Stortinget - Møte onsdag den 15. januar 1997

Dato: 15.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Erling Folkvord (RV): Dette spørsmålet gjeld praktiseringa av lovleg avlytting. Det er til samferdselsministeren:

Stortinget har fastsett lovreglar for telefonavlytting som krev at Telenor gjer sin del av jobben for politiet.

Utfører Telenor alt arbeid i tilknyting til dette på ein slik måte at både lov og forskrift og det personlege rettsvernet til den enkelte blir respektert?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg antar at noe av bakgrunnen for dette spørsmålet er den hendelsen som også er omtalt i media, og som avdekket at uvedkommende kom i kontakt med Telenors personell på dette området. Selv om det aldri ble utført eller startet konkrete forberedelser til avlytting, avdekker hendelsen svikt i rutiner som jeg av flere grunner tar svært alvorlig. Jeg har derfor bedt om at alle relevante sider vedrørende Telenors telefonkontroll snarest blir gjennomgått med sikte på å klarlegge om instrukser, regelverk og rutiner er tilfredsstillende, og om de blir fulgt i samsvar med forutsetningene.

På bakgrunn av saken satte Telenors ledelse umiddelbart i verk tiltak for å påse at behandlingen av telefonkontrollsakene skjer i overensstemmelse med lover og forskrifter og Telenors egne regler. Det er satt i gang en fullstendig gjennomgang av praksis ved utøvelse av telefonkontroll. Praksis vil bli skjerpet når det gjelder adgang til tekniske installasjoner, og gjeldende instrukser og rutiner vil bli vurdert og oppdatert.

Basert på den gjennomgangen som Samferdselsdepartementet har bedt Telenor om å foreta, vil jeg senere komme tilbake til representanten Folkvords skriftlige henvendelse om samme sak.

Erling Folkvord (RV): Eg er for så vidt glad for at det brevet som eg sende til samferdselsministeren for åtte dagar sidan, nå fører til ein full gjennomgang, slik som statsråden sa. Men eg vil rette søkjelyset på noko anna.

I ei pressemelding 10. januar skreiv Telenor i samband med at det blir sett i verk ein omfattande gjennomgang, følgjande:

... med henblikk på å bringe full klarhet i hvordan slike saker blir håndtert.

Den 10. januar var tre dagar etter at Telenor si leiing var gjord kjend med Hamar-saka. Er det ikkje ein fundamental ansvarssvikt, leiarsvikt, på toppen i Telenor når dei ikkje veit og ikkje kan gjere greie for i det heile korleis lov og instruks om telefonavlytting blir praktisert?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg antar at det ikke er noen problemer for Telenors ledelse å kunne gjøre rede for hvordan dette skal praktiseres, og hvordan det i all hovedsak blir praktisert. Men den hendelsen jeg nevnte innledningsvis her, avdekker jo at det er svikt i rutinene. Jeg synes, i likhet med Telenors ledelse, at det som der kom på bordet, er alvorlig nok til å ta en full gjennomgang, med full oppsjekking av hvordan praksis er, for å forhindre at noe slikt i det hele tatt kan gjenta seg.

Erling Folkvord (RV): Eg synest det var ei påfallande svak avslutning statsråden hadde i svaret på det førre spørsmålet, da ho sa at ho « regner med at ledelsen i Telenor snakker sant ». Ja, det skulle da berre mangle! Alle reknar jo med det. Spørsmåla mine handlar om kva statsråden meiner, ikkje om ho reknar med at Telenor-leiinga snakkar sant, for det er for så vidt sjølvsagt at ho reknar med det. Men er det ikkje ein leiarsvikt når Telenor si leiing må ha fleire veker på seg før dei kan gjere greie for korleis lov og forskrift om telefonavlytting blir praktisert og etterlevd? Er ikkje det også så viktige personvernspørsmål at dei heile tida av eige initiativ burde vere oppdaterte på korleis praksisen er? Det verkar som dei har sove. Ser ikkje statsråden den leiarsvikten?

Statsråd Sissel Rønbeck: På dette punktet vil jeg svare for meg selv. Jeg synes de spørsmålene vi nå snakker om, er så viktige og så alvorlige at det kaller på å ile langsomt - foreta grundige undersøkelser, tenke seg godt om før en er for bastant i forhold til en vurdering av hvordan det er og hvordan det skal bli. Så jeg synes det er mer betryggende at også Telenor nå er meget grundig i de gjennomgangene som skal foretas, enn at man er kjapp i forhold til å trekke konklusjonene.