Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål til helseministeren lyder slik:

I Ot.prp.nr.37 (1993-1994) vert det sagt at det ved norske sjukehus normalt vert sett inn 1-2 befrukta egg pr. prøverøyrsbehandling. Av Stavanger Aftenblad 26. januar 1997 framgår det at fertilitetsklinikken i Haugesund nyttar 3 egg.

Har statsråden godkjent slik praksis?

Statsråd Gudmund Hernes: Fertilitetsseksjonen ved Fylkessjukehuset i Haugesund er som ett av syv sentre i Norge godkjent for å utføre kunstig befruktning.

Sjansen for å lykkes ved kunstig befruktning avhenger av flere faktorer: bl.a. årsaken til ufruktbarheten, kvinnens alder og antallet og kvaliteten på de tilbakeførte eggene. Ved vurderingen av hva som er det hensiktsmessige antall egg å tilbakeføre, vil man måtte foreta en avveining mellom sannsynligheten for å oppnå graviditet og sannsynligheten for flerlingfødsel. Begge øker ved økende antall innsatte egg.

I Norge har fagmiljøet vært opptatt av å redusere forekomsten av flerlingfødsler i forbindelse med kunstig befruktning, og man har gradvis gått ned i antall tilbakeførte egg. Innsetting av tre befruktede egg er ikke vanlig praksis i Norge, heller ikke ved fertilitetsklinikken i Haugesund. Hovedregelen i Norge er at det tilbakeføres to befruktede egg. I noen tilfeller velger man å benytte tre egg, og da ut fra særskilte faglige grunner avhengig av forhold i det enkelte tilfellet. Det vil alltid være et dilemma mellom å gi pasienten så stor mulighet for å oppnå graviditet som mulig og samtidig unngå trillinggraviditet.

De ulike behandlingsmetoder ved kunstig befruktning er gjenstand for godkjenning etter lov om medisinsk bruk av bioteknologi § 2-13. Hvorvidt det i de enkelte tilfeller skal tilbakeføres to eller tre befruktede egg, vil imidlertid være opp til sykehuset å avgjøre ut fra en faglig vurdering. Jeg ser ingen grunn til å gripe inn overfor sykehusets praksis så lenge den ikke er faglig uforsvarlig.

Etter lov om medisinsk bruk av bioteknologi § 8-2 skal institusjoner som utfører kunstig befruktning, gi skriftlig rapport om sin virksomhet. I forbindelse med denne rapporteringen vil Statens helsetilsyn ta opp problemet med flerlingsvangerskap med fagmiljøene.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Spørsmålet mitt er ikkje eit angrep på nokon av dei mange barnlause para som søkjer hjelp òg i Haugesund. Ei heller er det mi sak å setja sjukehusa i Haugesund og Stavanger opp mot kvarandre. Mitt poeng er å få avklart praksis i dag i forhold til dei føresetnadene som Stortinget har lagt til grunn når det gjeld omfanget av behandling ved prøverøyrsmetoden.

Barneavdelinga ved Sentralsjukehuset i Rogaland har denne våren auka beredskapen på grunn av fleire venta trillingfødslar. Legane der hevdar i samsvar med Ot.prp.nr.37 (1993-1994) at trillingsvangerskap er ein helserisiko - det er fare for for tidleg fødsel samt auka risiko for funksjonshemming - og det vert stilt spørsmål ved den etiske grunngjevinga forå tillata tre egg. Når ei avdeling ved eit sjukehus må auka sine ressursar på eitt område, vert andre pasientgrupper nedprioriterte. (Presidenten klubbar.)

Spørsmålet mitt er: Meiner statsråden at praksisen med tre egg er i samsvar med stortingsfleirtalet si meining når det gjeld prøverøyrsbehandling og omfanget av det?

Presidenten: Presidenten minner om at spørsmålet skal ligge innenfor rammen av 1 minutt.

Statsråd Gudmund Hernes: Det som vel var Stortingets forutsetning ved å åpne muligheten for in vitro fertilisering, var at flere skulle få anledning til å få barn. Det er helt klart at dette er en metode som har hjulpet mange som har vært i en vanskelig situasjon. Det foreligger undersøkelser om sannsynligheten for graviditet avhengig av antall egg som tilbakeføres. Rent statistisk sett er det slik at ved tilbakeføring av tre egg blir det i snitt ett foster i 70 % av tilfellene, tvillinger i 25 % og trillinger i ca 5 % av tilfellene. Sjansen for at det enkelte egg skal feste seg er 10-15 %.

Jeg går ut fra at de som kan foreta de beste vurderingene av hva det er forsvarlig å gjøre, vil være fagmiljøene, og da avhengig av den enkelte kvinnes situasjon, slik jeg gjorde rede for i mitt første innlegg. (Presidenten klubber.) Men samtidig er det klart at Norge har vært et foregangsland når det gjelder å bringe ned antallet egg som tilbakeføres, og to er det vanlige og hovedregelen.

Presidenten: Presidenten minner om at også svarene skal ligge innenfor rammen av 1 minutt.