Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 1997

Dato: 29.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg vil stilla følgjande spørsmål:

Den svenske evalueringen av 0-promille i trafikken er nå kommet.

Når kan vi forvente at Regjeringen legger frem forslag om nye promillegrenser i Norge?

Statsråd Sissel Rønbeck: Sverige senket promillegrensen fra 0,5 til 0,2 i 1990. En evaluering av dette tiltaket har pågått siden 1991, og erfaringene er sammenfattet i en rapport som ble utgitt i januar iår.

Denne rapporten er nå til vurdering i Samferdselsdepartementet.

Både spørsmålet om eventuell senking av promillegrensen og problemstillinger som vedrører bruk av andre rusmidler enn alkohol i forbindelse med bilkjøring, vil bli nærmere omtalt i Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007, som vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av denne våren.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg takkar statsråden for svaret.

Det er greit at vi får ei behandling av saka i vår, og eg vonar at problemet med promillekøyring får ei skikkeleg og brei behandling i veg- og vegtrafikkplanen. Den nemnde evalueringsrapporten frå Sverige viser at det er sannsynleg at innføring av 0-promille i Noreg vil innebere at ca 12 personar vil bli redda frå trafikkdøden. I tillegg vil vi få ca 600 færre trafikkskadde og 425 færre trafikkulukker. 0-promille vil også føra til mindre høgpromillekøyring, og auka medvit om at alkohol og bilkøyring ikkje høyrer saman. Den svenske rapporten gjev oss eit svært godt utgangspunkt for å innføra 0-promille i Noreg. 0-promille reddar liv - så enkelt er det. Synest statsråden at desse positive resultata av 0-promillelovgjevinga i Sverige er overtydande?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg kan love at spørsmål om alkohol og bruk av andre rusmidler i tilknytning til veitrafikk vil bli skikkelig behandlet i den planen som skal legges fram til våren. Trafikksikkerhet er et meget viktig område, og representanten som her spør, og jeg kan raskt bli enige om at alkohol og bilbruk ikke hører sammen.

For ordens skyld vil jeg gjøre oppmerksom på at den rapporten fra Sverige som vi her snakker om, gjelder erfaringene med promillegrense 0,2. Jeg har også lest avisenes omtale av denne rapporten. Jeg syns det er riktig av meg og departementet å arbeide grundigere enn bare å lese aviser, å se skikkelig igjennom hele rapporten før vi kommer med synspunkter til Stortinget, som vi vil komme tilå gjøre i vår.

Men, som sagt, de erfaringene man har fra Sverige, vil selvfølgelig bli tillagt stor vekt.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg takkar igjen for svaret.

Eg høyrer at statsråden ikkje har tatt stilling til nullpromille, som teknisk sett er 0,2 promille - det er vi einige om. Som prinsipp meiner eg at ho bør gjera det snarast. For fyllekøyring er - same kva - eit stort problem. 40 % av alle dødsulykker i trafikken er relatert til alkohol. Vil samferdselsministeren ta i bruk dei reiskapane som er moglege og helst i tillegg effektive for å redusera dette store trafikk- og helseproblemet?

Statsråd Sissel Rønbeck: Både Samferdselsdepartementet og andre departementer har en viktig jobb å gjøre for å redusere forbruket av alkohol, bl.a. med tanke på sikkerheten på veiene. Jeg kan ikke garantere at vi vil ta i bruk alle tiltak som er mulig. Men alle tiltak som er forstandige og som virker effektivt, vil vi ta i bruk.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål nr. 8.