Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 1997

Dato: 29.01.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede samferdselsminister følgende spørsmål:

Forbudet mot at leger under utrykning kan bruke blålys på sin egen private bil har i enkelte tilfeller gitt som resultat at legen har kommet for sent til å redde pasientens liv.

Vil samferdselsministeren ta initiativ til at legevaktleger under utrykning får tillatelse til å bruke blålys på sin egen private bil?

Statsråd Sissel Rønbeck: Etter dagens regelverk er det bare godkjente utrykningskjøretøyer som har adgang til å bruke blålys i trafikken. Av trafikksikkerhetsmessige årsaker får private kjøretøy bare slik godkjenning etter søknad og individuell behovsvurdering. Godkjenning er imidlertid gitt til et begrenset antall private kjøretøy.

I et samarbeid mellom Statens helsetilsyn og Vegdirektoratet arbeides det for tiden med en landsdekkende kartlegging av behovet for utrykningskjøretøy i den kommunale legevakttjenesten. I denne sammenhengen ble det gjennomført en spørreundersøkelse i 1996 blant samtlige kommuneleger om behovet for bruk av blålys. Siktemålet med arbeidet er å utarbeide nærmere retningslinjer for når godkjenning skal kunne gis til bruk av blålys på private kjøretøy som nyttes i legevakttjeneste.

Det er dessverre ikke mulig nå å si når dette arbeidet vil være avsluttet, men jeg vil rette en henstilling til de to involverte etatene om rask framdrift.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg også denne gang oppfatter som relativt positivt sett i forhold til utgangspunktet for spørsmålet.

Det er slik at nyere forskning innen hjerte- og karsydomsproblematikken viser at rask medisinering av infarktpasienter og pasienter med hjerneblødning kan redusere dødsfall og langvarig invaliditet med helt opp til 50 %. Det er derfor særdeles viktig at tilkalt lege kommer raskt frem og kan intensivere behandling så fort som det overhodet er mulig og ikke bli stående og stange i en trafikkø når en slik pasient skal besøkes.

Jeg skal endre litt på det tilleggsspørsmålet jeg hadde tenkt å stille, i og med at jeg forstår arbeidet med dette nå er i gang, og bare kort spørre: Når kan man forvente en avklaring på denne problematikken fra departementets side?

Statsråd Sissel Rønbeck: Som jeg sa i mitt første svar, er det ikke mulig nå å si akkurat når arbeidet vil være avsluttet. Men jeg gjentar: Jeg vil nå rette en henstilling til de to involverte etatene om en rask framdrift i arbeidet.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 14.