Stortinget - Møte onsdag den 9. oktober 1996

Dato: 09.10.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Erlend Grimstad (Sp): »I fjor høst uttalte en samlet finanskomite at søknader om fritak for omregistreringsavgift ved bedriftsomorganiseringer som ikke innebar reelt eierskifte, skulle innvilges. Finansdepartementet har etter dette ikke imøtekommet slike søknader, men kun orientert Stortinget om den manglende oppfølgning nærmere et halvt år etter Stortingets uttalelse.

Mener statsråden seg politisk ubundet av en samlet finanskomites uttalelse? »

Statsråd Sigbjørn Johnsen: I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1996 uttalte finanskomiteen i B.innst.S.nr.13 Tl.01 (1995-1996) side 35 følgende:

Komiteen er kjent med at det forekommer tilfeller hvor formell omregistrering av kjøretøyer skjer innen samme bedriftsorganisasjon f.eks. i forbindelse med intern omorganisering uten at omregistreringen medfører noe reelt eierskifte. Komiteen mener at søknader om fritak for omregistreringsavgift i slike tilfeller normalt bør kunne imøtekommes i medhold av § 4.

Som det framgår, gjaldt uttalelsen praktiseringen av departementets fullmakt til å dispensere fra avgiften i enkelttilfeller. Slik uttalelsen ble tolket av Finansdepartementet, innebar den ikke noen plikt til å dispensere, men ble i stedet å anse som en retningslinje for utøvelsen av det skjønn departementet skal foreta. Når det som i dette tilfellet er snakk om uttalelse om hvordan en bestemmelse hvor ordlyden ikke ble endret, skal praktiseres, er det min oppfatning at også andre rettskilder må tillegges vekt, så som lovtekst og reelle hensyn. Jeg finner det også naturlig å ta saken opp med Stortinget på ny dersom jeg f.eks. finner det problematisk ut fra andre hensyn fullt ut å ta hensyn til uttalelser fra komiteen.

Under henvisning til komiteens uttalelser redegjorde Finansdepartementet derfor i revidert nasjonalbudsjett 1996 for bakgrunnen for omregistreringsavgiften og la opp til at det ikke ble gjort endringer i praktiseringen av dispensasjonsbestemmelsen. Dette ble særlig begrunnet med at praktiseringen av gjeldende regelverk allerede synes å imøtekomme deler av komiteens ønsker. Jeg vil i den anledning bl.a. vise til uttalelsen i revidert nasjonalbudsjett om at det ikke skal svares omregistreringsavgift ved oppretting av feilregistreringer i motorvognregisteret. Dersom kjøretøy ikke er registrert i samsvar med vegmyndighetenes regler for registrering, f.eks. dersom kjøretøyet ikke er registrert på en juridisk person, vil dette kunne rettes opp uten at avgiftsplikt inntrer. På denne måten åpner gjeldende regelverk i stor grad for at det ikke blir oppkrevd omregistreringsavgift hvor omregistreringen skjer innen samme bedriftsorganisasjon uten at det skjer et reelt eierskifte. Etter mitt syn reiste ikke komiteen innvendinger mot denne forståelsen av regelverket. Departementet vil praktisere regelverket i tråd med det jeg nå har sagt foran, og på den måten selvsagt ta hensyn til komiteens uttalelse.

Erlend Grimstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg forstår at det først og fremst er praktiske hensyn som ligger bak at man ikke innvilger fritak for omregistreringsavgift ved interne bedriftsomorganiseringer som ikke innebærer et reelt eierskifte. Imidlertid er det slik at kontinuitetsprinsippet, som er det generelle prinsippet for fusjoner i norsk rett, praktiseres slik når det f.eks. gjelder dokumentavgiften, at den ikke ilegges ved f.eks. fusjoner ved interne bedriftsomorganiseringer. Der er det praktisk ikke for vanskelig å holde seg til det generelle prinsippet om kontinuitet i norsk rett, mens det er praktisk nærmest umulig å gjennomføre dette når det gjelder omregistreringsavgift, og det hindrer dermed rasjonelle bedriftsomorganiseringer innenfor konserner som ikke innebærer reelt eierskifte. Hva er det som gjør at disse praktiske problemene er vesentlig større når det gjelder beregning av dokumentavgift, enn i forhold til beregning av omregistreringsavgift?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg viser til svaret, hvor det framgår at dersom det skjer endringer i selskapet som krever omregistrering av f.eks. en buss eller hva det måtte være, og det ikke skjer et reelt eierskifte, så er praksis at det ikke skal betales omregistreringsavgift. Nå er det for så vidt litt vanskelig å få tak i om den opprinnelige spørreren her tenker på en konkret sak, men det ligger noen saker til behandling i departementet nå, bl.a. en klage, og vi vil selvsagt avgjøre den klagen i tråd med det som er någjeldende regelverk, og selvsagt også under hensyntaken til de ønsker som framkom i finanskomiteens uttalelse. Men jeg ser godt det poeng som representanten Grimstad her har angående forholdet mellom dokumentavgiften på den ene siden og omregistreringsavgiften på den andre siden når det gjelder endringer i en bedriftsorganisasjon, uten at det skjer et reelt eierskifte, og det er selvsagt et hensyn som en må ta når en skal vurdere konkret slike søknader.