Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 1997

Dato: 29.01.1997

Muntlig spørretime

Talere

Odd Roger Enoksen (Sp): Det er et spørsmål til statsråd Frøiland.

Vi har det siste året vært vitne til at det har vært lagt fram trusler både om rasjonering og kriseplaner for energiforsyningen. Samtidig kan vi i dag i Aftenposten se at det går mot rekordoverskudd innenfor denne bransjen, og vi har også de siste dagene lest at bl.a. Erik Dalheim fra Arbeiderpartiet har sagt at vi står framfor et veivalg i energipolitikken.

Senterpartiet har lenge hevdet at organiseringen av utenlandshandelen er en av de fremste årsakene til økte strømpriser. Vi har inngått eksportavtaler uten dekning. Nå stemte daværende nestleder i energi- og miljøkomiteen, Ranveig Frøiland, like før jul mot et forslag fra Senterpartiet om å evaluere energiloven. Jeg har derfor følgende spørsmål til statsråden: Vil det bli tatt et initiativ til en slik evaluering fra statsrådens side?

Statsråd Ranveig Frøiland: Når det gjeld energiloven og alle dei forholda rundt den som har vore omtalt i eit halvt års tid, har vi frå departementet si side sagt at vi no vil gjennomføra ei utgreiing om kraftbalansen fram mot år 2020, ei utgreiing som skal innehalda tiltak både når det gjeld bio, når det gjeld energiøkonomisering, moglegheitene for ny utbygging, opprusting av gamle kraftverk - altså den totale balansen vår - og i samband med det vil vi òg sjå på om det er enkelte ting ved energiloven som det kan endrast på. Og då vil eg returnera spørsmålet og seia at eg håpar at vi i denne samanhengen får konstruktive innspel som går på konkrete ting. For hovudintensjonen i energiloven slik som den ligg føre, tenkjer eg å føra vidare, for det er svært mykje ved energiloven vår som har vore positivt.

Odd Roger Enoksen (Sp): Det er kanskje freidig, men undertegnede vil hevde at konstruktive innspill er det kommet ganske lenge uten at det er blitt tatt så altfor store hensyn til dem.

Nå ser vi det utvalget som er i arbeid i Arbeiderpartiet, på en måte har skjøvet ansvaret over på styrene, og sier at styrene i de lokale e-verkene må ta sin del av ansvaret og ikke bare tenke profitt. Jeg tror, med respekt å melde, dette er å rette baker for smed. De tiltakene som statsråden er inne på, er selvsagt greie nok, og må også vurderes - både energibalanse innenlands, bioenergi, opprusting av gamle kraftverk, som var nevnt, osv. Men hvis man ikke er villig til å se på utenlandshandelen og se på de langsiktige eksportavtalene som er inngått uten at vi i dag har dekning for dette, vil problemet fortsatt være det samme. Altså: Det er de som har eksporten, som også styrer importen i dag. Dermed kan man fastsette et prisnivå på strøm som forbrukerne i Norge ikke er tjent med. Vil statsråden også følge opp dette?

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg må jo seia at eg trur dei fleste skal vera glade for at vi har hatt utanlandshandel i året som gjekk, når vi ser på at nettoimporten til Noreg i 1996 var på heile 9 TWh. Fordi vi hadde eit tørt år i Noreg og hadde lite kraft i magasina, er det klart at import har vore nødvendig for å sikra folk elektrisk kraft.

Min forgjengar har sagt i Stortinget at når det gjeld utanlandshandelen, skal vi koma tilbake til den i ei brei utgreiing til Stortinget. Så det skal vi følgja opp.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Paul Chaffey.

Paul Chaffey (SV): Den nye regjeringen har jo gitt inntrykk av at den vil føre en noe annen energipolitikk med større vekt på fornybar energi, og statsråden nevnte nå selv i sitt svar at det vil komme nye tiltak bl.a når det gjelder bioenergi. Og mitt spørsmål er: Hvilke tiltak kan vi vente på disse områdene - kan vi f.eks forvente en større økonomisk satsing på enøk og fornybar energi enn de ca 100 millionene i året som brukes i dag?

Statsråd Ranveig Frøiland: Når det gjeld bioenergi, har NVE i desse dagar sendt ut skriv til kraftverk og ulike andre som har vore i departementet og bede om pengar til tiltak for bioenergi, og vi har som siktemål i løpet av året å bruka i overkant av 50 mill. kr til desse tiltaka. I første omgangen er det områdetiltak for å få ei oversikt over kva vi kan gjera på infrastruktursida, få til meir bruk av bio. Som sagt har vi som siktemål å bruka desse pengane til det som går på område, og så kjem vi tilbake igjen til enkelttiltak og skal sjølvsagt ha samtaler med ulike andre som har gode idear om korleis vi kan utnytta bio til varme, for det er viktig at vi brukar det potensialet som finst på bio. Energiøkonomisering skal vi sjølvsagt òg følgja opp.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Gunnar Fatland (H): I den senere tid har tidligere statsråd Stoltenberg, tidligere nestleder i energi- og miljøkomiteen, Ranveig Frøiland, og direktør Diesen i NVE pratet prisene oppover i kraftmarkedet og legitimert prisøkningen langt utover de grunnleggende forhold og prisindikatorer i kraftmarkedet. Så leser vi da i Aftenposten 27. januar at Arbeiderpartiet har satt ned et utvalg som skal bremse kraftprisene, og mitt spørsmål er kort og godt: Har Regjeringen noen politikk på dette området, og hva går den politikken i så fall ut på?

Presidenten: Presidenten går ut fra at dette spørsmålet var til energiministeren, statsråd Ranveig Frøiland.

Gunnar Fatland (H): Ja, selvfølgelig, til energiministeren.

Statsråd Ranveig Frøiland: Ja, i Arbeidarpartiet er vi alltid aktive i arbeidet vårt med ulike spørsmål, og på landsmøtet vårt i haust var det mange forslag oppe om ulike sider både ved energilova og ved kraftforsyninga vår. Arbeidarpartiet sette ned eit referanseutval som skal arbeida med desse tinga, og det går heilt uavhengig av den politikken som vi har lagt til grunn når det gjeld det som vi har hatt av diskusjonar i Stortinget når det gjeld energilova, og det som eg omtala i førre svaret, til Enoksen.

Eg tar avstand frå at det er Diesen og den førre statsråden som har legitimert at prisane har gått opp. Eg trudde det var slik at i ein marknad, som Høgre heile tida seier dei vil ha, er det tilbodet som avgjer: Når det er lite kraft, slik som vi har hatt dei siste åra, vil prisen på krafta vera høg. Det var det som gjenspegla seg i fjor, for vi hadde lite kraft, og då var prisen høg. Har vi mykje kraft, er prisen lågare. Og slik vil det nok vera i denne marknaden.

Men vi kan ikkje berre sjå på straumprisen som ein del. Når ein ser på straumrekninga til den enkelte forbrukar, er den delt i tre: Avgifter utgjer ein tredel, nettoverføringar ein tredel, og prisen på kraft er den siste tredelen. Det er den siste biten vi snakkar om her, for det andre har styresmaktene kontroll over. Det er den tredelen som går på kraftprisen, som har svinga - ikkje så mykje, for prisen i fjor var vel tilsvarande det den var sist Stortinget gjorde vedtak om Statkraft sine prisar.

Presidenten: Gunnar Fatland - til oppfølgingsspørsmål.

Gunnar Fatland (H): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg ikke ble særlig klok av det.

Når det så gjelder prisutviklingen videre framover, har det i den senere tid, i løpet av høsten, vært to ulike forskergrupper som har kommet til samme konklusjon om den langsiktige prisutvikling i kraftmarkedet både i Norge og Europa, nemlig at dersom liberaliseringen får fortsette uten politiske inngrep i Norge, dersom kabelforbindelsene med utlandet blir bygd, og dersom liberaliseringen fortsetter i Europa, vil man få et kraftig prisfall på elektrisitet i Europa, stikk i strid med de prognoser som både Regjeringen og Statkraft prediker for det

norske folk. Dette har også konsekvenser for måten en håndterer kraftkrevende industri på i vårt eget land. Så mitt oppfølgingsspørsmål blir: Vil statsråden ta disse signalene til etterretning og i så måte endre den profil som Regjeringen har lagt på sin prispolitikk når det gjelder elektrisk kraft både til alminnelig forbruk og til industrien i særdeleshet?

Statsråd Ranveig Frøiland: Når det gjeld den kraftkrevjande industrien, har den førre statsråden sagt at vi skal koma tilbake til Stortinget med dette i god tid før desse kontraktane går ut i 2004 og 2006. Det aktar eg sjølvsagt å følgja opp, for eg er heilt merksam på det som Fatland seier.

Når det gjeld å gjera Fatland klok, kan eg ikkje hjelpa til med det spørsmålet.

Presidenten:: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Hilde Frafjord Johnson.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg noterer meg at statsråd Ranveig Frøiland nå sier at disse langsiktige kraftavtalene skal avklares « i god tid før ». Den ordlyd Stortinget brukte da vi behandlet denne saken nylig, var at dette skulle skje snarest mulig. Jeg håper at statsråden kan bekrefte at det faktisk er tilfellet. Snarest mulig innebærer faktisk meget snart, og jeg forventer at dette vil komme på bordet raskt.

Jeg vil også benytte denne anledningen til å sette søkelyset på kraftutvekslingsavtalene, for de har - som vi vet - en sentral funksjon i forhold til krafttilgjengeligheten i det norske energimarkedet, det nordiske markedet, og derfor også til prisspørsmålet. I Stortinget gjorde vi et vedtak sist denne saken ble diskutert, nemlig at vi skulle få en gjennomgang og en evaluering av Elsam-avtalen og de andre kraftutvekslingsavtalene. I Dagens Næringsliv den 22. januar 1997 kritiserer den danske Elsam-direktøren, Poul Sachmann, kraftutvekslingsavtalen mellom Norge og Danmark, og hans (presidenten klubber) kritikk samsvarer med Kristelig Folkepartis. Han viser til avtalemessige svakheter i denne avtalen.

Jeg vil spørre statsråden om når hun har til hensikt - og hvordan - å følge opp Stortingets vedtak.

Presidenten:: Presidenten må be om at taletidsreglene følges. Klokka og dette lyset er til hjelp for det.

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg kan berre gjenta at når det gjeld den kraftkrevjande industrien og dei avtalane som går ut, jobbar vi med det. Det er klart at vi skal koma tilbake til Stortinget tidlegare enn ein gjorde den førre gongen, då vi hadde eit visst tidsperspektiv i forhold til når avtalane gjekk ut. Det tek eg sikte på å følgja opp. Meir konkret kan eg ikkje vera, fordi det er eit veldig omfattande arbeid som skal gjerast, og det håpar eg òg at spørjaren har syn for.

Når det gjeld Elsam-avtalen, har eg sagt, og det gjentar eg igjen, at dette skal vi koma tilbake til Stortinget med i vår, og så skal vi få ein brei gjennomgang av alt dette som har vore hevda. Eg vil ikkje gå inn i dei konkrete tinga, for då trur eg at vi i nokon grad kan forskusla den debatten som vi kjem til å ha i samband med at vi kjem tilbake til det til våren.

Presidenten:: Vi får enda et oppfølgingsspørsmål - Erna Solberg.

Erna Solberg (H): Statsråden har kanskje et noe enkelt syn på hvordan markedet har utviklet seg. Det er jo slik at forventninger hos markedsaktørene også påvirker prisene i et marked. Og når representanter for reguleringsmyndighetene går så hardt ut som de gjorde i høst og sa at vi hadde kraftkrise, er det kanskje ikke rart at prisen øker, siden det tross alt er de som skal sitte på all tilgjengelig informasjon om hvordan prisutviklingen og utviklingen i reservoarene faktisk er.

Nå er det også slik at det ikke bare var snakk om hva som faktisk skjedde, men tidligere statsråd Jens Stoltenberg og også Ranveig Frøiland har tidligere påpekt at høyere priser var viktig for å få til energiøkonomisering, og at man burde legge inn prismekanismer som ville gjøre at man gjennom høyere priser fikk en bedre forvaltning av kraftressursene. Nå går man altså fra Arbeiderpartiets side ut med signaler om noe annet. Er dette noe annet enn valgkamp?

Statsråd Ranveig Frøiland: Dei som snakka om kraftprisar i haust, dei får ta ansvaret for det dei gjorde. Frå myndigheitene si side vart det gjort merksam på at situasjonen var slik at det var lite vatn i magasina. Vi måtte importera veldig mykje gjennom Elsam-avtalen med Danmark, og nettoimporten vår var 9 TWh.

Folk tok innover seg at situasjonen var slik at vi burde gjera noko. For det første har vi eit altfor høgt privat forbruk i dette landet når det gjeld elkraft, og det har vist seg at desse kampanjane som vart førte frå NVE si side i fjor haust, har ført til at hushaldningane har brukt mindre kraft. Det var nødvendig å seia frå om dette, og folk tok det på alvor, og det synest eg er bra.

Eg meiner faktisk enno at prisane på elektrisk kraft ikkje bør vera så veldig låge, for då går det ut over miljøet, og det vert eit auka forbruk.

Presidenten:: Vi får neste hovedspørsmål.

Peter Angelsen (Sp): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

I brev av 6. november 1996 til Høge Nord Alliansen uttalte førstestatsadvokaten i Nordland at det ikke vil bli begjært utlevering av Paul Watson og Lisa Distefano, som er straffedømt i forbindelse med forsøket på å senke hvalfangstskuta « Nybræna ». I brevet går det fram at det heller ikke vil bli iverksatt tiltak for å gjennomføre de gjenstående rettssakene i forbindelse med forsøket på å senke hvalfangstskuta « Senet » og slaget med kystvaktskipet « Andenes » i Vestfjorden.

Dette er saker som næringspolitisk sorterer under fiskeriministerens ansvar. Hva er fiskeriministerens syn på at rettsapparatet og Utenriksdepartementet ikke følger opp med straffeforfølging overfor slike kriminelle handlinger mot norske borgere og mot legal norsk næringsvirksomhet? Hvalfangerne er i den situasjon i dag at de faktisk talt på grunn av de internasjonale truslene fra såkalte miljøaktivister må ha krigsassuranse på sine fartøyer.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg registrerer at Stortinget i en annen sak som for tiden er til behandling, har understreket sterkt at påtalemyndigheten må ha frihet til å vurdere hvilke skritt de skal ta. Jeg legger til grunn at det også gjelder i dette tilfellet.

Peter Angelsen (Sp): Jeg må si at det var et kort og lite utfyllende svar når jeg ber om fiskeriministerens syn på det at norsk næringsvirksomhet og norske borgere ikke skal være beskyttet av rettsapparatet når det gjelder utenlandske kriminelle handlinger som foregår på norsk jord. Jeg vil gjerne ha et mer utfyllende svar fra statsrådens side. Er det slik at Regjeringen i det hele tatt ikke ønsker å bruke norsk lov, som de er forpliktet til, for å beskytte norske borgere?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Når det gjelder utformingen av lovverket, er det selvsagt slik at norsk lov skal følges. Når det gjelder spørsmålet om påtalemessige skritt, tilligger det påtalemyndigheten, og når det gjelder de standpunkter som rettsapparatet tar, tilligger det rettsapparatet. Jeg tror ikke det ville være en heldig utvikling om statsråden fra Stortingets talerstol skulle gi råd til påtalemyndigheten om hvilke standpunkt og skritt påtalemyndigheten skal ta. Likeså vil rettsapparatet måtte foreta den vurdering som tilligger dem etter den maktfordeling som følger av den norske grunnloven.

Presidenten: Vi får neste hovedspørsmål.

Kjellbjørg Lunde (SV): Eg har eit spørsmål til planleggings- og samordningsministeren. Det går på problemet med den store satsinga på olje- og energisektoren kontra den manglande satsinga på alternativ energiutvikling, som statsministeren seier skal vere eit hovudsatsingsområde i forhold til framtidas energibruk. Altså: No aukar effekten av olje- og gassinvesteringane - eg såg nyleg med 1 milliard fleire fat enn tidlegare berekna, i dei neste ti åra. Vi investerer ca 25 milliardar kr i denne sektoren og om lag 100 mill. kr på alternativa, samtidig som vi blir rikare og rikare på grunn av desse inntektene. Men så seier Regjeringa at vi ikkje kan bruke meir av desse pengane til investeringar i alternativ utvikling, f.eks teknologiutvikling og kunnskapsbasert industri, fordi det skapar negative ringverknader i økonomien.

Då må eg spørje den nye samordningsministeren: Korleis kan dette henge saman - vi blir stadig meir avhengig av olje og gass, men vi kan ikkje investere alternativt?

Statsråd Bendik Rugaas: Det er riktig at vi har et oljeutvinningstempo som representanten Lunde peker på, og at vi faktisk har vært så dyktig her i dette landet når det gjelder å utvikle ny teknologi, at vi får mer ut av den oljeutvinningen enn vi faktisk hadde regnet med. At vi så får inntekter av den som vi skal håndtere på en forsvarlig måte for kommende generasjoner, ser jeg ikke som det helt store problemet. Hva vi så etter hvert skal gjøre når det gjelder å investere mer av disse midlene i alternative energiformer, er blant de tingene vi nå drøfter, og som også skal komme til syne i oppfølgingen av et langtidsprogram. Hvis representanten nå skal ha en prislapp av meg på hvor mye som skal gå til dette eller hint, er jeg ikke i stand til å gi den her, men de alternative energiformene har så absolutt Regjeringens oppmerksomhet.

Kjellbjørg Lunde (SV): Ja, men signala frå Regjeringa er at vi ikkje kan investere meir av desse enorme inntektene på næringar i Fastlands-Noreg, verken i privat eller i offentleg regi, som fører til desse såkalla negative verknadene - inflasjon, prisstigning og slikt. Ser vi på årets budsjett, kuttar ein faktisk på ein del av det som går på teknologisk satsing, forsking og utvikling.

Og så spør vi: Korleis skal vi få snudd denne negative spiralen både økologisk og økonomisk når Regjeringa er så restriktiv med å investere i det som kan bli framtida - utdanning, teknologiutvikling, satsing på alternativ energi osv.? Dette heng ikkje saman. Vi kan ikkje vente så veldig lenge på denne planlegginga og utreiinga når vi ser at alt vi gjer konkret i dag, går i gal retning. Det er desse samanhengane eg gjerne vil ha nokre konkrete svar på.

Statsråd Bendik Rugaas: Jeg har stor forståelse for det. Jeg ber også om forståelse for at det mennesket som står foran Kjellbjørg Lunde her, har vært i en jobb i drøyt to måneder og setter seg inn i et ganske omfattende saksområde, hvori er opptatt utarbeidelsen av et langtidsprogram, som jeg tror vi alle sammen skal ha stor interesse av å debattere i denne sal om ikke så altfor lenge. En del av de temaene som representanten her tar opp, vil vi komme tilbake til da.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Øystein Djupedal.

Øystein Djupedal (SV): Statsråd Bendik Rugaas har også fått ansvaret for bygging av Det norske hus, og etter hva jeg forstår, skal Det norske hus også bestå av en kunnskapssøyle. Som tidligere spørrer har vært inne på, ser en ikke sammenhengen mellom Regjeringas retorikk og det Regjeringa gjør i sin oppfølging. Nå forstår jeg at statsråden også skal ta ansvaret for langtidsplanleggingen, og det siste Regjeringa gjorde i så måte, var å skjære en halv milliard kr til utdanning og kunnskapsformidling ved salderingen av årets budsjett.

Min oppfølging er at det kanskje er håp om at man kan være litt mer visjonær enn det statsråden så langt har vært, hvis statsråden er enig i at en investering i utdanning og kunnskap vil være et av de satsingsområdene som ligger i langtidsprogrammet. Vil det bety at statsråden vil sørge for at det vil være mer sammenheng mellom den retorikk Regjeringa bruker, og det faktiske innholdet i politikken? Så langt er det gapet og spriket der som forbauser oss, for investering i utdanning oppleves vel som noe av det mest fornuftige en nasjon kan gjøre.

Statsråd Bendik Rugaas: Jeg har ingen problemer med å slutte meg til den beskrivelse som representanten her gir. Det er en god investering for ethvert samfunn å legge penger og utviklingsmidler i kunnskap, utdanning og forskning. Det er det ikke noen tvil om. Det mener Regjeringen at den har gjort, og det akter den også å følge opp. At man så kan diskutere størrelsen på dette og rammene for det, har jeg registrert. Jeg hadde også anledning til å ta del i det som skjedde i denne salen før jul, så jeg vet faktisk litt om det.

Presidenten: Vi får neste hovedspørsmål.

Håkon Giil (Sp): Eg vil stille fylgjande spørsmål til miljøvernminister Thorbjørn Berntsen: Prosjektet Miljøvern i kommunane har gått inn i ein ny fase ved at dei tidlegare øyremerkte midlane no vert innlemma i det ordinære rammetilskotet til kommunane. Naturvernforbundet har innhenta opplysningar som kan tyde på at mellom 25 og 30 % av dei 420 miljøvernstillingane kan verte borte i 1997.

Kva vert gjort frå departementet si side for å skaffe seg oversyn over utviklinga?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, vi følger nøye den utviklingen. For dersom det skulle skje at kommunene nå så å si sier opp eller ikke reengasjerer disse miljøvernlederne, så vil det være veldig trist. Vi har ikke fått noe tall fra bl.a. Kommunenes Sentralforbund - som vi formoder har best oversikt over hva som skjer ute i kommunene - som ligger i den størrelsesordenen. Vi har fått informasjoner som går på at en del kommuner nå har sagt opp sine miljøvernledere. Det beklager vi, og den utviklingen følger vi veldig nøye med i. Men slik situasjonen ser ut fra vårt ståsted akkurat nå, foreligger det ikke noen alarmerende tilstander som tilsier at Regjeringen - iallfall på det nåværende tidspunkt - bør sette inn ekstraordinære tiltak.

Men når jeg har ordet, vil jeg benytte anledningen til å oppfordre kommunene til ikke å gjøre dette. For i de tilfellene det gjøres, er det et slags bilde på hvilket ansvar mange kommuner tar for miljøspørsmålene. Det er ikke bra hvis det skulle ende med at de sier opp miljøvernlederne.

Håkon Giil (Sp): Eg har fylgjande oppfylgingsspørsmål: Vi er samde om at det er viktig at kommunane har stillingar der det vert føresett at miljøvernarbeidet er primærfunksjonen. Men eg går ut frå at vi også er samde om at det aller viktigaste er at sjølve funksjonen vert ivareteken og miljøvernarbeidet vert fylgt opp. Eg viser her m.a. til komitefleirtalet si presisering ved budsjettførehavinga før jul vedkomande Rio-konferansen sitt sluttdokument, Agenda 21, der alle lokalsamfunn vert utfordra til å utarbeide ein Lokal Agenda 21 - ein handlingsplan.

Kva vil verte gjort for å fylgje opp kommunane sitt arbeid med Agenda 21 med eller utan formelle miljøvernstillingar?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: På dette området må jeg også si at det foregår mye positivt ute i mange kommuner. Det som kommer til å skje konkret fra Regjeringens side, er at vi i stortingsmeldingen om bærekraftig miljøvernpolitikk som skal legges fram nå i vår, vil ha en omfattende gjennomgang av hvilke rammer og hvilken strategi som Regjeringen mener bør legges for arbeidet med Lokale Agenda 21, så det arbeidet er i full gang og blir presentert for Stortinget i løpet av våren.

Presidenten: Vi får neste hovedspørsmål.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråd Ranveig Frøiland:

Statsråd Bendik Rugaas snakket om at Regjeringen ville drøfte satsing på alternative energikilder. Da kan jeg få lov til å opplyse Regjeringens medlemmer om at Stortinget i forbindelse med behandlingen av klimameldingen den 22. februar i fjor vedtok to forslag for økt satsing på alternative energikilder - et om bioenergi, som Regjeringen nå følger opp, og et annet om opprettelse av et eget energiprogram for satsing på nye fornybare energikilder.

Etter Stortingets vedtak for om lag et år siden har - så langt jeg vet - intet skjedd med dette forslaget. Vi har stampet i motvind når vi har fremmet forslag til bevilgninger, og tidligere energiminister Jens Stoltenberg meddelte aldri Stortinget hvordan han hadde til hensikt å følge opp Stortingets vedtak. Nå får vi stadig nye rapporter om energipotensialet i bl.a vindkraft og solvarme og andre energikilder, men en er altså avhengig av et eget energiprogram som inkluderer investeringsstøtte i en overgangsperiode for å få fart på dette. (Presidenten klubber.) Da er mitt spørsmål til statsråd Ranveig Frøiland: Når kommer energiprogrammet, når har hun tenkt å følge opp Stortingets vedtak?

Presidenten: Spørsmålet skal ligge innenfor den tildelte taletid.

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg bed om litt forståing for at eg ikkje har alt klart for meg etter den eine månaden i stolen i departementet. Men på det første spørsmålet eg fekk, svara eg at vi har tenkt å setja i gang ei fagutgreiing når det gjeld kraftbalansen mot år 2020. Det er klart at inn i den skal vi leggja mange av dei tinga Hilde Frafjord Johnson er oppteken av. Vi må sjå korleis vi skal dekkja oss inn. Vi har sagt i vårt program - og det har Stortinget òg sagt mange gonger - at i eit normalår skal forbruket vårt vera dekt av fornybare energikjelder. Då må vi sjå på dette som går på bio. Der har vi laga eit program om korleis vi skal bruka dei pengane vi har i år. Når det gjeld energiøkonomisering, driv dei regionale enøksentra veldig godt på det området no, og brukar dei pengane - ikkje 100 mill. kr som Kjellbjørg Lunde sa, men totalt 350 mill. kr - til energiøkonomiseringsarbeid, så dette går kontinuerleg. Men så skal vi ha denne utgreiinga som skal fortelja noko om korleis situasjonen er, og kva vi kan gjera for å dekkja opp forbruket vårt med fornybare energikjelder. Alle dei vedtaka som Stortinget har fatta tidlegare, vil verta følgde opp. Eg vil ikkje seia at eg ikkje har teke stilling til energiprogrammet, men eg ser det heilt naturleg at det vert følgt opp i samband med utgreiinga.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Det er altså ikke representanten Hilde Frafjord Johnsons engasjement som skal legge grunnlaget for Regjeringens politikk. Dette er Stortingets eget vedtak. Og med sin bakgrunn fra Stortinget bør statsråden vite at dette bør følges opp og ikke avventes til en utredning kan foreligge i 1998, etter det jeg har forstått, muligens med en stortingsmelding i 1999. Det er helt klart at Stortingets vedtak skal følges opp nå, og det bør Regjeringen også gjøre. Jeg håper at statsråd Ranveig Frøiland kan love dette. Dette vedtaket skjedde altså for et år siden.

Nå vil jeg også få reise et annet spørsmål som er knyttet til utslipp av nitrogenoksider, som også har med alternativ energi å gjøre, men også med de to gasskraftverkene som nå kanskje skal bygges på Vestlandet. Der har Regjeringen bedyret overfor Stortinget at man skulle bruke den best tilgjengelige teknologien for å redusere de miljøskadelige utslippene. Så vidt jeg har forstått, har statsråden sådd tvil om man skal bruke den best tilgjengelige teknologien når det gjelder nitrogenoksider. Og jeg vil be statsråden bekrefte at hun faktisk har tenkt å følge opp det den tidligere statsråden har bedyret overfor Stortinget.

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg synest det hadde vore greitt om alle kunne lese kva eg har sagt, og ikkje berre lese omtale av kva eg har sagt.

Det som er tilfellet når det gjeld den reinseteknologien som enkelte vil at ein skal nytta for NOx-utslepp, er at det ligg til miljøvernet, SFT, å godkjenna utsleppa av NOx. Eg har sagt at vi skal følgja opp med best mogleg teknologi, og det er klart at det har vi tenkt å gjera.

Dersom ein får vedtak om å byggja desse to gasskraftverka, er det Naturkraft som skal presentera sjølve prosjektet for SFT og gjera greie for kva NOx-utsleppa er, så er det SFT som skal godkjenna det, og anke kan skje til Miljøverndepartementet. Om det då vert kravt reinseanlegg for utsleppa av NOx som det her er snakk om, kan ikkje eg stå og seia her i dag, for det er ein annan diskusjon som må gå føre seg når prosjektet er meldt bygningsmessig.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Per-Kristian Foss (H): Mitt spørsmål går til ministeren med ansvar for langtidsplanlegging.

Vi er vant til å få den type svar fra flere statsråder at spørsmålet er under utredning. Når imidlertid en representant for Regjeringen går ut og tenker høyt i avisen om fremtidige generasjonsforpliktelser, må jeg kunne forlange at andre representanter for Regjeringen klargjør om dette er Regjeringens politikk. I Aftenposten den 22. januar gikk statssekretæren i Finansdepartementet, Marianne Andreassen, ut og fortalte det norske folk at det er penger nok til fremtidige pensjoner - stikk i strid med hva Regjeringen tidligere har sagt. Forutsetningen for hennes beregning er, som det klart fremgår av avisen, at vi kan ha like stort overskudd i alle fremtidige år frem til 2030 som vi vil ha i toppåret 1997. Mitt spørsmål er: Mener planleggingsministeren at dette er en realistisk forutsetning?

Statsråd Bendik Rugaas: Det er jo fristende for en planleggingsminister som skal se inn i framtiden, å referere til dikteren som sier at det er særdeles vanskelig å spå om denne framtiden. Det vet vi alle sammen, la det ligge.

Det er slik at de økonomitallene som her refereres, innebærer en betydelig grad av usikkerhet, samme hvordan man snur og vender på det, når man går inn i tiden. Det at vi tar utgangspunkt i et år som ligger høyt, som det blir pekt på her, tar jeg til etterretning. Jeg registrerer det; det er blant de tingene som er med på å danne et grunnlag for de planer vi skal legge. Jeg føler at denne diskusjonen får representanten Foss heller ta med min kollega fra Finansdepartementet for å se på dette, jeg føler meg ikke budd til å gå inn i en drøfting av hvordan tallene er framkommet. Det jeg vet derimot, er at det i det arbeidet vi nå er inne i, ligger en rekke føringer som vil påvirke den norske økonomien i framtiden, og vi forsøker å gi en beskrivelse av det som skal ta høyde for at vi kan veie disse opp mot hverandre. Så veldig mye mer enn det kan jeg altså ikke si nå.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker for svaret.

Jeg registrerer at Regjeringens måte å håndtere sin egen langtidsplanlegging på arter seg som et offentlig seminar med høyttenkning. Det er jo interessant nok. Men mitt spørsmål var i grunnen basert på følgende enkle forutsetning: Vi har jo hørt fra denne regjering utallige ganger tidligere at man vil bruke oljefondet, petroleumsfondet, til å ha det der også i dårlige tider, altså drive det Regjeringen har kalt « motkonjunkturpolitikk » - det er et kjent begrep i Regjeringens egen retorikk. Mitt spørsmål er: Når man legger til grunn en toppårsforutsetning, varende i 33 år, må jo det innebære at Regjeringen har forlatt sin forutsetning om motkonjunkturpolitikken? Intet ville glede meg mer, selv om jeg ikke tror beregningen blir mer realistisk av den grunn.

Statsråd Bendik Rugaas: Når det gjelder de tallstørrelsene som her refereres, får jeg igjen understreke at det er en rekke forhold som går inn i de økonomiframskrivningene som gjøres bl.a av Finansdepartementet. Det vil også være kjent at man har vurdert andre tiltak underveis som kan være med på å sikre den økonomi og det grunnlag som skal være til stede for pensjonsutbetalinger også i framtiden. Sett fra en synsvinkel har den norske økonomien betydelige ressurser og mye penger, og det har ikke minst vært et anliggende for denne regjering å se til at vi ikke bruker for mye av det akkurat nå i dag.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Johan J Jakobsen (Sp): Jeg vil stille spørsmål til planleggingsministeren, som er gitt en sentral rolle i forbindelse med de varslede rådsmøtene hvor Regjeringen skal møte personer med høy kompetanse for bl.a annet å få tilførsel av ideer, som det heter.

I spørretimen den 4. desember i fjor svarte statsministeren et uforbeholdent ja på et konkret spørsmål om åpne rådsmøter og tilgjengelighet til de dokumenter som foreligger i forbindelse med disse møtene. Opplysninger som har kommet fram nå, kan - jeg understreker kan - tyde på at Regjeringen vil begrense denne åpenheten til å frigi referatene fra møtene. Mitt spørsmål til planleggingsministeren er: Kan planleggingsministeren her i Stortinget i dag bekrefte at statsministerens uforbeholdne ja til full åpenhet i forbindelse med rådsmøtene fortsatt er Regjeringens linje?

Statsråd Bendik Rugaas: Som jeg har antydet: Det er ikke lett for en ny statsråd alltid å ha konkrete og greie svar på spørsmål som kommer opp, fordi mye har en lang forhistorie. Derfor er jeg særlig glad for å kunne si til representanten Jakobsen at svaret er ja. Det er absolutt intensjonen å følge opp den åpenheten som statsministeren signaliserte her før jul.

Johan J Jakobsen (Sp): Det var et positivt svar, men for å være helt sikker vil jeg stille følgende tilleggsspørsmål: Betyr full åpenhet i Regjeringens vokabular at det her også er full åpenhet i den betydning at pressen skal være til stede, og at det ikke bare begrenses til referat fra disse møtene?

Statsråd Bendik Rugaas: Dette har vi drøftet, og vi er nå inne i en prosess som tar sikte på å få lagt et løp framover som skal involvere så mange som mulig fra forskjellige sektorer i samfunnet. Dette er egentlig mer et praktisk spørsmål om hvordan man organiserer de rådsmøtene vi skal ha i gang, og hvordan dette rent logistikk betraktet og med lokaler kan ordnes. Hvis man tenker seg en forsamling som består av et visst antall personer og så like mange pressefolk, er kanskje ikke det den mest konstruktive måten å gjøre det på. Men jeg er ganske viss på at vi skal finne en god måte å løse dette på, slik at pressen og andre medier får rikelig tilgang til å være med i dette.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Marit Arnstad.

Marit Arnstad (Sp): Planleggingsministeren er jo meget positiv her i dag, og det var også statsministeren sist. Men siden statsministerens svar er vi blitt mer usikre på hva som egentlig lå i begrepet « åpenhet ». Så hvis vi nå her kan få bekreftet at det både vil være møteoffentlighet i disse rådene, at det vil være dokumentoffentlighet, og at det ikke vil være et sammendrag av referatet, altså en styrt informasjon, men at det vil være et stenografisk, offentlig tilgjengelig referat fra disse rådene, vil vi være fornøyd med det, og vil gjerne ha det bekreftet.

Statsråd Bendik Rugaas: Hvordan dette vil være helt til minste detalj, vet jeg faktisk ikke her i dag. Men at vi skal finne en ordning for dette som sikrer alle som er interessert i å ta del i det som foregår på rådsmøtene, og også kunne se på dette for å følge det opp, gi tilbakemeldinger, det føler jeg meg viss på at vi skal klare.

Presidenten: Vi får neste hovedspørsmål.

Paul Chaffey (SV): Det er et spørsmål til olje- og energiministeren.

Så vidt jeg skjønner, har prognosene for norsk oljeproduksjon igjen økt, og i den forbindelse har olje- og energiministeren uttalt seg til en del aviser om denne produksjonstoppen på 3,7 millioner fat om dagen.

Ved inngangen til 1990-tallet var produksjonen omtrent 1 1/2 million fat om dagen. Alle synes det var mye den gang, men vi har altså mer enn fordoblet norsk oljeproduksjon. Hvis prognosene er like feil nå som de var da, vil produksjonen bli enda høyere, med alle de problemene det skaper i forhold til både internasjonale klimaforhandlinger og press i norsk økonomi. Og mitt spørsmål er: Kan statsråden antyde noen øvre grense for hva som er en forsvarlig norsk oljeproduksjon?

Statsråd Ranveig Frøiland: Då vi begynte å utvinna olje frå ein del felt, såg vi at vi kunne klara å ta ut rundt 24-25 % av olja i felta. No har altså ny teknologi, ved at det vert bora horisontalt, ved at vi tar desse - skal eg seia - « tilliggende herlighetene » som ligg til felta, gjort at ein tar ut 41 % av feltet. Målet er at ein skal klara å koma opp i eit uttak på 50 %. Og det er klart at viss ein finn ny teknologi som gjer at ein kan gjera det, får vi meir ut av kvart felt. Derfor vil eg ikkje seia at vi, når vi er på eit felt og tar ut olje, skal gå derifrå. Då er det mest økonomisk å vera der og ta ut den olja som finst. Gunnar Berge sa til ei avis i går at det ikkje er slik at om ein mjølkar ein spene mindre på kuene, får ein meir mjølk. Då forsvinn mjølka. Slik er det òg på felta i oljesektoren. Viss ein går derifrå, kan ein ikkje koma tilbake igjen og ta dei siste 10 %. Ein må gjera det medan ein er der. Det er i alle fall dårleg økonomi og dårleg planlegging å setja eit visst tal på dei fata vi skal ta frå desse felta, når det viser seg at vi kan ta opp så mykje meir. Det er dei store felta som vart vedtekne bygde ut for 20 år sidan, som representerer over 70 % av den produksjonen som vi har på sokkelen i dag.

Paul Chaffey (SV): Vi skal vel alle glede oss over teknologiens åpenbaringer på dette området. Problemet er jo at man samtidig som dette skjer, bygger ut en rekke nye felt, slik at totalproduksjonen blir så stor at Norge er blitt en sinke i klimaforhandlingene, og vi har store pressproblemer i norsk økonomi. Og mitt spørsmål var derfor: Finnes det noen øvre grense for hva som er forsvarlig norsk oljeproduksjon? Noen av oss mener at den grensen allerede er nådd. Men er det noen grense for Regjeringen? Er det f.eks slik at 4 millioner fat om dagen er for mye, eller er det sånn at 5 millioner fat om dagen er for mye? Eller må vi slå Saudi-Arabias 7 1/2 millioner fat om dagen før det blir sett på som et problem for norsk økonomi?

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg føler at eg har svart på det spørsmålet. Ein kan ikkje setja ei øvre grense for kva vi skal ta ut når vi er komne i gang med produksjonen, for då er det altså dårleg økonomi å gjera det, og det er dårleg planlegging i forhold til alle dei vedtaka vi har gjort tidlegare. Eg meiner, og det har eg sagt mange gonger før, at der ein kan gjera noko for å avgrensa, viss det er det ein har ønske om å gjera, er i leitefasen. For når ein først har invitert oljeselskapa til å vera med på å leita, og dei har brukt veldig mykje pengar på å leita og finna nye felt, er jo intensjonen til selskapa - og sjølvsagt òg til staten - at felta skal byggjast ut.

Så har vi hatt i gang eit NORSOK-arbeid for å gjera det enklare og meir kostnadseffektivt å driva på sokkelen, og det har ført til at ein del oljefelt har kome tidlegare til utbygging enn føresett, fordi ein har gjort eit veldig godt arbeid i dette NORSOK-prosjektet.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Håkon Giil.

Håkon Giil (Sp): Eg vil stille fylgjande oppfylgingsspørsmål, tilleggsspørsmål, i samband med det svaret som no er gitt:

Nyare opplysningar kan tyde på at utsleppa til luft og flyktige organiske sambindingar har auka radikalt i Noreg, og aktivitetane i samband med oljeutvinninga er sterkt medverkande her - eg tenkjer konkret på bøyelasting frå skip. Dette har fått verknader for metanutslepp og for utslepp av flyktige organiske sambindingar. Har desse nye opplysningane fått nokon som helst innverknad på oljeministeren når det gjeld oljeutvinningstempoet og dei utsleppa som fylgjer av dette?

Statsråd Ranveig Frøiland: No har vi òg hatt i gang eit arbeid som heiter Miljøsok, som myndigheitene i lag med oljeindustrien har arbeidt ut. Det er ein rapport som ikkje er behandla politisk enno, men den viser, med alle dei tiltaka som ein har gjort og som ein forpliktar seg til å følgje opp seinare, at pr. produsert eining av olje og gass slepper vi ut mindre enn andre som vi kan samanlikna oss med. Det seier meg at det er viktig at vi driv produksjonen i Nordsjøen. For det er ikkje slik at det er vi som bestemmer kor mykje Europa skal bruka av olje. Dersom ikkje vi produserer den, blir det Russland eller andre land som gjer det, som ikkje har så strenge miljøkrav som vi har - som altså produserer olje med meir forureining pr. eining enn det vi gjer. Det er klart at alle desse forhalda er med når ein skal vurdera heilskapen.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Kjellbjørg Lunde.

Kjellbjørg Lunde (SV): Det var veldig til defensiv haldning, synest eg, både frå den eine og den andre her. Eg forstår at det er vanskeleg for statsråden å stipulere ei slags avgrensing for det som er forsvarleg uttak. Desse teknologiske tinga kan vi for så vidt vere einige om. Dersom ein i det heile tatt kan tenkje seg at vi i alle fall skal gjere vårt til at det ikkje går heilt løpsk både nasjonalt og i forhold til moglegheita for å oppnå internasjonale avtalar, må eg spørje statsråden: Dette med framtidige lisensar, er det slik at det kan svive i tanken at det er mogleg å avgrensa tildelinga av nye lisensar for i alle fall å tenkje litt framover?

Statsråd Ranveig Frøiland: Det er kjekt at Kjellbjørg Lunde er på offensiven heile tida!

Eg føler faktisk at vi har ein politikk som vi kan forsvara. Når representanten snakkar om framtidige lisensar, går eg ut frå at det er neste konsesjonsrunde ho snakkar om. Vi har ikkje teke stilling til den 16. konsesjonsrunden, når den skal føregå, men det som er klart, er at den 15. konsesjonsrunden no er i full gang. Ein finn gass, og ein håper på å finna meir. Tildelingane av konsesjon er i gang, og eg meiner faktisk at finn vi noko, skal det gjerast tilgjengeleg og byggjast ut.

Så er det slik at dette Stortinget har vedteke dei fleste utbyggingar samla. SV har vore imot eit par prosjekt, men det er òg slik at når vi har diskutert - den siste vi var opptekne av, var Norne - er det veldig mange her i salen som har vilja diskutera kor basen skulle liggja, men feltet skulle ein ikkje byggja ut! Det er òg eit problem.

Presidenten: Vi får oppfølgingsspørsmål fra Hilde Frafjord Johnson.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Statsråden snakket om de « tilliggende herlighetene » i småfeltene i Nordsjøen, og der er jeg faktisk litt enig med henne. Men hennes problem er at det vi nå kan risikere, er at disse tilliggende herligheter ikke blir utbygd, mens man går på elefantjakt på Haltenbanken og andre steder. Det som er en bekymring i en del selskaper som ønsker å få bygd ut de små og marginale feltene, er faktisk at vi kan stå overfor en situasjon hvor man stimuleres til elefantjakter, mens man lar disse feltene bli liggende. Det er ikke noen ønsket utvikling, og det håper jeg at statsråd Frøiland kan forstå, og at man f.eks kan skyve ut den 16. konsesjonsrunden og gjøre noe med lisenstildelingene framover.

La meg også få følge opp spørsmålet, for dette har noe med CO2-utslipp og nitrogenoksidutslipp å gjøre. Statsråd Frøiland svarte på spørsmål om gasskraftverk at hun ville overlate dette spørsmålet (presidenten klubber) om teknologi til Naturkraft AS. Da vil jeg sitere fra innstillingen om gasskraftverk: (Presidenten klubber.)

« Desse medlemene ber departementet vurdera korleis nemnde initiativ kan stimulerast og følgast opp også frå styresmaktene si side. »

Det er altså statsrådens ansvar, og jeg ber henne følge opp det.

Presidenten: Presidenten må enda en gang presisere at spørsmålet skal ligge innenfor den tildelte taletid.

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg er kjend med det arbeidet ein gjer frå ein del grupperingar og frå Oljedirektoratet når det gjeld å nytta « tilliggende herligheter », altså dei små felta. Men då blir det eit spørsmål om vi skal frigjera alt i Nordsjøen, om vi ikkje skal ha konsesjonstildeling. Så det er mange spørsmål som her må svarast på før eg er budd til å seia at slik og slik skal vi gå fram. Eg sa når det gjeld 16. konsesjonsrunde, at den har vi ikkje teke stilling til, og det gjentar eg.

Når det gjeld kva slags teknologi som skal brukast på gasskraftverka, har Stortinget sagt - fleirtalet i Stortinget, som var oppteken av å byggja gasskraftverk - at vi skulle bruka best mogleg teknologi. Mindretalet vil ikkje vera med og byggja det i det heile, så dei har ikkje meint noko om denne teknologien. Det som eg har sagt, og gjentar, er at det er SFT som skal stilla krav om utslepp. Og før dei har stilt sine krav, synest eg det er urimeleg å snakka om kva slags system ein skal bruka.

Presidenten: Vi får enda et oppfølgingsspørsmål - Ragnhild Queseth Haarstad.

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Statsråden sa at på grunn av de vedtak som Stortinget har gjort og den teknologi som etter hvert har blitt utviklet, som gjør at vi nå kan ta ut mer av flere felt enn vi trodde da vedtakene ble gjort, er det ikke mulig å gjøre noe med det høye oljeutvinningstempoet vi i dag har. Jeg vil da bare minne om at det er mulig å bruke petroleumsloven. Det har vært fremmet forslag i Stortinget om det. Arbeiderpartiregjeringer har tidligere gjort det, og gjorde det senest for 10 år siden. Det er også mulig å ha en køordning for når man slipper fram felt i drift, at man holder tilbake felt fra å settes i produksjon, slik at man kan gå inn og regulere dette noe hvis det er ønskelig.

Mitt spørsmål er: Er det ønskelig sett fra Regjeringas side å få noe kontroll over oljeutvinningstempoet? Og er Regjeringa i tilfelle villig til å bruke de tiltak som jeg nå har nevnt?

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg håper at eg ikkje har sagt at det ikkje er mogeleg å gjera noko. Det eg har meint å seia, er at det ikkje er ønskjeleg å gjera noko i produksjonsfasen. Eg meiner det er best økonomisk å ta ut det som er av feltet mens ein er der. Eg er kjend med at ein kan bruka petroleumsloven. Eg synest den er eit dårleg verkemiddel å bruka, for då vert det veldig uøkonomisk å gjera desse tinga.

Når det gjeld køordning, er det heilt riktig at vi hadde det på slutten av 1980-talet. Etter det eg kjenner til, var det einaste den førte til, at fleire la seg i køen fortast mogleg, for dei var så redde for ikkje å koma med. Derfor vart det eit veldig press for å få i gang og byggja ut dei eksisterande felta, og sånt ønskjer vi sjølvsagt ikkje. Det einaste feltet som ikkje vart bygt ut i den fasen, var Balder-feltet, som har ein lisens frå mange, mange år tilbake i tida. Det var faktisk det einaste som ikkje vart bygt ut.

Presidenten: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Margaret Eide Hillestad (Sp): Jeg vil stille et spørsmål til statsråd Rugaas.

I regjeringserklæringen til Stortinget den 29. oktober i fjor sa statsminister Thorbjørn Jagland følgende:

« Det skal lages delplaner for effektivisering og avbyråkratisering i stats-, fylkes- og kommuneforvaltningen for å frigjøre ressurser til ny tjenesteproduksjon. »

I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 1997 foreslo Regjeringen å bygge opp det sentrale byråkratiet med f.eks. 14 nye stillinger til det nye Planleggings- og samordningsdepartementet og 25 nye stillinger til fylkesmannsembetet, noe Senterpartiet gikk imot. Samtidig ser vi at det foregår en sammenslåing av tollsteder og Konkurransetilsynets distriktskontorer.

Mitt spørsmål er: Kan planleggingsminister Rugaas fortelle noe om hvor Regjeringen vil avbyråkratisere og effektivisere forvaltningen for å frigjøre ressurser til tjenesteproduksjon?

Statsråd Bendik Rugaas: Dette er et område som jeg føler virkelig griper inn i det departement jeg er blitt satt til å bestyre, og som er en nyskaping som heter Planleggings- og samordningsdepartementet. Vi skal også ha på plass en planleggings- og samordningsavdeling, som representanten var inne på. Det arbeidet vil rimeligvis ta noe tid, men i løpet av våren og fram mot sommeren burde det være ferdig.

Vi har altså et apparat utover landet som er slik at det opptrer på vegne av en rekke forskjellige departementer. Vi har et ønske om å se på hvordan de forskjellige virksomhetene dels kan legges tettere inntil hverandre, dels opptre på en slik måte at de utfyller hverandre. Vi har eksempler. Vi har gjort en del forsøk, og vi

skal vurdere hvordan de skal videreføres med offentlige servicekontorer rundt omkring i Norge i mindre kommuner - se ting i sammenheng. Vi skal arbeide videre med å utvikle et forvaltningsnett som tar opp mulighetene for å anvende informasjonsteknologi på en bedre måte i en slik sammenheng. Jeg føler meg ganske viss på at vi også her har et betydelig potensial for gjennom samordning å få skaffet et bedre rom for en offentlig tjenesteutvikling.

Presidenten: Ingen oppfølgingsspørsmål? - Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Erna Solberg (H): Jeg har et spørsmål til olje- og energiminister Ranveig Frøiland. Det er knyttet til det faktum at vi fikk fremlagt Grønn skattekommisjons innstilling i fjor, og at vi i forbindelse med den regnet med at vi ville ha den store diskusjonen om avgiftsøkning og omlegging av skattesystemet i løpet av denne våren. Men vi ser jo at flertallet på Stortinget har forskuttert store deler av disse avgiftsøkningene, med unntak av de industrirelaterte avgiftsforslagene som er drøftet i Grønn skattekommisjon. Samtidig har Regjeringens valutapolitikk stort sett brutt sammen og bidratt til at konkurranseforholdene for norsk eksportrettet industri er blitt mye verre.

Mitt spørsmål til statsråden er: Hvordan vurderer statsråden evnen til norsk eksportrettet industri når det gjelder å tåle høyere energiavgifter av typen økte CO2-avgifter eller fjerning av fritak, som er blant de forslagene som Grønn skattekommisjon har fremmet?

Statsråd Ranveig Frøiland: Eg vil i det heile ikkje gje meg inn i nokon diskusjon om desse avgiftene. Vi har sagt at vi skal følgja opp Grønn skattekommisjon, og ein diskusjon om avgifter vil eg ikkje gå inn i.

Erna Solberg (H): Nå spurte ikke jeg om hva slags avgifter man ville få fra Regjeringen. Mitt spørsmål dreide seg om hvilken evne ministeren mener at f.eks raffineri- og metallindustrien i Norge har til å tåle økte kostnader knyttet til f.eks energi, tatt i betraktning at de nå også har mye verre konkurranseforhold. Jeg ville anta at en representant fra Regjeringen faktisk hadde synspunkter på utviklingen av viktige industrier i Norge.

Statsråd Ranveig Frøiland: Ja, denne statsråden har synspunkt på det. Men eg må seia at dette berre er ein annan måte å stilla same spørsmålet på om kva slags avgifter vi eventuelt skal leggja på industrien. Og det vil eg ikkje gå inn på her i dag.