverke ei slik ordning. I den grad det informasjonsmateriellet som det her er snakk om, tek sikte på å oppmode til slike taktiske disposisjonar, vil eg tru at universiteta på ein grei måte held seg til eit slikt hovudsignal. Eg vil sjå til at vi får ein naturleg dialog med universiteta nettopp om dette.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker nok en gang for svaret og merket meg at selskapsvarianten - om det må være tillatt å være litt uhøytidelig - som statsråden her gav, innebærer at han om nødvendig vil bruke den instruksjonsmyndighet han har, til å sikre at ikke den type råd til elevene forsterker det som allerede er et stort problem i dag, at altfor få elever velger realfag i videregående skole. Det vil igjen føre til et problem for landet vårt, kort og godt, på grunn av at vi får en manglende kompetanse på dette området i tiden fremover. Derfor imøteser jeg de tiltak som statsråden vil iverksette. Vi har etterlyst dette fra Stortinget gjennom noe tid og i ulike sammenhenger, bl.a. i noen interpellasjonsdebatter i det siste, og påpekt at det vil være nødvendig å iverksette en del tiltak for å forhindre slikt bortvalg av realfag. Derfor imøteser jeg de endringer statsråden har antydet når det gjelder opptaksreglement til høyere utdanning og spesifikt medisin.