Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996

Dato: 04.12.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få stille følgende spørretimespørsmål til samferdselsministeren:

Alvorlige feil i 8 av NSBs 16 intercity-togsett har ført til at disse har fått kjøreforbud. Dette vil ifølge Aftenposten 28. november medføre forsinkelser og redusert komfort. Tusener av dag- og ukependlere er avhengige av et godt fungerende intercity-togsystem.

Hva vil statsråden via statens eierskap i NSB gjøre for å etablere sikrere konstruksjonskriterier for togsett til NSB, og hvilke umiddelbare tiltak vil bli satt i verk for å skåne de reisende for forsinkelser og tap av kapasitet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Aller først vil jeg understreke at det er styret i NSB BA på vegne av staten som har ansvaret for å vurdere og iverksette tiltak av betydning for den daglige driften.

Ifølge § 10 i selskapets vedtekter skal imidlertid samferdselsministeren i egenskap av generalforsamling i selskapet forelegges saker som antas å være av vesentlig prinsipiell, politisk eller samfunnsmessig betydning.

NSB har opplyst følgende: I det tidsrommet intercity-togsettene var ute av drift for utbedring av sprekkdannelser, ble de erstattet med annet og eldre materiell eller med buss, slik at materiellfeilen ikke skulle føre til store problemer med plasstilbud og forsinkelser. Feilen er nå reparert, og NSB vil følge opp saken overfor leverandøren av materiellet.

NSB opplyser ellers at de ved framtidig anskaffelse av nytt materiell vil fokusere sterkere på krav til og oppfølging av leveranser med hensyn til pålitelighet, tilgjengelighet og totaløkonomi. Jeg regner med at dette er en sak som vil bli skikkelig fulgt opp av ledelsen og styret i selskapet.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.

Ole Johs Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det fremgår videre av Aftenposten av 28. november at av ti kontrollerte togsett ble åtte satt ut av trafikk, og jeg forutsetter at disse togsettene, som er relativt nye, allikevel hadde noe ulik alder. Dette innebar at faktisk 80 % av togsettene som ble kontrollert, hadde alvorlige feil. Dette kan tyde på at NSB ikke har tilfredsstillende kontrollrutiner og heller ikke tilfredsstillende kvalitetssikring av konstruksjonsfunksjonene. Jeg vil da spørre statsråden om hun vil ta opp disse forholdene med NSB, slik at man kan få et kvalitetssikrings- og kontrollsystem som hindrer slike alvorlige tildragelser.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg har full tillit til at NSB tar opp dette selv. De har faktisk allerede gjort det, idet de, som sagt i mitt første svar, opplyser at de ved framtidig anskaffelse av nytt materiell vil fokusere sterkere på krav til og oppfølging av leveranser når det gjelder pålitelighet, tilgjengelighet og totaløkonomi.